laatst gewijzigd op: 22/04/2020

Koopkracht steeg in 2019, sombere vooruitzichten voor 2020

De gemiddelde Belg had het in 2019 iets makkelijker om zijn uitgaven te bekostigen dan in 2018. Dat blijkt uit de tweede consumentenbarometer van Test Aankoop.

Maar de verwachtingen voor 2020 zijn intussen een stuk somberder.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

3 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/04/2020

Het is vreselijk spijtig dat het advies van de WHO om het voorbeeld te volgen van de aanpak in enkele landen zoals Zuid Korea, Hong Kong, Singapore enz. hier nooit werd uitgevoerd. Ginder werd er uitgebreid getest op besmetting, waren mondmaskers verplicht, enz. waardoor er veel minder mensen stierven, het normale leven en de economie niet zo volledig stil moest vallen als hier en bijgevolg de verwachtingen voor 2020 daar veel minder somber lijken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/04/2020
, Gereageerd:

Bedankt voor je bijdrage, we mogen ons wellicht verwachten aan een verdere gefaseerde uitstap uit de gedeeltelijke lockdown aangezien vrijdag 24 de overheid hierover gaat communiceren. Wat het dragen van mondmaskers betreft zou er dan ook daar een aanpassing in de maatregelen kunnen komen als de sociale afstandsregels niet kunnen gerespecteerd worden. We zullen zien of het dragen van een mondmasker dan eerder aanbevolen dan wel verplicht zal worden. Wordt dus vervolgd. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/04/2020

De corona-periode zal ook economisch veel schade toebrengen. Maar ineenstorten ?
Na 'n oorlog is industrie en infrastructuur voor 'n groot gedeelte vernield en vele woningen verwoest. En toch klimmen we daar weer bovenuit. Maar de vergelijking met 'n na-oorlogse periode gaat nu niet op.
Alle infrastructuur zal er nog staan, alle fabrieken, kantoren en woningen.
Schepen kunnen nog varen, treinen, camions, auto's rijden nog. Meer dan 'n miljoen mensen staan klaar om terug mee aan het werk te gaan. Er is geen kennis en geen structuur verloren gegaan.
Het doemscenario van 'n ineenstortende economie kan maar uitkomen als schulden die er maandenlang zijn bij bedrijven en particulieren verkeerd aangepakt worden, als huurders en eigenaars die niet tijdig konden betalen hun woning daardoor zouden kwijtgeraken, als bedrijven failliet zouden gaan, al dan niet opgekocht zouden worden en ontmanteld.
Als dat allemaal NIET zou gebeuren door 'n daarop gerichte financiele beleidsvoering, zou iedereen de draad weer kunnen oppakken waar die onderbroken is en de geleden schade stilaan kunnen inhalen. Dan zou het domino-effect niet iedereen meesleuren.
Regel uitstel voor wie z'n schulden (bvb huur) door de maatregelen niet kan betalen; als daarmee iemand anders z'n schuld (bvb eigenaar) ook niet kan betalen, stel die schuld ook uit; uiteindelijk kom je dan bij spaarders, banken, finacierders, multinationals ed uit die wél zonder grote problemen kunnen wachten.
Misbruik van andermans tegenslag zou ook verhinderd worden.
Kordaat gewijzigde financiele regelgeving en beleid zouden dat voor mekaar kunnen krijgen; als een bevolking maandenlang aan zware regels kan gehouden worden, waarom zou dat dan niet met de financiele wereld kunnen ?
(ps: ik behoor zelf tot de spaarders en vraag dit dus niet uit eigenbelang...)