laatst gewijzigd op: 17/11/2021

Verwarmen met hakselhout ipv. pellets

Hallo,


Vreemd dat er niks staat over hakselhout verwarming. Ecologisch zo goed als CO2 neutraal (enkel wat CO2 uitstoot voor het hakselen - dus veel minder dan de productie van pellets) en ongelooflijk interessant. Zelf ben ik gebruiker van een hakselverwarming (CV) en ben super gemotiveerd. Er is wel wat werk om te vullen maar waar heb je dit niet. En als het niet meer gaat kan je overschakelen op pellets. Het ecologisch aspect heeft mij overstag laten gaan. Maar toch wordt er hierover niet gesproken.

Dirk

2478 keer bekeken 10 reacties 1 likes

Meld je aan om toegang te krijgen.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

10 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/11/2021

Dag Dirk,

Verwarm je nog steeds met de Guntamatic hakselhoutkachel want je reactie is al van 2015 geleden. Zo ja, heb je sindsdien problemen gehad met de kachel of stukken ? Ken je misschien de vertegenwoordiger voor Mechelen/Lier ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/06/2015

Hakselhoutverwarming is inderdaad in het gebruik nog goedkoper dan verwarmen met pellets. Maar je hebt veel meer opslagruimte nodig dan bij pellets (energiedichtheid is veel lager). Daarnaast is de brandstof veel minder zuiver en homogeen dan bij pellets. Dit resulteert in meer vervuiling en onderhoud. Een goede hakselhoutinstallatie vergt daarnaast een (veel) grotere investering dan een pelletsysteem (als je tenminste naar een serieuze hakselhoutverwarming kijkt, niet naar Poolse dhz-ketels).

Ik heb zelf een pellet-cv en mijn buren hebben een (redelijk goedkope) hakselhout-CV. Die zijn echt veel meer tijd kwijt met het in bedrijf houden van hun systeem dan ik en stoten veel meer rotzooi uit dan wij. Zij krijgen echter hun brandstof helemaal gratis van onze gemeente. Hij is er echter in de winter zeker 10 uur per week mee bezig om het hakselhout aan te voeren, de brander schoon te houden en de ketel goed af te stellen (kwaliteit van het - gratis - hakselhout wisselt enorm waardoor aanpassingen noodzakelijk zijn). Gelukkig is hij gepensioneerd en heeft hij graag iets om handen.

Een andere collega die in de vakantiewoningen zit heeft een hele professionele 120kW installatie van HDG die alles zelf regelt met een bunker van 20m3. Die installatie kostte echter bijna €90.000 (excl. bouwkundige aanpassingen - dat was ook nog eens €20.000). Een vergelijkbare installatie op pellets kost €25.000. We hebben even samen uitgerekend dat hij voor het investeringsverschil 12 jaar lang gratis pellets kon stoken en 2500 uur minder werk gehad zou hebben! Toen werd hij toch iets minder enthousiast over zijn haksel-cv.

Kortom: leuk als je veel tijd en ruimte hebt, maar geen echt alternatief voor gewone huishoudens.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/06/2015
, Gereageerd:

Hakselhout kan ik kopen via enkele toeleveranciers die het hout drogen en zeven (en ze kunnen ook leveren vanaf 10m³). Prijzen bedragen €20 à €25/m³ wat ongeveer de helft van de pelletprijs is. Meestal is het populier, soms spar en soms wat eik. En regelen is bij mij niet nodig! Daar zorgt het systeem voor.
Door het drogen gaat het vochtgehalte onder de 20% (je kan dit ook zelf doen - net gehakseld materiaal 6 maand buitenleggen op een droge ondergrond afgedekt en je hebt hetzelfde resultaat met eigen gemaakt haksel - let wel op met vervuiling (naalden en andere)). Haksel kopen van de gemeente is om problemen vragen daar ook alles erin gedraaid wordt (naalden en vuil eventueel gras, afval...) - dit zorgt voor slakkenvorming en andere problemen (luchtvervuiling) - en het is vermoedelijk ook niet droog wat een slechte verbranding en vervuiling veroorzaakt (dioxines en andere vervuiling - heb je steeds met het verbranden van nat hout). En het kost energie om eerst het hout te drogen. Met goed materiaal vervuil je evenveel als pellets!

