laatst gewijzigd op: 23/11/2020

Welke verwarmingsmethode gasketel of warmtepomp?

Beste,

Wij zijn onlangs gestart bij onze nieuwbouw (regio vlaams brabant) en wij zijn er nog altijd niet uit met de verwarmingsmethode. Ons eerste gedacht was gewoon een condensatie gasketel voor verwarmingen (vloerverwarming) en warm water.  Omdat wij toch al 12 cm isolatie hebben en ik met het gedacht zit van: goed geïsoleerd dus dan maar een simpel gasketeltje. Maar onlangs hebben wij ons wat meer geïnformeerd over een warmtepomp lucht/water, wat ons wel interessant lijk. Maar dan moeten we ook zien voor zonnepanelen en als je dat allemaal optelt, het dan toch een serieus som is. 

Want in de periode van het jaar dat je de verwarming nodig hebt zijn de dagen korter en/of minder zon, brengen de zonnepanelen dan wel genoeg op voor u warmtepomp? Want als we voor een warmtepomp gaan wil dus ook zeggen meer zonnepanelen en dan wekken wij in de zomerperiode meer op. Wat houdt dit dan in voor de prosumententaks?

Nu de vraag, is die meerkost van warmtepomp met zonnepanelen op termijn zoveel voordeliger dan een gasketel? 

Of zijn er nog andere mogelijkheden?

Alle informatie is welkom.

Alvast bedankt.

Mvg, Koen

6598 keer bekeken 4 reacties 0 likes

Meld je aan om toegang te krijgen.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

4 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/08/2019

Beste, ik ben momenteel aan het verbouwen en twijfel heel erg aan een traditionele verwarming op gas met doorstromer of een verwarming/koeling met een warmtepomp en binnenunits alsook warmteboiler. We worden nu toch verplcht om zonnepanelen te plaatsen, dus die zijn al geen extra meerkost.
Hebt u echter nog steeds dezelfde mening als 2-3 jaar geleden?
Mvg
Karolien

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/12/2019
, Gereageerd:

Hallo,

Het verbruik van een warmtepomp compenseren met de productie uit zonnepanelen kan alleen een interessante optie zijn als de terugdraaiende meter en de compensatie nog altijd verder op jaarbasis worden bekeken. Als de terugdraaiende meter zoals we die nu kennen, zou verdwijnen, zal het belangrijker worden om de eigen productie uit zonnepanelen zoveel als mogelijk ogenblikkelijk te verbruiken. Maar daar zit je met het feit dat zonnepanelen vooral produceren in de zomer, en minder in het koude seizoen wanneer je de verwarming het meest opzet.
Bovendien moet de vraag naar verwarming zeer beperkt zijn. Het komt er dus op aan om een zeer goed geïsoleerde woning te hebben, met oog voor de hele gebouwschil, inclusief de ramen en het schrijnwerk, alsook de aansluitingen op de muren en het dak. Anderzijds blijft een warmtepomp een milieuvriendelijke oplossing. ^Pol

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/11/2016
Nuttig

Beste Koen,

Bedankt voor je vraag.

Vandaag is de prijs van het gas erg laag en de kost van een centraal verwarmingssyteem met een condensatieketel blijft een goedkoper systeem zowel wat betreft de installatie als in gebruik.
De warmtepomp daarentegen zal efficiënter zijn in verbruik maar momenteel is de elektriciteit 4 keer duurder dan gas. Hierdoor zal er geen voldoende impact zijn van de warmtepomp.
Wel zal een warmtepomp ervoor zorgen dat je geen aansluiting dient te hebben op een andere energiebron; op die manier kan je dus vaste kosten vermijden van een teller en een aansluiting.
De plaatsing van zonnepanelen, gekoppeld aan een warmtepomp voor de verwarming, zal op financieel vlak niet voldoende interessant zijn, gezien de zonnepanelen te weinig produceren in de winter als we spreken over een klassieke installatie (onder 5 kWp). De productie zal niet voldoende zijn in de winter om de standaard behoeften van een huishouden te dekken.
Tot slot is een warmtepomp wel interessant op ecologisch vlak (lagere CO2-uitstoot), minder op financieel vlak.

Hopelijk heb je hiermee een antwoord op je vraag.

Vriendelijke groeten,
Caroline (Energie-team Test-Aankoop)

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/11/2020
, Gereageerd:

Goede Avond, heb je een idee welke warmtepompen het minste problemen vertonen?
Vriendelijke groet, rudy natens

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.