laatst gewijzigd op: 18/06/2016

Besparing met een warmtepomp

Hallo

Ik wil wat ervaringen horen over verwarming en koeling met warmtepomp. Zo had ik graag geweten of er bij renovaties een groot verschil te vinden was in het totale energiefactuur voor en na de plaatsing van een warmtepomp. Voor nieuwbouw en renovaties wil ik graag weten of de elektriciteitsfactuur ongeveer overeen komt met wat u verwachtte te verbruiken. Verder vraag ik mij ook af hoe het zit met de comfort van zulke installaties(snelle werking, goed te regelen,...). 

Alle opmerkingen zijn welkom!

Djef

1620 keer bekeken 4 reacties 0 likes

Meld je aan om toegang te krijgen.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

4 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/08/2015

Zelf heb ik een warmtepomp lucht/lucht werkend op zonnepanelen plus mijn oude nog aanwezige klassieke CV op aardgas.
Dit is mijn ervaring: zonder en met zonnepanelen (met is op korte termijn, d.i minder dan 10 jaar) denk ik niet dat je goedkoper uitkomt, alleen met zonnepanelen en over meer dan 10 jaar kan je van voordeel spreken tegenover klassieke verwarming met gas of met olie (eigen productie elektriciteit onafhankelijk van de marktprijs van olie, je betaalt na 10 jaar nog alleen de netkosten). Lucht-lucht is soepel maar niet erg comfortabel (gezien de luchtstroming die dit systeem teweegbrengt en is vooral voor renovatie). De vloerverwarming is een meer rendabele techniek die comfort biedt maar minder soepel is als verwarmingssysteem (alleen toepasbaar bij nieuwbouw).
Twee installaties plaatsen is niet te doen, toch biedt de oude installatie een bijkomende soepelheid als je gevoelig bent voor luchtstromingen, bv in de slaapkamer en is het meer rendabel om desgevallend slechts 1 plaats te verwarmen zeker bij een warmte pomp met de volgende combinatie:1 buitenunit voor 5 binnenunits.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/01/2016
, Gereageerd:

Ben dezelfde mening toegedaan.
Zelf heb ik:
- een 30 jaar oude directe elektrische verwarming
- een 30 jaar oude houtkachel
- een 15 jaar geleden doorgevoerde renovatie met condensatieketel op aardgas voor een gedeelte van de woning
- een 1 jaar geleden doorgevoerde renovatie met warmtepomp installatie: lucht/lucht. Buiten-unit met binnen-unit op zolder en luchtverdeling via leidingen op zolder.

De nieuwe warmtepompinstallatie, durven we met de 1,5 verhoogde elektriciteitsprijzen nauwelijks te gebruiken. Verkeerde aankoopbeslissing geweest. We hadden beter geopteerd voor één van de 2 andere alternatieven van renovatie :
- installatie van zonnepanelen om de bestaande elektrische installatie te voeden.
- uitbreiding van de aardgasverwarming met extra radiatoren

Met de warmtepomp installatie krijgen we er weliswaar een echte centrale verwarming bij, met snelle opwarming en comfortabele regeling. Weinig last van luchtstromingen of geruis. Omwille van schrik voor te hoog verbruik, hebben we ons tot nu toe echter nog niet durven wagen aan een continue werking, zelfs niet op laag ingestelde temperatuur.

Hebben daarom maar besloten verder te verwarmen met onze houtkachel. Dat wil zeggen, dat we van de warmtepomp gebruik maken zoals vroeger de elektrische verwarming: aan/uit principe.
Als we de warmtepomp inschakelen hoor je bij het opstarten wel dat de buitenunits aardig wat vermogen opeisen om de omgeving op temperatuur te brengen. Eenmaal op temperatuur, neemt dat verbruik sterk af en wordt slechts af en toe bijgestuurd ( hoe beter geïsoleerd, des te minder bijsturing vereist). De lucht/lucht warmtepomp levert een comfortabele
warmte ( en koeling in de zomer) maar is erg kostelijk wegens directe koppeling aan veel te dure elektriciteitsprijzen. Zonnepanelen kunnen wellicht de pijn verzachten, maar niet wegnemen volgens mij.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/06/2016
, Gereageerd:

Ben heel geïnteresseerd in deze discussie want ook ik sta aan de vooravond van een zware beslissing. Mijn huidig verwarmingssysteem bestaat uit : indirecte electrische vloerverwarming, gecombineerd met een heel efficiënte kolenkachel. Aangezien de electriciteitsprijzen de pan uitvliegen (en de verwachtingen zijn nog erger) én ik mijn huidige (versleten) electrische boiler (250 l) dien te vervangen, sta ik voor een moeilijke keuze. Mijn huidig electriciteitsverbruik is : circa 2000 KW bij dagtarief en 10.000 KW bij nachttarief (hoofdzakelijk voor vloerverwarming en warm water). Indien ik zonnepanelen wens te leggen dan kan ik mijn totale nodige verbruik (cfr hiervoor) niet opwekken door zonne-energie, gelet op de beperkingen van mijn dak. De terugverdientijd zou ook meer dan 8 - 9 jaar zijn (ikzelf en mijn echtgenote zijn 66 en 65 jaar oud, zodus ....). Een bepaalde firma adviseert me om een verwarming op basis van warmtepomp lucht-water te installeren. Kostprijs : installatie centraal gedeelte 10.000 euro + 200 à 250 euro per convector. Er zijn een 10-tal convectoren te plaatsen (ter compensatie van mijn vloerverwarming). Dus totale kostprijs : min 30.000 euro , max 35.000 euro. Te duur, vind ik.
Dus zou ik me beperken tot vervanging van mijn huidige boiler door : ofwel een warmtepompboiler (kostprijs circa 3.000 euro incl BTW en plaatsing) ofwel zonne-boiler (kostprijs circa 5.000 euro incl BTW en plaatsing, na aftrek van premie van 2.260 euro).
Is deze investering lonend, gelet op de stijging van de electriciteitsprijzen ? Wellicht wel, maar wat met de terugverdientijd ?
Ik heb geen zolderverdieping, zodat een lucht-lucht warmtepomp quasi uitgesloten is.
Mijn huidige bewoonbare oppervlakte : 300 m² (gelijkvloers en verdieping).
Wat is de mening van dit respectabel forum ?
Thx voor antwoord. Henri

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/06/2016
, Gereageerd:

Beste Henri,

Het is begrijpelijk dat jullie sterk twijfelen over welke keuzes jullie uiteindelijk zullen maken voor de aanpassing van de verwarming en warm water.
Toch wil ik even meegeven dat er tegenwoordig reeds zeer praktische, betaalbare toestellen op de markt zijn, systeem warmtepomp ( lucht - lucht ). Hierna enkele links waar je een voorbeeld kan bekijken :
https://youtu.be/yfYm-_QJ894 ... https://youtu.be/GaWmqh99F0s
Zelf zijn wij ook zeer geïnteresseerd in dat systeem en denken eraan om onze bestaande installatie uit te breiden hiermee omdat we momenteel een overproductie van elektriciteit hebben doordat we vorig jaar zonnepanelen plaatsten.
Indien we zelf zouden een warmtepomp plaatsen, eentje zoals in de aangegeven filmpjes, dan denken we onze aardgas factuur voor een stuk naar beneden te krijgen.
Graag een reactie.

Gérard