laatst gewijzigd op: 03/11/2021

Overdag of 's-nachts warmtepompboiler aanzetten

Overdag is de temperatuur van de buitenlucht  hoger waardoor de COP van de warmtepomp hoger is. Weegt dit hogere rendement overdag niet op tegen de lagere elektriciteitsprijs 's-nachts? Volgens mij is het zeker in het weekend voordeliger om overdag de warmtepompboiler aan te zetten.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

3 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/11/2021

Wij hebben 10 kW ZP die in de dag veel overschot gaven en NT omgekeerd. Door NT uit e schakelen hebben we nu in totaliteit winst.
Zoek nu een systeem dat er geen stroom meer gaat naar het net maar naar mijn WP gaat voor verwarming water binnen zwembad. Die slaat dan wel op en af.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/06/2021

test

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2015

Het klopt inderdaad dat hoe hoger de buitentemperatuur, en dus hoe kleiner het verschil met de gewenste binnentemperatuur, hoe hoger het rendement (COP) van de warmtepomp zal zijn. En omgekeerd.

Hoe meer je je warmtepomp op nacht- en weekendtarief kan laten draaien, hoe hoger het rendement. Bij vele modellen kan je nu ook instellen dat je warmtepomp nog op nachttarief het water begint op te warmen en dat water kan je dan 's ochtends (reeds op dagtarief) gebruiken om bijvoorbeeld te douchen. Het is iets minder interessant indien je overdag tijdens de week continu warm water gebruikt.