laatst gewijzigd op: 06/04/2021

Warmtepompboiler - bedrieglijke reclame i.v.m. dB(A)?

Ik heb recent een warmtepompboiler laten plaatsen. Daarbij viel mijn keuze op een model dat op de website van deze gekende leverancier omschreven wordt als "bijzonder stil en maakt amper 36 dB(A) geluid op een afstand van 2 meter, dit is stiller dan een vaatwasmachine van de laatste generatie".In de praktijk draait deze regelmatig aan een geluid van 70 dB(A), gemeten op meer dan 2 meter afstand!

Als ik hiervoor dan bel of er komt een technieker langs dan krijg ik te horen dat het normaal is dat een warmptepompboiler lawaai maakt en dat ik niet mag afgaan op een app die decibels meet, wegens niet accuraat.Ik heb overigens verschillende apps met verschillende smartphones geprobeerd met hetzelfde resultaat. En akkoord dat een app er misschien enkele decibels naast zal zitten maar 70 dB(A) vs 36 dB(A) is wel een gigantisch verschil als je weet dat iedere 10 decibel een verdubbeling betekent.

En ik hoor ook wel het verschil tussen een vaatwas en het verschrikkelijke lawaai dat mijn warmtepompboiler produceert.

Er werd al een nieuwe ventilator geïnstalleerd maar zonder het gewenste resultaat.Binnenkort komt er nog eens een technieker van deze firma langs maar nu vroegen ze me al "louter formeel" of ik eventueel kan betalen met bancontact terwijl deze warmtepompboiler duidelijk niet doet wat hij moet doen en onder garantie valt. Ik ben alvast niet van plan te betalen als dit probleem niet opgelost geraakt.

 Ik vroeg me af of er nog mensen zijn met dergelijke ervaring.Of is het de bedoeling dat ik de stekker uittrek en dan meet of ik aan 36 dB(A) kom? :s 

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/04/2021

Hallo Sander,

ik heb soortgelijk probleem gehad met de aanschaf van een desktop computer, waarvan men in de documentatie schreef dat hij zo stil was dat je niet wist dat hij aan stond. Tot hij geleverd was. De koelventilator van de kast maakte een ontzettende herrie.

Telkens ontkende de bijgeroepen technieker dat dit geluid abnormaal was.
Toen ik met een rechtszaak dreigde, heeft men er een andere ventilator ingestoken, en ..... toen was het stil. Het kon dus wel, maar je moet ze echt het mes op de keel zetten.

De nieuwe (oude) ventilator mocht ik zelfs houden, je moet niet vragen wat hij waard is?

Succes,

Ongerust (over deze maatschappij)

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/04/2021

Daar wij ook een badkamer hebben gereserveerd ook naar uit gekeken, maar vondt het te verdachte dat deze zo stil zoiden zijn dus nog niet beslist. Zelf hebben we zonnepanelen en twijffelen wat nog te hangen gas of elektriciteit. Succes met uw probleem en hopelijk wordt het opgelost al heb ik mijn twijfels.

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.