laatst gewijzigd op: 26/08/2019

Staking Ryanair september 2019

Wij willen van Brussel naar Valencia reizen op zondag 08/09/2019 en terug naar Brussel op vrijdag 13/08/2019. Echter is er nu een redelijke kans dat er problemen zullen zijn door een aankondiging van staking op alle zondagen en vrijdagen van september. Ons verblijf in Valencia is reeds geboekt en betaald.

Zijn er zaken die we pro-actief kunnen doen om grote problemen te vermijden zonder zelf in grote kosten te komen? Dit met het idee dat we heel graag die vakantie laten doorgaan.

Dit is info uit de media:

Wie volgende maand nog naar Spanje op vakantie wil, zal moeten uitkijken. Ondanks bemiddeling van de regering zijn verzoeningsgesprekken tussen Ryanair en de vakbonden afgesprongen. Het cabinepersoneel zal elke vrijdag en zondag van september staken. De piloten stemmen een van deze dagen over hun deelname. De actie komt er nadat de Ierse lagekostenmaatschappij heeft aangekondigd dat het stopt met vluchten naar Las Palmas en Tenerife en meer dan waarschijnlijk ook naar Girona.

Het conflict sleept al sinds begin deze maand aan. Toen maakte Rynair bekend dat er fors gesnoeid zou worden in het Spaanse – en Europese – personeelsbestand. Door de vertragingen op de levering van de Boeing 737 MAX na twee crashes van dat type toestel, en door de stijgende uitgaven aan personeel en kerosine, dreigde het Ierse bedrijf de basissen op Las Palmas, Tenerife Sur en Girona te sluiten. Die maatregel zou ingaan vanaf 8 januari volgend jaar. Na tegenvallende resultaten kondigde Michael O’Leary in juli ook nog eens aan dat de maatschappij in Spanje meer dan 400 bemanningsleden en 200 piloten in overtal heeft.

Zeker 10 dagen staking

De voorbije weken werd tussen vakbonden en Ryanair onderhandeld, maar tevergeefs. Volgens de vakbonden weigerde de lagekostenmaatschappij een ernstig gesprek en werd enkel met een bemiddelaar aan tafel gezeten. Dinsdag werd bovendien definitief beslist dat Tenerife en Las Palmas het zonder Ryanair zullen moeten stellen. Over Girona wordt een van de komende dagen of weken de knoop doorgehakt. De hele operatie zorgt voor een afvloeiing van 350 bemanningsleden en 120 piloten. Het gevolg is dat het cabinepersoneel elke vrijdag en zondag van september zal staken. Net als de eerste maandag van de maand. Concreet gaat het om de volgende dagen: 1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 en 29 september. De piloten moeten nog beslissen of ze net als het cabinepersoneel zullen staken, zoals de vakbond voorstelt.

Ook in Portugal

De bemiddelaar hoopt nog op ultiem overleg. Maar dat wordt weinig waarschijnlijk geacht. Ryanair volgde een soortgelijk scenario in Portugal, waar de basis in Faro wordt gesloten en 120 jobs worden geschrapt. In de havenstad is het cabinepersoneel sinds gisteren begonnen aan een vijfdaagse staking. Ryanair probeert met minimale dienstverlening zo veel mogelijk problemen op te vangen.

De acties in Spanje zullen veel grootschaliger zijn en zullen meer dan waarschijnlijk wel leiden tot grote problemen, zeker als de piloten er mee het blok op leggen. Een vergelijkbare actie tegen besparingen is ook aangekondigd – zonder data vast te leggen – door Ryanair-piloten in Groot-Brittannië en Ierland.

Ryanair is niet de enige luchtvaartmaatschappij in Spanje waar het rommelt. Een staking bij het grondpersoneel van Iberia in Barcelona – op 24, 25, 30 en 31 augustus – en in Madrid – 30 en 31 augustus – werd eveneens aangekondigd. Voor Bilbao is een 48-urenstaking vooropgesteld zonder concrete startdatum. Gewaarschuwd wordt dat die tot grote vertragingen en zelfs afgelastingen kan leiden.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

reacties

Wees de eerste om te reageren