Het klopt dat de installatie meer kost maar niet zoals je vermeld. De installatie die ik heb behoord tot de beste op de markt (Guntamatic) en heeft een trappenroostersysteem. De meerkost die je hebt is het roerwerk en het wormwiel (iets wat ongeveer een €3.000 meer is tov. een pelletinstallatie van hetzelfde merk ook voor een 100kW) en een grotere opslagruimte (ik heb ongeveer 10m³) maar niet zoveel groter ten op zichte van pellets. Ik vul per keer 4m³ wat 1.5 uur handenarbeid is. Bij echt koud weer betekend dit alle 14 dagen 4m³ vullen. Ter info : mijn mazoutverbruik bedroeg vroeger 3500 - 4000l. De kostprijs van mijn installatie (30kW) bedraagde €25.000. Een 100kW zal ongeveer een €5.000 meer kosten (gebaseerd op de prijslijst van Guntamatic).

Verder gebeurd het reinigen van de aslade 1x per maand en verder geen omzien meer (net zo efficiënt als pellets).

Dus zeker als alternatief te overwegen als je wat meer ruimte hebt (niet extra veel). Maar kies dan wel voor een goed merk en een degelijk leverancier van haksel! Anders klopt wat je bovenaan beschrijft. Op de duitse forums kan je ook veel terugvinden over de problematiek van wat je beschreven hebt. Dus aub niet veralgemenen!

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/06/2015
, Gereageerd:

Ik veralgemeen niks: ik geef twee concrete voorbeelden en concludeer dat dit voor de gemiddelde woning eigenlijk niet geschikt is (wat jij ook een beetje toegeeft: je hebt 'iets' meer ruimte nodig). Daarnaast is voor een normale woning die redelijk goed geisoleerd is de terugverdiencapaciteit veel te laag om een dergelijk dure investering te verantwoorden.
Zoals op de Duitse fora ook te lezen valt is de algemene opinie dat voor kleinere installaties (<50kW) hakgoedketels eigenlijk niet interessant zijn: http://www.haustechnikdialog.de/Forum/t/140745/Umstieg-auf-Hackschnitzel

Reken maar eens aan de terugverdientijd van b.v. jouw installatie met een jaarverbruik van 35000 kWh.
Uitgangssituatie: oude mazoutketel €0,65/liter, 90% rendement, 10kWh/liter. Dit komt overeen met stookkosten van €3888 per jaar met een investering va €0.
Hakgoedketel 25kW: Investering €25.000, 800 kwH per m3 (20% vocht), €25/kuub (geleverd?), 85% rendement. Jaarkosten: €1367. Terugverdientijd: 10 jaar.
Pelletketel 20kW output: Investering €7000, 4800kWh/ton, €260 per ton geleverd, 90% rendement. Jaarkosten: €2106. Terugverdientijd: 4 jaar.
Kosten voor onderhoud, rente en arbeid zijn hierin nog niet meegenomen.

Bij grote installaties ziet dit er natuurlijk heel anders uit, maar ik wil maar even duidelijk maken dat dergelijke grote begininvesteringen zich niet snel lonen voor de meeste woningen in België.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/06/2015
, Gereageerd:

