laatst gewijzigd op: 12/07/2019

Zegelrecht

Bij Argenta krijg je geen intrest op de zichtrekening. Voor zover ik logisch denk, moeten ze dan ook geen intrestberekening doen. Toch rekenen ze 0,15 euro zegelrecht aan. Is dat nog wettelijk?

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

7 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/07/2019

Volgens mij is dat wettelijk verplicht bij alle instellingen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/07/2019
, Gereageerd:

"dat Argenta geen kosten rekende"
Ik denk dat ze onder kosten wel andere zaken bedoelen dan taksen/zegelrechten.
U kan die taksen beschouwen als kosten, maar hierover kan je een uur discuteren.
Het is trouwens geen bankkost, maar een "staatskost"

"Dat kan ook niet want er is geen interestafrekening gebeurd want er waren geen - positieve of negatieve - interesten."
Volgens mij is er wel een interestafrekening gebeurd, met het resultaat 0,00 €.

Je kan altijd veranderen van bank en 0,15 € profijt doen en langs een andere kant 15 € meer kosten betalen; of je kan overstappen naar Keytrade zoals hiervoor gezegd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/03/2019

Dat zegelrecht bij Argenta is me ook overkomen. Ik heb vele mails hierover uitgewisseld met mijn agentschap.
Eerst zegde het agentschap dat het kosten waren. Waarop ik reageerde ha, ineens rekenen jullie kosten terwijl als ik mijn rekeningen bij jullie opende het was dat Argenta geen kosten rekende.
Daarna luidde dat het een intrestafrekening was. Daarop reageerde ik dat 1. het geen positieve interest afrekening kon zijn omdat de interesten op de betreffende rekening NULKOMMA NUL zijn en dat het ook geen negatieve interestafrekening kon zijn omdat de betreffende rekening niet negatief kan gaan.
Daarna luidde het dat het een "zegelrecht" was op een interestafrekening. Dat kan ook niet want er is geen interestafrekening gebeurd want er waren geen - positieve of negatieve - interesten.
De mail uitwisselingen hebben meerder dagen geduurd en blijkbaar wisten ze bij Argenta kantoor zelf niet goed hoe de vork aan de steel zit.
Ik heb het dan maar opgegeven het ging uiteindelijk over 0.15 €.
Maar ik denk dat we in de toekomst nog vele van zo'n "slinkse" trucs zullen zien van de Belgische Banken die absoluut hun inkomen willen vergroten en daarvoor zijn alle - zelfs minder propere - trucs goed.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/03/2019

Ik ben al jaren bij Argenta. Het zegelrecht van € 0,15 weegt voor mij niet op tegen de gratis bankkkaart en Mastercard. Elke maand wordt mijn inkomen op die rekening gestort en voor mijn dagelijkse betalingen gebruik ik Keytrade online banking mét gratis bankkaart. Jaarlijks krijg ik daar zo'n € 25 terugbetaald voor mijn bankverrichtingen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/01/2019

Bij afsluiting van een rekening bij Argenta moet men inderdaad 0.15€ betalen.
Dus bye bye Argenta. Is niet zoals geweest is.

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/01/2019
Nuttig

Tja zo'n vervlogen taks dat soms wel en soms niet wordt aangerekend. Zegelrecht is wettelijk verschuldigd als er een intrestafrekening is.(Art 8 - Wetboek diverse rechten en taksen (19/12/2006) - Vroeger : Wetboek der met het zegel gelijkgestelde taksen (02/03/1927). De intrest kan positief, nul of negatief zijn.!

Vroeger was het bij Argenta geen zegelrecht als je de rekening op nul liet staan en geen transactie deed. Sommige banken rekenen het zelfs niet aan als er geen intrest of te lage intrest is !!! Maar die Argenta-jaren van weleer (produkten, intrest, klantgerichtheid) zijn al een tijdje achter ons! Dienstverlening sterk afhankelijk van de kantoorhouder en die is al jaren met pensioen of kantoor wordt opgedoekt dus al van het ene naar het andere kantoor gesukkeld. Wij zijn vooral verbaasd dat ze dit nu voor het eerst doen anno 2019 op de Giro+ rekening van de kinderen die indertijd moest geopened worden om voor andere spaarprodukten op naam van de kinderen te kunnen storten. In al die jaren nooit zegelrecht op die rekening omdat er niks op stond en niks van transactie was.Geen som op dus met als gevolg negatief saldo (-0.15€) en dus begint debet intrest (direkt aangevuld) of hoe je geld maakt als bank. Heb contact opgenomen met het kantoor maar buiten dat je maar de rekening moest aanvullen of afsluiten konden ze niet geven. Indertijd zelfde scenario gehad met onze andere rekening. We hebben anno 2019 besloten de boel daar eens "op te kuisen" zorg minder voor Argenta, onze portemonee en de Staatskas!

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/01/2019
, Gereageerd:

Inderdaad. Bedankt, voor je uitgebreide antwoord!