laatst gewijzigd op: 20/04/2019

Veranderingen energielandschap in Vlaanderen: wat denk je ervan?

Om de broeikasgassen daadwerkelijk naar beneden te krijgen, heeft Vlaanderen maatregelen betreffende fossiele brandstoffen genomen. Die hebben een directe impact op de verwarmingssystemen van onze woningen :

  • De verplichting van een nieuwe eigenaar om zijn woning energiezuiniger te maken door, binnen vijf jaar, minstens drie van de zes bepaalde prioriteiten te hebben aangepakt: dakisolatie, isolatie van de muren, vloerisolatie, superisolerend glas, plaatsing van een hoogrendementsketel en/of een duurzame boiler (warmtepomp of zonnepanelen).
  • Het verbod om nieuwe percelen aan te sluiten op het aardgasnet vanaf 2021.
  • Het verbod om stookolieketels te verkopen, eerst voorzien in 2021 en nadien uitgesteld tot 2035, conform het federale energiepact. De deadline van 2021 heeft dus enkel betrekking op nieuwbouw en grote energierenovaties. Noteer dat het Brussels Gewest deze maatregel ook wil invoeren in 2025

Gezien de prangende en omvangrijke klimaatuitdaging begrijpen we uiteraard dat de autoriteiten concrete daden moeten stellen. Zijn de laatste aankondigingen wel de meest samenhangende en efficiënte manier om de doelstellingen te behalen? Dat is nu net de vraag.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

3 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/08/2018

Wij bouwden in volle oliecrisis ( jaren '80) . We opteerden toen voor een elektrische woning met vloerverwarming ( accumulatiebeton ) . Om toendertijd een elektrische woning ( wij hebben een rijwoning ) te hebben moest je al voldoen aan strenge isolatienormem, die dan ook voor een extra investeringen zorgden. We hebben geen schouw voor een haard, dus vervuilen we het milieu niet ! De laatste jaren moesten we plots extra taksen betalen omdat we een elektrische woning hebben ( denk maar aan de Turteltaks, de BTW verhoging, de stijging van de elektriciteitsprijzen ...) , nochtans vervuilen wij het minst...als de energiemaatschappijen tenminste voor groene stroom zorgen. Maar typisch België moet iedere Belg zijn eigen zonnepanelen hebben en dan prosumententaks betalen. Elektrische auto's zijn dan wel de toekomst ...moeten die dan niet opgeladen worden met elektriciteit ? Hiervoor geeft vadertje Staat wel subsidies ! Ik begrijp het echt niet meer. Ik mis een wel doordachte lange termijnvisie van onze politiekers. Het wordt hoog tijd dat ze bvb een kijkje gaan nemen in de ons omringende landen, want wat energiebeleid en milieubeleid betreft hinken we al fel achterop...arm volgebouwd Vlaanderen

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/04/2019
, Gereageerd:

Begrijpt u dit echt niet, dan bent u een perfect normale mens, want niemand begrijpt nog de bokkensprongen van onze regering(en) ivm energie. Het ideale scenario zou zijn dat iedereen zoveel mogelijk zonnepanelen legt zonder er iets voor in de plaats te krijgen, op nieuwe taksen en belastingen na natuurlijk. Er zijn veel te veel organen die moeten verdienen aan energie en daarom is energie veel te duur! Zoals u zegt: arm Vlaanderen, dit heb je niet verdiend...

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/08/2018

Wat met appartement bewoners??? Wij hebben individuele gas verwarming er is geen plaats voor een warmtepomp enz . Blijkbaar liggen ministers daar niet wakker van zij denken dat iedereen is zoals zij.

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.