De uitgangssituatie klopt. Maar de prijs vergelijken zoals je voorstelt kan je eigenlijk niet zo maken. Bij dezelfde leverancier kost een pellet installatie €22.000 waardoor je dan ook rond de 10 jaar zit. Een pellet CV van Guntamatic van 30kW (wel dit vermogen) kost ten op zichte van een hakselhout CV ongeveer €3.000 minder. Het enige verschil is het roerwerk en wormwiel - Guntamatic gebruikt zowel voor pellets als hakselhout dezelfde installatie (in dit vermogen 20-30kW variante maar ook voor de 40-50kW en 75-100kW). Ik heb echter met deze installatie ook 1 groot voordeel: ik kan zonder problemen omschakelen naar pellets. Enkel 1 instelling verzetten. En dezelfde installatie met voorraadbunker en aanvoersysteem kan gebruikt worden.
Ook bij de andere merken heb je, voor pellet installaties, zoals voor mijn installatie, vergelijkbare prijzen (heb ik in de tijd echt goed vergeleken - en is nu ook nog altijd zo). Opgepast : de prijs die ik vermeld heb is inclusief plaatsing, buffervat, pompgroepen, sturing en alle leidingen (wat in mijn geval een aanzienlijk bedrag was daar ik veel heb laten veranderen). Van zodra je naar kleinere vermogens gaat zit je rond de €8.000 voor een 3.3-12kW pellet CV (zonder pellet transport systeem en opslag en installatie - dus de basis CV). Ideaal dus voor kleinere woningen. Je hebt wel meer plaats nodig wanneer je een grote voorraadbunker wilt (je kan ook echt klein gaan) in vergelijking met een een mazout of gas installatie (die zelf ook snel €4000-6000 kosten). Maar als je toch plaats hebt, heb je met deze kleinere installaties ook een erg korte terugverdientijd. Belangrijk: voor deze kleinere vermogens heb je echter geen haksel installatie tenzij je dan voor een groter vermogen kiest maar dan ben je verkeerd bezig (te hoog vermogen voor te kleine nood). Vandaar dat een prijs van €7.000, inclusief de gehele installatie zoals in mijn geval, voor 20kW (bij mij is het 30kW) mij ook erg laag lijkt als het van het betere merk komt. Maar als dit toch zo is dan had ik had graag het merk willen weten :). Echter moet je wel mijn vergelijking nemen als je echt de investering wilt vergelijken. Een goede hakselhout installatie heeft ook een rendement van 90%. Klopt dat de energie per ton minder is (goed gedroogd hout bevat 850 - 950kWh/m³ wat 3400 - 3800kWh/ton is - tov. pellets met 4800kWh/ton). Dit even terzijde naar aanleiding van je analyse.

De reden waarom ik voor een pellet/haksel CV gekozen heb is dat indien pellets (zoals in 2006) evenveel kosten als mazout ik met mijn haksel hiervan geen invloed heb. Pellets zijn verder ook onderhevig aan vraag en aanbod én er zijn ook meer productie kosten aan verbonden. Ecologisch ook minder interessant. Verder is de prijs van haksel door de jaren heen weinig of niet verandert.
En pellets kosten toch nog altijd 2x duurder dan haksel waarbij je haksel overal kan vinden (waarbij wel dient gezegd te worden dat je met de kwaliteit doordacht moet omgaan). En in mijn geval is de benodigde energie hoog genoeg en heb ik de plaats waardoor ik de keuze kreeg tussen haksel en pellets.

Dus juist, voor kleine installaties is mijn installtie niet te gebruiken. Maar ik vermoed dat er ook velen zijn die een gelijkaardig verbruik hebben en vermoedelijk ook de plaats hiervoor hebben. Vandaar ook mijn initiële discussie vraag in dit formum dat ik niks vond over deze thematiek (hakselverwarming) die ik mijn ins ziens voor woningen zoals bij mij toch enige aandacht mocht krijgen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/06/2015
, Gereageerd:

Misschien nog een kleine opmerking (en dit geeft ook mijn cijfervoorbeeld weer): de investering tussen een haksel en pellet installatie liggen niet ver uit elkaar en is in beide gevallen duurder dan voor gas of mazout waardoor de vergelijking maken dat een hakselinstalltie veel duurder is niet opgaat voor de gemiddelde woning.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/06/2015
, Gereageerd:

Hoi Dirk,

Ik kan goed begrijpen waarom je in jouw geval voor een hakselinstallatie gekozen hebt. Als ik geld en ruimte genoeg had zou ik ook zo'n Oostenrijkse hakselinstallatie nemen ;)
Maar €20.000 voor een 30kW pelletketel betalen is natuurlijk ook waanzin. Die verdien je ook nooit terug. In mijn rekenvoorbeeld ben ik van een Ariterm Biomatic 20 uitgegaan (€7000 incl. 300 kg bunker en basisinstallatie, excl. BTW). Dit is een prima Zweedse ketel met een zeer betrouwbare brandertechniek maar zonder dure poespas. Zie: http://www.ariterm.be/1388/aanbieding/prijs-pelletketel/

Er zijn zelfs nog redelijke pelletketels te krijgen die maar de helft kosten, maar dan gaat de vergelijking met de dure en hoogstaande Guntamatics helemaal scheef. Daarnaast kost je dat betrouwbaarheid op de lange termijn (onderdelenvoorziening in de toekomst is bij de oudere/grotere Duitse, Oostenrijkse en Zweedse fabrikanten veel beter geregeld dan bij jonge Italiaanse/Poolse ketelbouwers). Maar als je vooral naar de terugverdientijd kijkt zijn die toch nog wel te overwegen, net als gasketels of warmtepompen icm een zeer goed geisoleerd huis.

