laatst gewijzigd op: 04/10/2018

Prosumententarief voor eigenaar zonnepanelen

Beste Test Aankoop,

Ik ben erg geïnteresseerd in de plaatsing van zonnepanelen, maar het prosumententarief schrikt mij af. Kan ik deze kost vermijden door een meter te plaatsen die niet terugdraait? Of kan ik mijn geproduceerde elektriciteit zelf opslaan en welke systemen raadt u hiervoor dan aan? 

Vriendelijke groeten,

Antoine

Doe mee

Je vindt onze community leuk en wil graag je ervaring delen? 
Een account aanmaken is zo gebeurd.

Je zal dan hulp kunnen vragen,

Kwaliteitsantwoorden ontvangen,

en op de hoogte blijven van de nieuwigheden

Registreer je gratis

reacties

User name Moderator
CAROLINE | Moderator
27/08/2018

Dag Antoine,

Het prosumententarief is een vergoeding die wordt aangerekend aan de bezitters van zonnepanelen, omdat zij ook gebruik maken van het stroomnet (elektriciteit afnemen of erop zetten) en aldus worden geacht mee bij te dragen in de kosten hiervoor. Wij vinden het wel niet goed dat dit tarief forfaitair is bepaald, volgens het vermogen van de fotovoltaïsche installatie (en meer bepaald van de omvormer), en niet volgens het gebruik dat je van het stroomnet maakt.

Omgekeerd geniet je het voordeel van de terugdraaiende meter en wordt je stroomproductie van je verbruik afgetrokken (op basis van de meterstand een jaar later); wat je precies aan stroom op het net steekt, wordt niet apart bijgehouden.

Dit gebeurt wel met een elektronische bidirectionele meter. Dat is een meter die niet terugdraait en zowel de reële afname als de reële injectie meet. Je moet wel een eenmalige kost voor de vervanging van de terugdraaiende meter door een bidirectionele meter betalen. Nadien betaal je als prosument nog het nettarief voor wat je effectief aan stroom afneemt, zonder prosumententarief. Wat je dan zal betalen aan jouw leverancier voor de stroom die afneemt én injecteert, hangt af van jouw leverancier. Die is trouwens niet verplicht om de injectie te compenseren met de afname. Neem contact op met jouw elektriciteitsleverancier om dit te bespreken. Allicht is het nu wel niet meer zo interessant om nu nog te investeren in een bidirectionele meter als jouw meter toch zal worden vervangen door een digitale meter.

In de toekomst komt er inderdaad een digitale meter voor elke netgebruiker. Als zo’n digitale meter wordt geplaatst bij de eigenaars van zonnepanelen, zal het prosumententarief vervallen. Wel zal je dan, zoals iedereen, een nettarief betalen dat wordt berekend op basis van de werkelijke hoeveelheid van het net afgenomen elektriciteit (zoals nu het geval is bij andere klanten die geen zonnepanelen hebben).

Op dat ogenblik zal het des te interessanter worden om de stroom van je zonnepanelen te verbruiken op het moment dat die wordt opgewekt. Dat zal het dan ook interessanter maken om een batterij te plaatsen, maar de prijs ervan zal wellicht nog fors verder moeten dalen om tot een financieel rendabele situatie te komen.

Met vriendelijke groeten,
Caroline

User name
JOZEF JANSSENS ,Gereageerd:
09/09/2018

Herenthout was één van de "test" gemeenten waar enkele jaren terug slimme digitale meters zijn geplaatst.
Voor mij is het nog steeds zeer onduidelijk of ik er goed aan doe om zonnepanelen te plaatsen. Omdat er blijkbaar nog geen wettelijk kader is rond hoe de energie opbrengst verrekend wordt.
Mijn huidige digitale meter is een dubbel tarief meter.
Dus, als ik beslis om zonnepanelen te plaatsten, moet ik dus ook terug een "oude analoge" meter plaatsen plaatsen, die enkel op dagtarief werkt?
En ooit nadien terug omschakelen naar een slimme meter...
1. is dat echt wel nodig, die wisseling van meters?
2. Indien zo, hoeveel gaat me dat allemaal kosten? Waarbij de payback van de investering nog verder wordt ondermijnd.

