laatst gewijzigd op: 17/03/2021

Is de plaatsing eenvoudige warmtepomp lucht/lucht Rendabel?

Na een hoop opzoekwerk via onze vriend Google ben ik nog meer in de war :-) Ik zoek namelijk een goede (bij)verwarming voor een huisje in Frankrijk. Nu heb ik daar een verwarming op gas in een citern (propaan). Maar het huisje is niet steeds bewoond. Nu wil ik om kijken of er een betere oplossing is om te verwarmen in de periodes dat ik er niet ben (want het gas laten opstaan als ik er niet ben vind ik te gevaarlijk). Ik dacht hierbij aan een invertor warmtepomp lucht/lucht. (zie link als voorbeeld: airton) Ik weet wel dat er betere (lees duurdere) oplossingen zijn, maar ik wil graag hierover jullie mening. - Is dit werkelijk een goede oplossing om in het tussenseizoen te verwarmen.- Kan ik hier in de winter het huisje (te verwarmen ruimt is ongeveer 40m²) boven de vriestemperatuur houden. - Klopt het dat eens de buitentemperatuur zakt tot minder dan 0graden dit systeem zelfs meer verbruikt dan gewone electrische verwarming. - Kan dit systeem ook ingesteld worden om een ruimte vriesvrij te houden (bv 5graden) bij afwezigheid.  - Of hou ik het toch op de verwarming op (propaan) gas  Alvast bedankt

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

18 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/02/2021

Onze zoon heeft een warmtepomp nu reeds de derde winter .Hij heeft zijn huis verbouwd isolatie 18 cm tussen de muren en 28 cm onder het dak voor het geluid en de warmte en 18 cm onder de vloer en onder de
vloerplaat ligt nog eens Argex . En ook drie dubbel glas genomen .Hij heeft geen premie aangevraagd voor de warmtepomp anders moest hij
het koeling er laten uitnemen . vergelijk het met je koopt en auto met airco en je krijgt een premie van € 300 als die er laat uithalen van de regering . Hij heeft vloerverwarming genomen het eerste jaar heeft hij ook gekoeld met zijn vloerverwarming in de zomer het was toen begin augustus 36° buiten en 23 ° binnen vond hij het te warm en het heeft hem 3 Kw stroom gekost om de temperatuur 3 graden te laten zakken ... daar heeft hij 3 dagen lang van kunnen genieten . Het huis is 199 m² groot alle ruimten samen en P.S. er staan nog geen binnen deuren in . Alles begint met goed te isoleren . De warmtepomp maakt 35 db lawaai gemeten op 15 meter afstand !

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Hallo
Gezien de recente maatregelen zou ik toch goed nadenken over de plaatsing van een lucht-lucht warmtepomp.
Ik liet in september 2020 een Panasonic lucht-lucht plaatsen.
Electriciteitsverbruik is verdubbeld terwijl de woning niet echt warm aanvoelt.Nochtans geinvesteerd in superisolerend glas,dakisolatie en spouwmuurisolatie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/02/2021
, Gereageerd:

Elektriciteitsverbruik verdubbeld: tegenover wat? Als U vroeger met aardgas of stookolie verwarmde, was er enkel elektriciteitsverbruik voor verlichting en koken (onwaarschijnlijk voor warm water). Als dat verbruik hetzelfde bleef en de verwarming (warmtepomp) komt er bij, is het toch normaal dat de som hoger is? Het vroegere energieverbruik (zij het m³ gas of liter stookolie of stères hout of m³ pellets etc...) moet omgerekend worden naar equivalente kWh en bij het elektriciteitsverbruik gerekend worden om één en ander te kunnen vergelijken. (Zonder te spreken van de het apparaat en de installatiekosten) een warmtepomp werkt als volgt: 1kWh elektriciteit haalt 4 kWh warmte uit het milieu (dus buitenlucht of geboorde put in de grond) en het systeem produceert dan 5kWh. 1m³ gas verstookt is enkel de energie die daar in zit. Dus het energetisch rendement van een warmtepomp is 4-5 maal hoger.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/03/2021
, Gereageerd:

Beste, uw redenering klopt grotendeels: 1kWh elektriciteitsverbruik met een warmtepomp creëert 5kWh warmte bij een warmtepomp met een COP van 5. De COP is echter niet alleszeggend, deze waarde houdt geen rekening met de verschillen in buitentemperatuur. De SCOP houdt hier beter rekening mee omdat deze de buitent° van alle seizoenen in rekening brengt. De SCOP is dus steeds lager dan de COP en zal bijvoorbeel 3.5 zijn bij een COP van 5 voor dezelfde warmtepomp. Men moet er ook rekening met houden dat gas een stuk goedkoper is in aankoop per kWh dan elektriciteit en men een SCOP van een kleine 3 moet benaderen vooraleer we echt zuiniger zijn dan een HR-gasketel. Dit verandert natuurlijk wanneer zonnepanelen geïnstalleerd werden. Belangrijk: SCOP moet 3 of hoger zijn en dan zit je goed met een warmtepomp.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021
, Gereageerd:

