laatst gewijzigd op: 16/12/2021

capaciteitstarief en accumulatie

Vanaf juli 2022 start het capaciteitstarief voor een deel van de transportkosten voor elektriciteit.

Ik volg sinds enige tijd dit allemaal op omwille van "ik ben geimpacteerd" en ik heb ook intussen al wat alternatieven uitgewerkt, maar dat is niet relevant voor de discussie. Een altrernatief of een plan B is altijd goed, maar als het echt gaat vriezen ga ik die moeten aanzetten.

Mijn vraag, die ik nergens voor de moment beantwoord zie, ook niet bij VREG CREG FLUVIUS is: wat doet fluvius op 7/2022 hiermee ?

Nacht en dag verdwijnen, dus iedereen zit op eenzelfde tarief voor dit deel van de transportkosten.

Accumulatie wordt s nachts met (relatief) hoge stroomstoten opgeladen, wel langer als 15 minuten.

Vraag is dus: Knallen ze die op 7/2022 in onze installatie met volle kracht waardoor het piekverbruik automatisch in de hoogste tariefschalen zal belanden (en dus ook de aantal 1/12 van de kosten voor het jaarverbruik voor dit deel zullen stijgen) of is er hier intussen al een redelijk alternatief voor voorzien of in voorbereiding ?

Ze zouden, al heb ik de technische kennis niet, misschien dan beter meer stroomstootjes geven met een veel lager vermogen ?

Weet iemand hier al iets van ?

alvast bedankt,

met vriendelijke groeten,

R.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

6 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/12/2021

uw verbruik hangt volledig van U zelf af. Het is aan jou om jou verbruik te spreiden. Een paar klokken kunnen reeds soelaas brengen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/12/2021

Iemand die met accumulatie zit en met zonnepanelen zou , denk ik , beter gedurende de dag ze laten opladen ???? Als hij na zijn werk thuis komt dan kan hij ervan genieten ....

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/12/2021
Nuttig

Wat het capaciteitstarief betreft dat vanaf 1 juli 2022 wordt ingevoerd: daarbij zal zo’n 15% van de totale elektriciteitsfactuur niet meer aangerekend worden op basis van de afgenomen kWh, maar wel op basis van het piekverbruik (kW). Voor wie een digitale meter heeft, zullen de laatste 12 maandpieken in het verbruik van een gezin bepalen hoeveel netkosten je zult betalen. Een maandpiek is het hoogste piekvermogen dat tijdens een kwartier in die maand verbruikt is. Heb je nog een analoge meter, die enkel de stroomafname registreert en dus niet de piek, dan zul je een minimale vaste bijdrage moeten betalen die overeenstemt met een verbruikspiek van 2,5 kW (het minimum dat je ook met een digitale meter betaalt). Daarnaast zul je nog een deel van de kosten per kWh aan een hoger tarief betalen dan klanten met een digitale meter.

Je vermijdt pieken in elektriciteitsverbruik door geen verschillende energieverslindende toestellen tegelijk in te schakelen. Wat de precieze impact zal zijn van accumulatieverwarming op het piekverbruik en dus op het capaciteitstarief, is op dit moment onvoldoende duidelijk. Alles hangt natuurlijk ook af van het geïnstalleerde vermogen, afhankelijk van de grootte en de isolatie van uw woning. De VREG heeft intussen een simulator gelanceerd om de impact van het capaciteitstarief op uw portemonnee duidelijker te maken. Of men meer zal betalen dan in het huidige systeem dat op afname is gebaseerd, hangt vooral af van de verhouding tussen de jaarlijkse afname (kWh) en het piekvermogen (kW). Maar alleszins: zolang men over een analoge meter beschikt, zal men nog geen capaciteitstarief moeten betalen op basis van het gemeten piekvermogen. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/12/2021
, Gereageerd:

ik heb intussen ook verder geïnformeerd en er zat een fout in mijn redenering ook. De netbeheerder voorziet in de nacht inderdaad specifiek pieken voor de 3 fasen maar zij bieden gewoon aan. Hoeveel je er van opneemt hangt volledig af van jezelf en van je installatie. Dus voor elke accumulator die je aanzet neem je stroom af volgens het verbruik van die accumulator. Zet je er meer aan, dan multipliceert dat verhaal. Voor de moment is er nog niets uitgewerkt qua uitzonderingsmogelijkheden hiervoor. Met name laadpalen voor elektrische auto's (met 3 fasen) zitten in hetzelfde schuitje als de accumulatoren. Daar gaat het dus echt om heel hoge pieken. Er wordt niet uitgesloten dat er hier alsnog een aparte regeling voor komt, maar dat weet niemand aangezien ook de tarieven nog onzeker zijn. Wel kan je met de laadpalen naar slimme constructies gaan die trager laden. Mijn ACEC accumulator valt onder de categorie heel domme toestellen wegens een zeer hoge stroomafname. Daar is dus een plan B als je zeer hoge piekbelasting wil vermijden. Op dit momentis plan B ook al in werking bij mij. Ik schakelde over op puntverwarming in de ruimte waar ik in telewerk en gebruik daar een laserkachel. Veel goedkoper op die manier.

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/12/2021
, Gereageerd:
Nuttig

let wel ook, zeer groot is die besparing op zich ook niet. Die laserkachel heb ik moeten kopen en dat er een van 400 eur. Die moet je ook incalculeren, al gaat dat langer mee dan een jaar. Maar daarnaast is er ook de brandstof zelf. En die komt voor de wintermaanden dan ook wel toch nog op 80 eur/maand ongeveer.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/12/2021
, Gereageerd:

 Bedankt voor je waardevolle feedback, ik heb dit alvast intern doorgegeven, mvg, ^An