User name Moderator
Antoine D. | Moderator ,Gereageerd:
10/09/2018

Dag Jozef,

 

Jammer genoeg kan je niet overschakelen naar een enkelvoudige meter.

Je moet geen prosumententarief meer betalen door de slimme meter, maar het enige wat je daarbij wint zit op de elektriciteit die je zelf verbruikt. Wat je opwekte, maar niet verbruikte, verlies je gewoon.

Groeten

User name Moderator
CAROLINE | Moderator ,Gereageerd:
04/10/2018


De Vlaamse regering heeft beslist dat de digitale meter er zal komen. Wij stellen ons vragen over de noodzaak ervan en willen dat de consument zelf kan kiezen of hij al dan niet een digitale meter laat installeren.

Minister Tommelein heeft beloofd dat de huidige compensatieregeling voor bezitters van zonnepanelen 15 jaar zou worden aangehouden. Momenteel lopen de gesprekken daaromtrent met de energieregulator. Wij kunnen niet anders dan afwachten wat hiervan de uitkomst zal zijn. Over het algemeen merken wij wel een bewustzijn dat de hernieuwbare energie en dus ook de zonnepanelen verder terdege moeten worden ondersteund zodat de investering verder rendabel blijft.

User name
WALTER CAMATEL ,Gereageerd:
29/09/2018

BESTE CAROLIEN EERGISTEREN HEB IK MIJ ZEER BOOS GEMAAKT OVER DE PROSUMENTENTARIEF WAAROM?na vele malen info opgevraagd bij en electriciteitsleverancier en infrax blijkt het nu dat ik de volle pot ivm prosumententarief moet betalen ondanks dat ik kan bewijzen hoeveel stroom ik werkelijk injecteer op het net en dit al een 5tal jaren daar ik een slimme meter bezit.de electriciteitsleverancier kaatst de bal terug naar infrax omdat zij dit bedrag terug storten naar infrax heb nu een klacht bij infrax ingediend zal wachten op antwoord en daarne zal ik zien staks gaat de electriciteit zo duur worden dat het goedkoper wordt ze zelf te produceren vie andere technieken daar ben ik al jaren mee bezig met studies daarover meer wil ik niets wel dat testaankoop meer moet schreeuwen naar de politiekers want zij zijn de verantwoordelijken die helaas alleen een kortetermijnvisie toepassen en wij nu het gelach betalen ik ben zeer boos over dit gedrag groetjes en graag een antwoord wat jullie visie daarover groetjes

User name
bryan baeyens
31/08/2018

Autonome installaties op zonne energie zijn ontzettend duur.
Je hebt in de zomer veel te veel energie die je kan gebruiken voor air-co of je frigo's.
Je mag rekenen op minstens 1 euro/Kwh en dan moet je erg erg veel geluk hebben met je batterijen.
Wat betreft die elektronische Kwh-meter, geen kruimel verdien je nog aan je zonnepanelen maar dat is de prijs voor groene energie .............

User name
Bruno T'Sjoen
10/09/2018

ik overweeg zeer sterk om zonnepanelen te laten plaatsen maar zit met een aantal vragen .
ik heb ook informatief ingetekend op een groepsaankoop via test-aankoop
zijn er bepaalde zaken waarmee we moeten rekening houden voor Wallonië (inzake taksen, groene certificaten , prosumententarief ?
welke regels gelden er nu en in de toekomst voor de thuisbatterijen?
ons jaarverbruik ligt nu voor elektriciteit op +/- 3800kw/u
ons dak is Zuidoost georiënteerd en heeft een goede hellingsgraad.

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.