laatst gewijzigd op: 14/09/2021

Accumulatieverwarming vervangen welk warmtepompsysteem?

140 000 gezinnen gebruiken accumulatieverwarming in België en worden de dupe van het afschaffen van het voordeligere exlusief nachttarief !

Zelf koop ik groene stroom (toch wel t beter voor milieu niet), moet we nu echt allen (140 000 gezinnen) overschakelen naar gas (enorme CO2 stijging...)?

Heb deze zomer onze oude zolderisolatie 12cm vervangen met 25cm alsook veluxraam met hoogrendementsglas

 Omschakelling van accumulatie voor waterpomp systemen (met premies)zijn niet rendabel voor mijn portemonee, waar zit de overheid?

Wie weet raad om toch niet naar gas te gaan in een rendabel systeem van warmtepomp?

Ik heb hybride plug in auto met 17kwh batterij, waar staat de overheid met vehicle to grid en grid to vehicle? Toch de toekomst?

Wie weet raad?

Anthony.ivens@outlook.com

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

11 reacties

sorteer op :
Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/08/2021
Nuttig

Verwarm ook reeds vanaf 1985 met accumulatie en overweeg om ten einde raad gewoon nieuwe accumulatievuren te plaatse Heb wel geen zonnepanelen wegens te weinig rendabel Ik veronderstel dat de nieuwe accumulatievuren veel energiezuiniger zullen zijn dan degene die ik nu heb

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/08/2021
, Gereageerd:

Hallo Ronald en Geert, bij elektrische verwarming is het alleen mogelijk om echt te besparen door over te schakelen op een warmtepomp voor het warme water en de verwarming. Deze optie is jammer genoeg niet voor iedereen weggelegd ....

Het probleem is dat het niet altijd gemakkelijk is dergelijke systemen in een appartement te installeren aangezien gaten met een grote diameter (voor deboiler) in een buitenmuur moeten worden geboord of een buitenunit moet worden geïnstalleerd. Het is mogelijk onder bepaalde omstandigheden (balkon, achtertuin). In het algemeen zal het nodig zijn de instemming van de mede-eigenaars in algemene vergadering te vragen.

Aan de ander kant, als je je accumulatie wil vervangen, weet dan dat er een nieuwe premie zal worden ingevoerd om accumulatieverwarming automatisch aan te sturen. Een niet-limitatieve lijst met sturingsapparaten die in aanmerking komen, zal u kunnen consulteren op https://maakjemeterslim.be/#premie-sew. De premie bedraagt 50% van het factuurbedrag voor het sturingsapparaat met een maximum van 400 euro en zal u kunnen aanvragen bij Fluvius. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/09/2021
, Gereageerd:

Als je elektrische verwarming hebt kan je beter even afwachten want je zou wel eens
onnodige kosten kunnen maken die je nooit meer gaat kunnen recupereren. Het systeem van 's nachts opladen met "goedkope" elektrische energie zal niet meer van toepassing zijn waardoor het interessanter zal zijn om gewoon overdag rechtstreeks te verwarmen. Ombouwen naar een warmtepomp-systeem is praktisch gezien bijna "nooit" haalbaar want je moet dan kunnen gebruik maken van vloerverwarming om genoeg warmte te kunnen genereren die je huis in alle omstandigheden warm kan krijgen. Het water voor de vloerverwarming heeft maar een temperatuur nodig van 30°C en als je zou werken met radiatoren is dat 60°C waardoor je weleens niet genoeg warmte zou kunnen "oppompen" als het vriest buiten.

... een ombouw naar een warmtepomp is, zelfs als het praktisch zou kunnen, totaal niet verantwoord zowel op econonomisch als ecologisch gebied.

De systemen die in de jaren 80 massaal zijn geïnstalleerd, gepromoot door de overheid, zijn trouwens praktisch allemaal voorzien van een automatisch oplaadsysteem met een buitentemperatuursensor... en die huizen zijn toen ook
al voorzien van goede isolatie en dubbel glas.

Allemaal één grote smeerlapperij en bedrog van mensen die niet wetenschappelijk of
technisch onderlegd zijn en Testaankoop moet dit spelletje van de overheid meespelen door deze "zogezegde" onmogelijke oplossingen aan te smeren.Meld je aan om toegang te krijgen.

