laatst gewijzigd op: 31/03/2020

Geothermische warmtepomp

Wat kan je jaarlijks uitsparen aan energiekosten met een geothermische warmtepomp?

5301 keer bekeken 12 reacties 0 likes

Meld je aan om toegang te krijgen.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

12 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/12/2019

ik heb onlangs een warmtepomp laten plaatsen, tegelijk met een nieuwe condensatieketel. Het systeem rekent zelf uit welke van de 2 zal werken ifv de prijs die je in het systeem invult. Nu kost elektriciteit gemiddeld 0,27 Eur per KWh, en gas slechts 0,03 Eur. (bij een bepaalde leverancier). Met als gevolg dat de warmtepomp nooit in werking komt omwille van het gigantisch prijsverschil tussen beide! Wel, wel, ...

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/01/2020
, Gereageerd:

Is het dan niet zo dat een warmtepomp 4 tot 5 keer minder energie nodig heeft om dezelfde warmte te produceren. Als je bovendien alle stroom van je wamtepomp uit zonnepanelen haalt (met de huidige regeling die tot 31/12/2020 geldig is) kost die stroom minder dan 0.1€ per Kwh. (=prosumententax). Als je dus de werkelijke prijs van 0.02 tot 0.025€ die jij moet betalen voor je stroom zal uw warmtepomp wel werken en voordeliger zijn dan gas.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/03/2020
, Gereageerd:

Het maximale rendement van een warmtepomp kan wel bv 5 keer hoger zijn in de gunstigste omstandigheden; wat in de winter niet het geval is; dan daalt hij zelfs tot 2. Men rekent gemiddeld 3 a 3,5. Ik heb wel zonnepanelen maar deze dekken helemaal niet al onze elektriciteitskosten. En wat met mensen die geen zonnepanelen hebben?
De regering zou de abnormale hoge prijs van elektriciteit moeten verminderen; moet zij het gebruik van milieuvriendelijke systemen niet aanmoedigen? Dat doet zij toch door de prijs van o.a. diesel te verhogen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/12/2019
, Gereageerd:

Als ik vragen mag welk merk van pomp en condensatie ketel heb je laten plaatsen en rond welke prijs zit je dan,ik had prijs gevraagd aan onze chauffagist en die gaf enkel voor nieuwe condensatie ketel van Junker een prijs van iets meer dan 6000€

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/03/2020
, Gereageerd:

Sorry, maar je reactie laat gezien. Onze installatie is volledig van Vaillant en kostte 16.000 Eur. De warmtepomp kostte +/- 9000 Eur. Redelijk duur omdat deze gecombineerd werd met de vervanging van onze vorige (20jaar oude) CV ketel. Wij hebben vloerverwarming en kunnen de warmtepomp ook gebruiken om tijdens de zomer de vloer te koelen (hierdoor kan je gaan subsidies aanvragen)

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/02/2015

Het antwoord hierop is niet eenvoudig.
Elk geval moet apart worden bekeken.
Zo zal moeten bepaald worden welke de warmtebehoefte van de woning is, of er ook sanitair water moet worden bereid, welk type captatienet er kan worden gebruikt ( horizontaal, verticaal, rivierwater, ...), enz.
Er moet dus een hele studie worden gemaakt om hierop een gefundeerd antwoord te geven.

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/02/2015
, Gereageerd:
Nuttig

Het antwoord is simpel: de WP verbruikt elektriciteit en meestal over dag. Is dat meer dan Uw mazout of gas verbruik, dan kan je het beter niet doen met een WP. Mijn huis is in 1985 gebouw voor een WP (matig geisoleerd) en de nw WP (2009) geothermisch water-water, verbruikt evenveel elektriciteit (4000kWh/j) als het equivalent in olie. Ik heb daarom 10 kW zonnepanelen gelegd en nu maak ik natuurlijk winst. Het heeft wel alles samen 100.000€ gekost.

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/03/2015
, Gereageerd:

Dag Chris,

Is die 4.000 kWh voor verwarming alleen of ook voor bijv. verlichting, koken en elektrische apparaten?
Mag ik ook vragen hoe groot je te verwarmen ruimte is?
100.000 € is wel heel veel... over wat spreek je dan precies?

Bedankt voor je antwoord.

Groetjes,
Pieter-Jan

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2015
, Gereageerd:

€ 100 000 lijkt me enorm veel. Wij (Klimaterra) zijn installateur van geothermische warmtepompen.
Voor een gemiddelde nieuwbouw woning rekenen wij ongeveer : € 9000 voor de warmtepomp met geïntegreerde boiler, € 6000 voor leveren en plaatsen vloerverwarming, € 7000 voor bodemwarmtewisselaar. Dus alles samen € +/- 22 000.
Zonnepanelen kosten ongeveer € 2/ kW, dus 10 kW betekent € 20 000.
Dus deze installatie kost samen € +/- 42 000. Dit zijn realistische bedragen !

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/06/2015
, Gereageerd:

Ik volg eerder Chris Thienpont zijn redenering... Mijn moeder heeft een huis van 1971 waarbij we eerst de ramen hebben aangepakt (enkel naar dubbel glas) en daarna (terug een geothermische warmtepomp gezet die hoodzakelijk de grote radiatoren voedt... werkt prima en super comfort ! Nu hebben we 't dak ook nog eens vol zonnepanelen gelegd enkomen we met een woning uit 1971 bijna aan nul-energieverbruik ! Conclusie : als je een en ander eerst goed bestudeerd, en het project juist aanpakt, is een geothermische warmtepomp de betere oplossing, vooral als je met (passieve) koeling je comfort ook nog eens tijdens de zomermaanden wil verhogen !

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/11/2015
, Gereageerd:

Inderdaad, Chris heeft gelijk. Onze woning wordt verwarmd met een warmtepomp die tevens zorgt voor warm water en verluchting (type D) heeft na de installatie van zonnepanelen een energieverbruik van (laatste afrekening) 4728 kWh. Hierin inbegrepen zijn verwarming, warm water (boiler 290L), verluchting 24/7 en elektriciteit voor verlichting en alle normale toestellen. Beide installatie, de warmtepomp met hor. captatienet in de grond en de zonnepanelen (28 panelen) heeft € 48000 gekost. Een goede isolatie (= extra investering) van de woning is evenwel nodig. Onze energieleverancier = ecopower. Door de recente wijzigingen op de energiemarkt zoals verhoging kostprijs elektriciteit, afschaffing gratis stroom en verhoging van de btw naar het vroegere tarief en vooral het prosumententarief, is het rendement van deze installatie een stuk vermindert. Bijkomend is alle verlichting in de woning = LED zonder dat de armaturen werden gewijzigd en alle toestellen energiezuinig, uiteraard. Onze huidige droogkast (5jaar oud) zal vervangen door én van het type met warmtepomp. 

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/04/2019
, Gereageerd:

Ook wij hebben een warmtepomp en komen tot gelijkaardige conclusies: het is een zeer aangename vorm van verwarming, gecombineerd met zonnepanelen niet echt duur in het gebruik, met een ventilatiesysteem D heb je altijd verse lucht en de passieve koeling in de zomer is van even onschatbare waarde als de verwarming tijdens de winter. Je bent bovendien superecologisch bezig en in principe toekomstgericht. Maar de elektriciteitsprijzen zijn een domper op het plezier en de portemonnee en ook de status van zonnepanelen, zeg de winst die men ervan overhoudt, is een sprong in het onzekere.