laatst gewijzigd op: 14/07/2015

Een open haard vervangen door een pellet of hakselhout kachel. Goed idee?

Wij hebben een oud huis gekocht (beginjaren 30) dat al een paar keer verbouwd is. Er is al extra gevelisolatie toegevoegd, het dak wordt dit jaar grondig aangepakt en geïsoleerd, en de aanbouw volgt. Het volledige huis wordt momenteel verwarmd met accumulatoren. Dat is een kostelijke grap en niet de duurzaamheidsoplossing die ik voor ogen had. Vooral omdat het gelijkvloers eigenlijk één grote ruimte is. Ook de traphal is niet afgesloten, dus alle warmte kan gemakkelijk naar boven. 

In die grote leefruimte staat momenteel ook een functionele open haard. Deze winter maakte die echt het verschil, en met wat strategische gordijnen en stofworsten was het aangenaam warm. Het probleem is wel dat we via de schouw veel warmte verliezen, en een open haard ook niet meteen de efficiëntste manier is om hout te verbranden. Over 10 jaar hoop ik een systeem met zonneboiler geinstalleerd te hebben, maar intussentijd moeten we het toch nog warm krijgen.

Ik heb al een en ander opgezocht, en hoopte dat ik een soort inbouwcassette zou kunnen plaatsen waardoor het warmteverlies door de schouw zou worden geminimaliseerd, en we toch nog de mogelijkheid hebben om niet volledig afhankelijk te zijn van electriciteit. Opslagplaats voor hout genoeg, maar de schonere verbranding van pellets spreekt me eigenlijk wel aan.

Zijn er mensen die ervaring hebben met het vervangen van een open haard door een pelletkachel? Zijn er dingen waar ik op moet letten? En is dat de investering waard?

Alvast bedankt

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

3 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/06/2015

Het vervangen van een open haard door een inbouwpelletkachel is zeker mogelijk. Het is echter wel wat meer werk dan een gewone pelletkachel plaatsen. Maar als je nu electrisch verwarmd en je hebt geen zonnepanelen dan zul je zeker geld besparen met een pelletkachel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2015
, Gereageerd:

Dag Jean, ik vroeg me af welke maatregelen nog genomen moeten worden buiten het vervangen van de kachel. En of je misschien een idee hebt van wat de totale investering ongeveer kost. Dank bij voorbaat!

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2015
, Gereageerd:

Hallo Djef,

Heel veel hangt af van de reeds aanwezige inbouwopening, de staat van het rookkanaal en de gewenste afwerking.
Als ik even uitga van de meest voorkomende situatie (inbouwopening is groot genoeg, schouw moet geintubeerd worden, schilderklare afwerking met vlak paneel) kom je ongeveer op het volgende investeringsbedrag uit:
- inbouwpelletkachel: €1700
- intubereren bestaande schouw: €450 (materiaalkosten voor een schouw van ca. 8 meter met antivalwindkap)
- materiaal tbv afwerking: €60
- arbeid installeren pelletkachel, rookkanaal en afwerking: 12 uur á €45: €540
TOTAAL: €2750 excl. BTW

Als de inbouwopening te klein is dient deze eerst nog verder uitgehakt te worden of dient er iets nieuws gemaakt te worden.
Als de bestaande schouw aan de buitenmuur grenst en geintubeerd wordt is het verstandig deze ook nog te isoleren met perlietkorrels o.i.d.. Kosten: ca. €200 materiaal + uren.