10/08/2021

ik heb hetzelfde probleem als vele anderen, woon in een appartement met accumulatieverwarming. Er zijn reeds verschillende eigenaars die overgestapt zijn naar die aterno vuren die jullie afraden.
Maar wat willen ze nu in de toekomst, geen stookolie, geen gas maar ook geen electrische verwarming. Moet de gewone mens weer alles betalen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/03/2021

Een warmtepomp verbruikt verschrikkelijk veel elektriciteit en verdient zich nooit terug nu we geen terugdraaiende meter meer hebben. Reken maar op € 400 tot € 600 per maand aan elektriciteit. Daar heb je een jaar gas voor. Trouwens, waarom moeten het steeds de gewone burgers zijn die voor minder CO² uitstoot moeten zorgen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021

Ligt er al aan wat je met "rendabel" bedoelt. In vergelijking met gas is een warmtepomp nooit rendabel geweest in termen van kost. Met het verdwijnen van de terugdraaiende teller gaan zonnepanelen ook al niet helpen.
Dus je zal prioriteit moeten stellen. Wil je ecologisch verwarmen, zal je diep in de buidel moeten tasten (lucht-lucht WP is dan idd het goedkoopst in investering, maar niet het rendabelst in verwarmingskost). Is kost je prioriteit, niet twijfelen: ga voor gas.

Trouwens ook ecologisch is gas met een condenserende ketel helemaal niet zo slecht. Als de elektriciteit opgewekt wordt in gascentrales (en daar gaan we blijkbaar naar toe ter vervanging van de kerncentrales) of steenkoolcentrales zal je (direct of indirect) minder CO2 uitstoten met een efficiënte gasketel dan met een WP!
Met een WP heb je misschien wel de indruk dat je goed bezig bent omdat je geen rook (nou ja, damp eigenlijk) uit je eigen schouw ziet komen...

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021

Een warmtepomp lucht/lucht is niet zaligmakend.
De aanschaf kost al een aardige cent.
In werking blaast de binnenunit de lucht rond. Dit geeft soms een onaangenaam koudegevoel. Geregeld met de thermostaat zijn de pieken en dalen vrij groot. Gevolg : soms voelt het koud aan, dan wordt het weer vrij warm. Water/water warmtepomp is veel comfortabeler, maar dan hangt dan weer een prijskaartje aan. Ook moeilijker te plaatsen in bestaande woning. Je hebt ook een stuk tuin nodig om de leidingen in te graven. Warmte genereren uit een gehoorde put is nog een duurdere oplossing.
In de zomer kan het toestel wel dienen om te koelen.
In onze vorige woning hadden we elektrische accumulatie vloerverwarming. Dit gaf grote voldoening en comfort.
Alhoewel het niet duurder uitviel dan de warmtepomp krijg je toch een slechte energiescore.

In de hoop dat ik iets heb kunnen bijdragen.
Succes.

J. Sels

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/03/2021
, Gereageerd:

Dag Jos,

ik zie dat je vloerverwarming hebt, is dit in een bestaande woning gelegd (renovatie) of is dit in een nieuwe woning gebeurd.
wij zijn aan het twijfelen om ons vloer en chape te laten uitbreken en vloerverwarming te laten leggen maar dan wel op gas.
Maar we hebben nog twijfels en zijn nog op zoek naar goede aannemers in de buurt van Dendermonde

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021

Gezien je bestaande verwarmingssysteem bestaat uit accumulatoren die zoals radiatoren vrij staan op de vloer zijn er geen buizen of dergelijke beschikbaar om zonder veel slijp en breek werk dit mooi op te vangen. Ik raad in dit geval een lucht-lucht warmte pomp aan met 1 buiten unit en enkele binnen units. Als je opbouw leidingen geen probleem vindt is een condensatieketel met klassieke radiatoren ook een optie maar dit is niet "future-proof", wie weet is aardgas het zelfde lot bestemd als stookolie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021

Ik heb een verwarmingssysteem dat automatisch kan overschakelen op gas of op de warmtepomp gebaseerd op de prijs van beide, uitgedrukt per kWh. Vermits de prijs van gas zo'n 7 keer goedkoper is dan elektriciteit, wordt de warmtepomp nooit geactiveerd. Het rendement van een warmtepomp is wel beter, maar geen 7 x en zeker niet in de winter.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/12/2020

inderdaad, wat als je de accumulatieverwarming dient te vervangen wegens geen nachttarief meer en dit in een bestaande woning. welke zijn de opties ? lucht lucht warmtepomp ?

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.