laatst gewijzigd op: 09/03/2021

Pensioensparen - Wanneer eindbedrag opvragen

Ik ben een van de gelukkigen die dankzij zijn vorig beroep op 56 jaar  op pensioen is kunnen gaan. Nu heb ik al begrepen dat het onverstandig is om vóór je 60ste het eindbedrag op te vragen. (nog enkele maanden)

Hoelang kan men verder sparen zonder daarvoor afgestraft te worden? Of is het beter direct na mijn 60ste verjaardag alles op te nemen? En moet dit bij beide rekeningen gebeuren of kan ik bv Ethias opnemen en Argenta laten doorlopen.

In 2006 FIRSTpensioensparen begonnen bij Ethias - laatste storting in december 2007 (2 jaar) saldo staat er nog steeds geparkeerdIn Jan 2008 een andere formule gestart bij Argenta Pensioenspaarfonds (ARPE) tot op heden.

Mvg,Patrick

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

7 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2021

In verband met de vraag, wanneeer je pensioensparen opvragen, heb ik nog een bijkomende vraag .
Ikzelf doe pensioensparen d.m.v pensioenspaarfondsen, kan ik na de leeftijd van 65 jaar dit bedrag laten staan ? En dus eventueel wachten tot de beurs goed presteerd ? Of haal ik dit bedrag af en plaats het opnieuw in andere beleggingsfondsen ?

Bedankt al voor antwoorden en of reacties .

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021

Beste

Mijn echtgenote doet aan pensioensparen via Ethias. Eerst via de formule First pensioensparen en sinds 2014 via de formule "Certiflex". Nu heeft ze een mail van Ethias ontvangen met volgende info:

We contacteren u over uw Certiflex-contract.

Zoals u weet werd uw contract verdeeld door Ethias voor rekening van Integrale.

Om aan de Europese solvabiliteitsnormen en aan de eisen van de Nationale Bank van België (NBB) te voldoen, is Integrale al enkele maanden op zoek naar een overnemer.
Op 23 februari heeft de NBB besloten om voorlopige bestuurders aan te stellen. Zij nemen de verantwoordelijkheden en bevoegdheden over van de Raad van Bestuur en van het Directiecomité van Integrale.
Wat is hun opdracht?

De analyse van de eventuele overnamemogelijkheden afronden en de nodige maatregelen nemen om een vlotte overdracht te garanderen als er een ernstige kandidaat-overnemer is.
Goed om te weten :

Uw Certiflex-portefeuille is beschermd door het garantie-en beschermingsfonds tot € 100.000 per verzekeringsnemer.
We hebben als distributeur van de Certiflex-producten geen enkele zeggenschap over de beslissingen die genomen worden.

In een persbericht hebben we vandaag bevestigd dat we de belangen van onze klanten verdedigen en dat het beschermen van hun eigendom altijd al onze prioriteit is geweest.

We houden u op de hoogte per e-mail van het verloop van de situatie en vanzelfsprekend zijn we ter beschikking voor al uw vragen.Het bedrag van de tot nu toe gepaarde bedragen zit gelukkig nog onder de 100.000 euro.
Kan mijn echtgenote blijven verder sparen in dit certiflex-product of raden jullie dit af gezien bovenstaande situatie? Zij gaat in principe in augustus 2022 met vervroegd pensioen op 62-jarige leeftijd.

Alvast bedankt voor jullie reactie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/08/2020

Is er een manier om een volledig dossier op te vragen ivm je pensioensparen, waarbij je een overzicht krijgt van alles wat je al gespaard hebt, ook bij de instellingen waar je gestopt bent (al dan niet met overdracht) of waar je iets "bevroren" hebt, en wat dit financieel betekent als je de pensioenleeftijd bereikt? Of moet je bij elk van de instellingen waar je spaart of spaarde apart aanschrijven?

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/05/2020

www.fsma.be/.../wanneer-kan-ik-mijn-aanvullend-pensioen-opvragen

Als je het kan opvragen dat zal afhangen van je contract. Maar weet ook dat je vervroegd pensioen aanvraagd het automatich wordt uitbetaald . Dit kan eventueel ook zware gevolgen hebben in het eindresultaat.

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/09/2019
Nuttig

Dag Patrick, we hebben de post die hier eerst als antwoord stond verwijderd en de spamster geblokkeerd. We bekijken ook hoe we in de toekomst nog beter kunnen vermijden dat dergelijke zaken gepost kunnen worden ;-) 
Voor je vraag: Bij verzekeringen is er steeds een einddatum . Als je voor die einddatum zou opvragen kan (en zal) de maatschappij je daar kosten voor aanrekenen.
Onze specialisten raden je in deze situatie af om voor je zestigste het geld af te halen omdat het risico bestaat dat je een boete van 33% opgelegd krijgt van de fiscus. 
Het is interessant om verder te sparen tot en met je 64e, zolang er fiscaal voordeel is. 
Bij fondsen kan je ook na je 64e het bedrag laten staan als belegging, dat is een interessante optie voor wie het geld niet meteen nodig heeft. 
In ieder geval raden we je aan om de verzekering te laten doorlopen tot aan de einddatum, dat is sowieso de voordeligste optie. Grtjes, ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/09/2019
, Gereageerd:

Ok, bedankt voor de interessante uitleg.
Grtz,
Patrick

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/09/2019
, Gereageerd:

Graag gedaan en twijfel niet om hier nog te posten als je nog andere vragen zou hebben. ^Bertrand