laatst gewijzigd op: 13/05/2022

Hoge temperatuur lucht-water warmtepomp of full lucht-lucht?

Wij hebben te horen gekregen dat we onze stookolieketel moeten vervangen (ookal werkt deze nog perfect, maar zou het benodigde rendement niet meer halen). Daarom zijn wij nu aan het kijken naar eventueel alternatieven zoals een warmtepomp. Het huis is 19 jaar oud en wel ok geïsoleerd maar ook niet zoals een nieuwbouw (EPC 191). te verwarmen oppervlakte is +- 200m² met daarboven nog een kruipzolder van +- 80m². (hoeft niet verwarmd te worden).Aangezien we nog overal met radiatoren werken werd ons door verschillende partijen de Daikin altherma 3 H HT aangeraden, een hoge temperatuur lucht-water warmtepomp dus.

 

2 Installateurs raden mij echter aan om volledig op lucht-lucht (+ warmtepompbopiler) over te schakelen met bvb mitsubishi vloermodellen aangezien dit volgens hen de meest energiezuinige oplossing is en ook meer future proof. (radiatoren mogen weg, op lange termijn geen risico op lekken etc). Nu heb ik mij de voorbije maand al grondig zitten inlezen en komende maandag krijgen wij ook een benovatiecoach op bezoek, maar ik ben ook wel benieuwd naar gebruikservaringen van beide systemen en extra meningen van ervaringsdeskundigen.

 

We hebben dit huis een 2-tal jaren geleden gekocht, hebben kleine structurele veranderingen gedaan toen, radiatoren werden beneden ook mee geschilderd, er werd een nieuw groot exemplaar in de keuken gehangen en ik heb overal een Tado systeem met slimme thermostaat en radiatorknoppen voorzien om per kamer te verwarmen. Vandaar ben ik ook ergens geneigd om voor lucht-water te gaan om deze kosten en werk niet teniet te doen. Bovendien zouden we momenteel ook 6000 euro premie krijgen voor een lucht-water warmtepomp aangezien er geen gas is in de straat (verdubbeling premie dan).

 

Bij lucht-lucht kreeg ik echter de argumenten mee dat dit veel zuiniger zou zijn, wat ik ergens kan snappen aangezien je ruimtes ook per zone kan opwarmen en het verwarmen maar gebeurt tot 25 graden ipv 50 graden of meer bij lucht-water. De binnenunits zouden ook kunnen dienen als ventilatie en luchtzuivering (heb een luchtzuiveraar in ons zoontje z'n kamer staan en dacht er ook wel bij te kopen voor andere ruimtes) en het extra voordeel is koelen bij warm weer. Ik vermoed wel dat het duurder gaat uitkomen in aankoop aangezien de premie daarvoor peanuts is en we ook nog een aparte warmtepomp boiler erbij moeten aanschaffen voor sanitair warm water + elektrische/infrarood verwarming voor 2 badkamers (en eventueel andere ruimtes waar niet veel verwarmd moet worden).

 

Kort samengevat ben ik wat bang voor het verbruik van een hogetemperatuur lucht-water, hoewel die het makkelijkst in onze huidige setup geplaatst kan worden.(we hebben wel zonnepanelen 3280 kWp , maar dan nog). En sta ik wel open voor de voordelen en argumenten van volledig lucht-lucht te gaan. Alleen is het nogal een verandering tov het huidige (misschien meer traditionele?) systeem.

 

Maar ik raak er momenteel nog niet uit.

 

Elke input en feedback is gewenst dus,

alvast bedankt. 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

reacties

Wees de eerste om te reageren