laatst gewijzigd op: 05/03/2019

Vervangen mazoutketel door een aardgas condensatieketel met warmtepompboiler in combinatie met zonnepanelen.

Wij willen graag onze mazoutketel met boiler (150L) laten vervangen door een aardgas condensatieketel in combinatie met een warmtepompboiler en dit combineren met het plaatsen van zonnepanelen. Ook willen we dan ineens de spouwmuren laten na-isoleren.

Ik zie echter door de bomen het bos niet meer zeker nu de nieuwe elektriciteitsmeter mogelijks doorgeduwd gaat worden. De warmtepompboiler zou in de berging komen te staan waar nu ook de boiler staat. Is dit een goede plaats voor een warmtepompboiler?

Is de hele combinatie van de renoveringswerken wel een goed en rendabel idee? Hoe meer ik lees hoe meer ik precies begin te twijfelen. Vanaf dit jaar (2019) is er ook wel de nieuwe premie voor het plaatsen van de warmtepompboiler. Zijn er andere of betere alternatieven die rendabeler zijn? 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/03/2019

Heeft er iemand ervaring met Vaillant condensatieketel op stookolie? Zou dit een goede keuze zijn. Het zou in combinatie zijn met zonneboiler (Rotex leegloopsysteem) . Zonneboiler systeem ligt er al enkele jaren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/02/2019

Met isoleren zou ik niet wachten. Dit is altijd de eerste investering die je moet doen.
Wat betreft je combinatie WP met PV panelen, ik raad je aan te wachten tot er definitieve duidelijkheid is omtrent de regelgeving voor prosumenten bij de slimme meter.
Met een WP kan je moeilijk je verbruik regelen (verbruiken wanneer je opwekt) en ben je, als het VREG volledig zijn zin krijgt, zeker in het nadeel.

Wij hebben hier dezelfde combinatie, die altijd vooruit werd geschoven als de perfecte groene manier van verwarmen. Nu dreigt deze dure investering nóg duurder te worden.
Afwachten dus!

Tip: producenten zoals Vaillant zouden aan het werken zijn aan een slimme WP in combinatie met PV. De omvormer geeft dan door aan de WP wanneer er veel energie wordt opgewekt en schiet dan in gang. Zeer handig.
Loont mss de moeite om op te wachten.

De plaats van de warmtepomp kan je best in samenspraak doen met de installateur. Vergeet niet dat een WP lawaai maakt, al valt deze wel mee bij de laatste generaties.
Het is wel verstandig een warm water boiler te plaatsen in een warme omgeving voor het energieverlies te reduceren.

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.