laatst gewijzigd op: 23/08/2018

Brandstofcel

Viessman brengt een brandstofcel uit gecombineerd met een HR gasketel. Gevoed op aardgas, produceert de brandstofcel elektriciteit en ook warmte waarmee je je huis kan verwarmen. Met aanzienlijke subsidie van Europa. Heeft iemand hier eraring mee of observaties?

Je kan zo elektriciteit produceren op het ogenblik dat het aanbod groene energie klein is (geen zon of wind bvb.) Het probleem hierbij is, dat de condities van de intelligente meter onbekend zijn op dit ogenblik, terwijl die meters voor nieuwbouw op 1 jan 2019 zouden in voege gaan. Hoe kan je nu beslissen/berekenen of deze aanzienlijke investering zal rendabel zijn? Ook: momenteel zit de elektriciteitsprijs vol met belastingen, heffingen. Aardgas is niet. Wat zijn de plannen van de regering? Maw: er is in dit land een schrijnend gebrek aan lange-termijn planning en het gevolg is dat investeringen in de groene richting niet zullen gebeuren.

Doe mee

Je vindt onze community leuk en wil graag je ervaring delen? 
Een account aanmaken is zo gebeurd.

Meld je aan of registreer je gratis

  reacties

User name
PETER BACKX
23/08/2018

Ik ben niet volledig bekend met de werking van dit systeem, maar ik geloof niet echt in dit toestel.

Er wordt gas gebruikt om zowel warmte als elektriciteit op te wekken. Maar wat als je één van beide niet nodig hebt? Elektriciteit kan men opslaan (vermoedelijk in de vorm van waterstofgas?), maar warmte niet.

Dus als je in de zomer elektriciteit nodig hebt zit je met restwarmte waar je niks mee kan doen. Of anders gezegd, in de zomer zal dit systeem niet echt kunnen renderen, denk ik dan toch.

Ook ecologisch gezien geloof ik niet in aardgas. Elektriciteit kan men op termijn "groen" krijgen. Voor aardgas zijn de mogelijkheden veel beperkter.

Wat betreft je andere vraag: ik heb ketels voor warmtepompen gezien waar men de elektriciteitstarieven moet in programmeren zodat de ketel weet wanneer hij kan omschakelen. Dit moet natuurlijk up-to-date gehouden worden. Geen idee of dit automatisch en gratis kan.

Op de slimme meter zal de huidige ketel misschien nog niet voorzien zijn, dus daar zal je mogelijk op termijn nog een module voor moeten bijkopen. Dat zou ik inderdaad zeker navragen als je dit laat installeren.

www.allesoverdebrandstofcel.be/.../wat-kost-een-brandstofcelverwarming
Op deze link spreekt Viessmann zelf van een meerprijs van 8000 euro tegenover een "gewone" ketel.

Het lijkt me momenteel veel zinvoller om in andere ecologische technieken te investeren.

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.