laatst gewijzigd op: 11/05/2020

Pensioensparen - Wanneer eindbedrag opvragen

Ik ben een van de gelukkigen die dankzij zijn vorig beroep op 56 jaar  op pensioen is kunnen gaan. Nu heb ik al begrepen dat het onverstandig is om vóór je 60ste het eindbedrag op te vragen. (nog enkele maanden)

Hoelang kan men verder sparen zonder daarvoor afgestraft te worden? Of is het beter direct na mijn 60ste verjaardag alles op te nemen? En moet dit bij beide rekeningen gebeuren of kan ik bv Ethias opnemen en Argenta laten doorlopen.

In 2006 FIRSTpensioensparen begonnen bij Ethias - laatste storting in december 2007 (2 jaar) saldo staat er nog steeds geparkeerdIn Jan 2008 een andere formule gestart bij Argenta Pensioenspaarfonds (ARPE) tot op heden.

Mvg,Patrick

User name

Deelnemen aan de discussie

Deel je mening of stel je vraag in de groep Geld van onze community Geld & verzekeringen .

reacties

Nuttig
User name Moderator
19/09/2019
Bertrand | Moderator
Nuttig

Dag Patrick, we hebben de post die hier eerst als antwoord stond verwijderd en de spamster geblokkeerd. We bekijken ook hoe we in de toekomst nog beter kunnen vermijden dat dergelijke zaken gepost kunnen worden ;-) 
Voor je vraag: Bij verzekeringen is er steeds een einddatum . Als je voor die einddatum zou opvragen kan (en zal) de maatschappij je daar kosten voor aanrekenen.
Onze specialisten raden je in deze situatie af om voor je zestigste het geld af te halen omdat het risico bestaat dat je een boete van 33% opgelegd krijgt van de fiscus. 
Het is interessant om verder te sparen tot en met je 64e, zolang er fiscaal voordeel is. 
Bij fondsen kan je ook na je 64e het bedrag laten staan als belegging, dat is een interessante optie voor wie het geld niet meteen nodig heeft. 
In ieder geval raden we je aan om de verzekering te laten doorlopen tot aan de einddatum, dat is sowieso de voordeligste optie. Grtjes, ^Bertrand

User name
22/09/2019
PATRICK HANSART , Gereageerd:

Ok, bedankt voor de interessante uitleg.
Grtz,
Patrick

User name Moderator
23/09/2019
Bertrand | Moderator , Gereageerd:

Graag gedaan en twijfel niet om hier nog te posten als je nog andere vragen zou hebben. ^Bertrand

User name
11/05/2020
WERNER DIERCKX

www.fsma.be/.../wanneer-kan-ik-mijn-aanvullend-pensioen-opvragen

Als je het kan opvragen dat zal afhangen van je contract. Maar weet ook dat je vervroegd pensioen aanvraagd het automatich wordt uitbetaald . Dit kan eventueel ook zware gevolgen hebben in het eindresultaat.