Wat betreft mijn opinie en de merken die ik in mijn antwoord noem en waar ik zelf ervaring mee heb: deze kan enigszins gekleurd overkomen omdat ik zelf ook werkzaam ben in de biomassatechniek: wij importeren/installeren o.a. die Ariterm ketels (die ook hakselhoutketels hebben, maar alleen voor de professionele markt). Ik probeer wel zo objectief mogelijk te zijn en ben ook naar onze klanten bereid om eerlijk te zeggen als een pellet-CV of een pelletkachel niet verstandig is in hun specifieke geval.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/06/2015
, Gereageerd:

Sorry, maar eerst geef je een cijfervoorbeeld dat dit op 10 jaar zich terugbetaald (ik reken eerder op 8 jaar) en nu spreek je over waanzin en nooit terugverdienen. Ik volg je niet meer. En ja, ik vind je antwoorden te gekleurd geworden wat op zo'n forum niet meer objectief overkomt. Mij gaat het om een volwaardig alternatief te vermelden. We zitten op een forum voor alternatieve energie. Hakselhout is er ook 1 van.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/06/2015
, Gereageerd:

Mijn opmerking "Maar €20.000 voor een 30kW pelletketel betalen is natuurlijk ook waanzin. Die verdien je ook nooit terug" is gebaseerd op jouw mededeling dat je voor €22.000 ook een Guntamatic pelletketel kunt kopen. Dan snap ik wel dat je voor €3000 meer beter een ketel kunt kopen die ook hakselhout kan verbranden, dat verdient wel nog terug.

Overigens ben ik het niet met je eens dat ik in dit topic gekleurde meningen geef: ik onderbouw/bereken alles goed en ben open over mijn achtergrond (zie ook mijn profiel). Het is dan aan iedereen zelf om een opinie te vormen over mijn informatie. Maar als dat openbaar gebeurd dan wel graag onderbouwd, niet zomaar op de man spelen. Ik beticht jou ook niet van vooringenomenheid, ik zet er gewoon feitelijke informatie tegenover waardoor lezers zelf kunnen beslissen of een hakselhoutketel ook een volwaardig alternatief is. Dan vinden we de nuancering waaruit we uiteindelijk beiden concluderen dat het voor kleinere woningen in elk geval niet geschikt is. Dat helpt andere lezers weer en daar gaat het toch om op zo'n forum.

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/06/2015
, Gereageerd:

Er is nog een ander alternatief, en dat is zaagsel en schavelingen uit een timmer- of schrijnwerkbedrijf.
Mijn automatische brander is zelfbouw en verwarmd hier 750 m³ en SWW. Waarbij de gemiddelde temp. in de woonvertrekken 24° bedraagt.
Té warm voor mij maar het vrouwtje vind dit behaaglijk. En kost aan brandstof? Nul comma nul, enkel een paar ritjes per jaar met grote aanhanger en bestelbus. Ook dit systeem is niet weggelegd voor een rijtjeshuis maar heb je een stukje grond waar een schuurtje in de tuin kan is dit zeker het overwegen waard! Mijn brander is (voorlopig) een omgebouwde pellet brander uit Polen. Maar in de toekomst komt er een volledig zelfbouw met andere wisselaar en brandruimte. Ook al voldoet deze brander uitstekend (getest met Testo meetapp.) qua uitstoot. Het zaagsel en schaafsel (wat zéér droog materiaal is) kan worden opgezogen vanuit het schuurtje en 25 meter verder in de aanvoersilo gedropt.
Eens per week de brander ontdoen van de vliegas (moet met de nieuwe brander automatisch gebeuren) en het ding brand weer optimaal qua rendement.
Eén luxe probleem dringt zich nu op. Door de zachte winters begin ik overschot aan houtkrullen te krijgen. Want het bedrijfje waar ik dit spul ga ophalen produceert redelijk veel.