laatst gewijzigd op: 19/02/2020

Lucht lucht warmtepomp voor open bebouwing als hoofdverw?

Wij hebben net een oude alleenstaande woning gekocht die dateert van voor 1950. De huidige verwarming is op het gelijkvloers (bureau) vloerverwarming op elektriciteit en op de eerste verdieping (ook leefruimte + keuken) verwarming op accumulatie. Wij twijfelen sterk welk nieuw verwarmingssysteem wij zouden plaatsen.

Zou een lucht lucht warmtepomp installatie de volledige woning (180m2 leefruimtes) kunnen verwarmen (met bvb 2/3 buitenunits en meerdere binnenunits)? Er is dubbele beglazing aanwezig en 20 cm dakisolatie (geen spouwmuur).

Mijn grootste vraag is of dit de volledige woning comfortabel kan verwarmen. Eventueel behouden wij de accumulatoren  wanneer de warmtepompen het bij koud weer een te laag rendement hebbben. (+ wij hebben nog houthaard)

Wij kunnen tot 24 zonnepanelen plaatsen.

Het kap en breekwerk + installatiekost (+-18.000 euro) voor CV op aardgas doen ons hard twijfelen..

Alle tips/ervaringen zijn welkom!

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

1 reacties

sorteer op :
Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/02/2020
Nuttig


In dit geval is de oplossing een combinatie van isolatie, warmtepomp en elektrische verwarming.
Ten eerste kan het comfort aanzienlijk hoger worden met isolatie. En uw factuur kan zo sterk dalen. Het isolatiepeil gaat het vermogen (en de kost) van de warmtepomp bepalen. Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe goedkoper en doeltreffender de warmtepomp gaat werken.
Zodra de isolatiewerken ontworpen zijn, kan u een warmtepomp systeem overwegen. Dit gaat nog de overige verwarmingskosten per 2 tot 3 verdelen.
Een lucht-lucht systeem (“airco”) is de flexibelere oplossing in dit geval met bestaande elektrische verwarming.
Een deel van de elektrische verwarming kan blijven als bijverwarming voor kamer met weinig verwarmingsbehoeften of in geval van zeer koud weer om de warmtepomp te helpen. ^An


Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.