Volledig akkoord Luc. ik voel me volledig gejost na de recente uitspraak grondwettelijk hof.
Eind 2019 zonnepanelen gezet in voorjaar 2020 warmtepompen ter vervanging en extra airco in kamers boven. Grondige analyse gemaakt om einde van het jaar met terugdraaiende teller slechts een 0 verbruik of zelfs overschot te produceren. Nu gaat die grap me een extra 1000€ aan elektriciteit kosten bovenop de investering. Zelfs over 20 jaar kom ik na herrekening niet uit de kosten. Dan is een man eens ecologisch aan het nadenken, wordt hij zwaar afgestraft door een ben klungelende politici.
Ik raad al vast et stelligste af om in warmtepompen gecombineerd met zonnepanelen te investeren ten stelligste af. Het terug verdien model onder huidige omstandigheden loont niet meer.
Jammer dat we boven op COVID nu ook 2021 slecht starten.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/11/2020

Hallo,
Heb zelf een Daikin lucht lucht warmtepomp laten instaleren in de kamers (5 binnen units aan 1 buitenunit). Hoofdzaak voor mij was airco in de zomer, maar deze kan ook mooi bijverwarmer in het tussen seizoen en zelfs in de winter. Onze veranda gebruikten we in de winter nooit, maar nu met onze daikin verwarmen we die mooi tot 18-20° in de winter ( lekker genieten in de veranda in de winter). Met de Daikin App kan ik alles regelen vanop afstand. Handig als je bv temp wil controleren van je vakantiehuis als je in België bent.
Let wel op voor lucht/lucht warmtepompen dat je een toestel koopt met hoge energie efficiëntie. Mijn systeem heeft een A+++ label. (Airton is slechts A+). Je zal dus veel meer elektriciteit verbruiken.
Een warmte pomp haalt in principe 70-80% van zijn energie uit de lucht, de rest uit electriciteit, maar de efficiëntie van het toestel bepaalt wel hoeveel extra energie je verbruikt.
Daarbij is ook als je een constante temp. bv. 5° graden wilt aan houden terwijl je niet op je vakantie bestemming bent, een warmte pomp heel efficiëntie toepassing heeft. Warmte pompen zijn het meest efficient als ze continue een bepaalde energie afgifte moeten realiseren. Bij fluctuaties; bv s'nachts temp aanhouden van 15° , s' morgens 22° vragen , nadien terug 18° en s'avonds weer 22° kan bv meer energie vragen dan mooi constant 19°à 20° aanhouden.
Qua energie efficientie van de toestellen vergelijk je vooral de COP en SCOP waarde, want deze zal uiteindelijk je electriciteitsnet factuur bepalen.
Indien deze letters je niks zeggen lees op onderstaande link eens d ene simplificeerde uitleg.
www.klimaatexpert.com/.../cop-scop-en-rendement
Vergat ook nog te vertellen dat ik ook voldoende zonnepanelen heb , om zo goed als geen extra elektriciteit aan te kopen. Ideale combinatie.
Succes O.R.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/01/2021
, Gereageerd:

Ik heb al sedert de 80tiger jaren electrische accumulatieverwarming op nachttarief (verbruik 12000KW/jaar, boiler voor warm water inbegrepen). Was tot heden heel tevreden want weinig onderhoud of defecten. Heden vervalt het goedkoper nachttarief en kijk dus uit naar vervangende huisverwarming. Ik informeerde naar aardgas en kreeg van maatschappij te horen dat er aan mijn deur geen leiding ligt. Kostprijs aansluiting indien aardgas gewenst: min. € 6000, te betalen door aanvrager! Vandaar zoektocht naar alternatief. Wie idee heeft, alvast dank om dit te melden!

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/01/2021
, Gereageerd:

ben in dezelfde situatie ( ook accumulatie en boiler op nachttarief ) die op zoek is naar alternatief ( luchtlucht warmtepomp ? ) elke tip die je kan geven aanvaard ik in dank

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/10/2020

Ben ook op zoek voor mijn acumulatie te vervangen door
Luchtpomp of accumulatie gebruiken in putje winter

