laatst gewijzigd op: 27/08/2021

Ervaringen Geothermie (bodem/water warmtepomp)

Hallo iedereen,

er is voor de nieuwbouw gekozen voor geothermie (bodem/water warmtepomp), los van de pro of contra van geothermie zijn we vooral geïnteresseerd in ervaringen ivm merken of valkuilen.. eventueel tips of vragen waar we zeker moeten bij stil staan..

(En we hopen daarmee beter te kiezen tussen alle merken, leveranciers/installateurs maar ook in de hoop een topic hier aan te maken waar iedereen iets aan heeft.)

Merken waar we wat van op de hoogte beginnen geraken: Thermia, Weishaupt, Vaillant, Nibe

Wat ons vooral opvalt is dat de prijzen alle kanten op gaan en de goedkoopste je duidelijk maakt dat ze even goed zijn dan de duurste ;-) 

Alvast bedankt voor jullie feedback. Succes aan de (ver)bouwers!

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

5 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/08/2021

Hallo iedereen,

Ik heb nog geen ervaring met bodem warmtepomp maar heb wel interesse in een vergelijk met een bodem / water en lucht / water.

Ik heb nu een warmtepomp van Vaillant welke multifunctioneel is.
Deze kan aangesloten worden naar wens op bodem / water en lucht / water.
Dit was voor mij belangrijk omdat ik niet weet wat de toekomst zal brengen (nieuwe technologie of ooit problemen met de installatie) en zo kan ik later nog alle kanten uit.

Ik had bij bodem / water volgende vragen:
- Wat kost de boring en betaald deze zich terug
Bleek voor 2 boringen van 100meter ongeveer 10.000€ te kosten
Voor dat bedrag kan ik al aardig wat investeren en elektriciteit en / of gas verbruiken.
- Hoe diep moet ik gaan bij horizontale en verticale captatie
Hoeveel m² plaats heb ik nodig voor horizontale captatie...
- Wat is het rendement- en prijsverschil tussen captatie horizontaal en verticaal
- Is de combinatie en extra investering in een zonneboiler + boilervat interessant en rendabel
- Wanneer is mijn warmtepomp in gebruik
- Waarvoor wil ik mijn warmtepomp gebruiken (sanitair, vloerverwarming, ...)
- Heb ik een zwembad dat ik wil verwarmen
- ...

Vandaar heb ik momenteel geopteerd voor volgend systeem. een warmtepomp voorzien van een zonneboiler + boilervat en een gascondensatieketel. Het systeem zal telkens kiezen voor de meest voordelige oplossing op dat moment (gas / elektriciteit / zon /...).

Was dit een goede beslissing???
Hoe verhoud heel deze situatie zich tov bodem / water.

Wat is de meest rendabele installatie / combinatie op termijn?

ik kijk uit naar jullie ervaringen

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/08/2021

Daniel,
Onze geothermische warmtepomp van Vaillant staat er al 10 jaar en werkt
al die tijd nagenoeg zonder problemen. Hier een paar zaken waar je best op let:
1- hoe je het ook draait of keert, verwarmen met een warmtepomp is verwarmen met (veel) elektriciteit, en de prijs daarvan is zeer volatiel.
2- onze warmtepomp heeft een ingebouwde boiler. Die houdt het water tussen 45 en 50 graden, wat perfect is. MAAR : het is een wettelijke verplichting om de temperatuur van het water minstens één keer per week te verwarmen tot +/- 75 graden,om besmetting met legionella te vermijden. Hiervoor wordt een elektrische weerstand ingeschakeld. Deze veroorzaakt een piekgebruik van 6 KWh. Vanaf 1/7/11 wordt een deel van de elektriciteitsfactuur berekend op het capaciteitstarief, dat gebaseerd zal zijn op het piekverbruik. En een piek van 6 K is veel !!! Wij vrezen voor een serieuze verhoging van onze factuur.
Nieuwere pompen zijn hierop misschien al voorzien, dat weet ik niet. Toch best een navragen bij de leveranciers of zij zo'n piek kunnen vermijden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/08/2021

Dag Daniel,
Ik heb een in april 2020 een warmtepomp van Thermia "Atlas" laten plaatsen, met 2 diepteboringen van 115m ter vervanging van een stookolieketel. de warmtepomp heeft een ingebouwde boiler voor sanitair warm water. Doordat ik als afgiftesysteem mijn bestaande radiatoren wou behouden vond ik maar 1 firma die bereid was dit te instaleren. De warmtepomp is geplaatst nadat de buitenschil van het gebouw extra werd geïsoleerd. Voor de isolatie werken had mijn woning een warmtevraag van 22 350 kWh/jaar (sanitair warm water inbegrepen). Na de isolatiewerken heeft de woning nog een warmtevraag van 16 000 kWh. Na één jaar had ik een extra verbruik van 2 500 kWh elektriciteit, wat beter was dan mijn verwachtingen, maar het was een redelijke zachte winter.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/08/2021
, Gereageerd:

ondertussen verbruik je ook geen mazout dat moet ook nog verrekenen of niet?

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/08/2021

Dag Daniel, Ikzelf heb reeds twaalf jaar een bodem/water warmtepomp van vaillant en ze werkt nog steeds probleemloos. Het enige dat ik kan aanraden is om de collectors, waar de lussen met glycol vertrekken en weer toekomen, goed bereikbaar te houden omdat hier het grootste gevaar op lekken schuilt. Maar als de installateur kwaliteitsmateriaal gebruikt ben je jaren verzekerd van een probleemloze werking.

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.