laatst gewijzigd op: 14/07/2020

Geluidshinder door monobloc warmtepompboiler?

Ik overweeg de aanschaf van een warmtepompboiler, zoals bv. de Beste Koop : Atlantic Explorer v3. Er blijkt een nieuwe versie (v4) te zijn verschenen die volgens de fabrikant iets stiller is.

Dit zou worden opgesteld in berging, naast de keuken. Gescheiden door een schilderdeur.

Ik vind diverse cijfers voor de geluidsdruk van versie 4 (van 33 dB (A) tot 53 dB (A)). Vermoedelijk omdat dit op diverse afstanden is gemeten. Maar dit maakt het moeilijk om een beeld te krijgen van de eventuele geluidsoverlast die er zou kunnen zijn in de aanpalende keuken, of bovenliggende ruimte op het verdiep.

Wat zijn de ervaringen op dat vlak?

Is een schilderdeur afdoende om de geluiden buiten de aanpalende ruimte te houden? Of dient er best een akoestische deur geplaatst te worden? 

Zijn betongewelven voldoende om het geluid te filteren naar de bovenliggende ruimte?

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

3 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2020

Cijfermatig kan ik daar niets over zeggen, maar vanuit de praktijk (wij hebben een monobloc-warmtepompboiler sinds 5 jaar) kan ik enkel bevestigen dat het een vrij lawaaierig toestel is. Wij hebben dit echter in de wasplaats laten installeren naast een sas. Onze woonvertrekken zijn daar dus van gescheiden door 2 deuren en we horen de pomp totaal niet, tenzij in het sas zelf die gescheiden is van de pomp met slechts één deur. Maar echt hinderlijk is het geluid daar evenmin. Bovendien heb ik de pomp zo ingesteld dat ze quasi enkel draait tijdens de nacht als de elektriciteit het goedkoopste is. Dat geeft ons ruim voldoende warm water overdag voor bad, douche, afwas, enz... (capaciteit 300L) In de slaapkamers (gescheiden door betonwelfsels van de benedenverdieping) hoor je de pomp totaal niet draaien. Er is echter ook het thermisch effect. De ruimte waar de pomp staat koelt intensief af als de pomp draait. In de zomer is dat aangenaam, maar in de winter veel minder. Bovendien maakt het in de winter de ruimte zo koud dat het rendement echt wel serieus terugvalt, zeker als het buiten op de koop toe heel koud is. (dit is een onverwarmde ruimte) ik zou dus zeker een installatie aanraden met een uitvoer van de koude lucht naar buiten.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2020
, Gereageerd:

Bedankt voor het delen van je ervaringen! ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/12/2019

Hallo,
Wij beschikken zelf niet over meer concrete cijfers over de mogelijke geluidshinder. Wij raden aan om bij de installateur na te vragen waar er vergelijkbare systemen geïnstalleerd zijn om je ter plekke van de situatie en de impact van zo’n systeem te vergewissen. ^Pol

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.