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/01/2019

Hallo,zelf heb ik Mitsubishi zubadan lucht/water van 10kw matig geisoleerde woning uit 1986 (vloer verwarming).
in jouw geval is echter een lucht/lucht pomp meer aangewezen,het nadeel van een water kring valt weg. ( vb. klein lek geeft op termijn uitschakeling door lage druk waterkring, falen debiet meter ,geen circulatie.....enz) mijn pomp is rendabel tot - 16. of dit met een korrel zout is?? voor in nood en voor hulp bij ontdooien bij te lage temp. in de waterkring schakelt in mijn installatie de 6 Kw weerstand in, verbruik in 2018 245kw/h ( aparte teller) totaal verbruik WP. 3851 Kw/h.
Dank zij mijn PV installatie van 8.8 Kw valt dat wel mee.:)
In u woning zou ik overwegen om direct elektrisch te verwarmen, met 3000 watt heb je normaal voldoende, ken de isolatie toestand wel niet, thermopane glas?
Hoe diep zakt de temp. in de winter??
Hoeveel ampere/stroom sterkte heeft je E. installatie is dit een enkelfasig of driefasig net?? ( veronderstel enkelfasig)
Voor 3 kw elektrische verwarming elementen , heb je met 16 Ampere /220-240 volt voldoende
Voordeel Bedrijf zeker, koop geen brico materiaal.beter 3 van 1000wat dan 1 van 3000 wat ( betere spreiding warmte met 3) Thermostaat instelbaar op antivriesstand indien aanwezig of op 5gr
Overweeg zonnepanelen, de wetgeving aangaande PV cellen in Fr.??
Je kan dan later nog een Lucht/lucht WP plaatsen, die omkeerbaar is zomer airco.
Groeten R.N.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/10/2019
, Gereageerd:

Tegenwoordig heeft Mitsubishi hyper heating warmtepompen die bij -25°C nog steeds 75% van hun vermogen houden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2018

Mensen die zonnepanelen hebben geïnstalleerd voor 31 december 2020 zullen voor 15 jaar in een compensatieregeling vallen te rekenen vanaf het moment van de indienstname van de installatie. Deze compensatieregeling houdt in dat het systeem van de terugdraaiende teller behouden blijft voor het luik elektriciteitsprijs. Hoe de distributienettarieven aangerekend zullen worden voor zonnepaneleneigenaars met een digitale meter, is momenteel nog niet beslist.

Bron: Vlaanderen.be

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/12/2018
, Gereageerd:

Dat klopt Noel, dat is nieuws is vers van de pers. Je vindt de info ook al terug in ons dossier over de digitale meter (https://bit.ly/2Q1PRkn).

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/11/2018

Goeiedag,

Dat hangt af van je elektriciteitsverbruik. Als je weinig verbruikt mag je een gewone elektrische verwarming plaatsen, als je verbruik eerder aan de hoge kant is (meer dan 4000kWh) kan je beter voor een warmtepomp kiezen.

Mvg

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/11/2018
, Gereageerd:

Wij bouwen een gesloten bebouwing met een oppervl van 140m2 beneden met vloerverwarming en voor boven hadden we gewone radiators voorzien. Zonnepanelen op het dak voor 8000kwh. Plaatsen we nu een warmtepomp of een gasketelinstallatie ? Zal de energiekosten de pan uitswingen want in de zomer veel opbrengst zonnepanelen en geen verwarming nodig en in de winter weinig opbrengst en willen we toch graag beneden 22 graden en boven 18 a 20 graden. Gaan we bibberen en veel elektriciteit betalen of zijn we beter af met gas en hebben dan teveel aan zonnepanelen ? Graag uw vakkundige mening of ervaringen

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/11/2018
, Gereageerd:

Hoi Marleen,

Het probleem is dat we niet weten wat de toekomst zal brengen.

Als we verder gaan in een systeem met terugdraaiende tellers zal het interessanter zijn om een warmtepomp te plaatsen. het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp zal gecompenseerd worden door de productie van de panelen.

Als de tellers niet langer terugdraaien daarentegen zal het vanuit een financieel oogpunt interessanter zijn om een gascondensatieketel te plaatsen want gas is ongeveer vier keer goedkoper dan elektriciteit.

Deze terugdraaiende tellers kunnen verdwijnen met de komst van de intelligente meters,  en in Wallonië denkt men erover na om te stoppen met het bestaande systeem.

Mvg,

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2018
, Gereageerd:

Het terugdraai-effect enkel zal blijven gelden voor installaties die worden aangemeld tot en met 31/12/2020. Dit is goed bekrachtigt in Vlaams Parlement . Voor de installaties vanaf 01/01/2021 werkt minister Tommelein ( of opvolger ) namelijk ook volop aan een alternatief compenserend systeem. Hierdoor zal het mogelijk worden om uw overtollige energie te vermarkten. Op dit moment is het nog niet mogelijk om een vergoeding te krijgen voor de energie die u op jaarbasis te veel produceerde. Ook installaties vóór 2021 zullen de keuze hebben om de overstap naar dit alternatief compenserend systeem te maken. Dus hierboven was niet het juiste antwoord

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/04/2019
, Gereageerd:

De hele ironie is dat gas een fossiele brandstof is die in een CO2 arme omgeving zou moeten worden uitgefaseerd. Net daarom zou het installeren van dergelijk systeem financieel moeten worden ontraden, een warmtepomp daarentegen moeten worden aangemoedigd. Begrijpe wie het begrijpen kan!

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.