laatst gewijzigd op: 10/06/2021

Zonnepanelen : zijn nieuwe installaties nog interessant?

Weinig Vlaamse consumenten investeren nog in zonnepanelen. Dat een terugval er zat aan te komen was verwacht door de heisa rond de afschaffing van de terugdraaiende teller. Die gaf het draagvlak bij de consument een flinke knauw. Toch blijft investeren in zonnepanelen meestal interessant.

Deel je mening met de community : zal je toch nog in zonnepanelen investeren, of vind je dit niet meer zo interessant?

Heb je zonnepanelen reeds geplaatst? Deel je ervaring met ons mee!

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

3 reacties

sorteer op :
Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/06/2021
Nuttig

Vanuit een technisch oogpunt is elke elektron die wordt opgewekt verloren als die niet direct verbruikt kan worden door de maker ervan. Zo simpel is het. Koppel dit aan prijzen en je weet dat je elektrische energie maken moet overlaten aan diegene die het echt kunnen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/06/2021
, Gereageerd:

Beste Fred en Luc, we raden in ieder geval aan om, wanneer je over een digitale meter beschikt, zo'n teruglevercontract te sluiten. De verkoop van injectie aan een leverancier door middel van een teruglevercontract is geregeld door de wijziging van het Energiebesluit van 18/09/2020, artikel 7.13.2.
De verkoop van injectie aan een derde zoals bijvoorbeeld Decathlon is wettelijk nog niet geregeld. Het decreet dat dit mogelijk moet maken wordt verwacht de komende maanden.

Op dit moment is het jammer genoeg niet mogelijk is om een apart afname en injectiecontract af te sluiten bij een verschillende leverancier en het klopt dat een interessant injectietarief niet noodzakelijk gepaard gaat met een voordelig afnametarief. Vergelijken is hier de beste boodschap die we kunnen meegeven.

Wij kunnen alleszins ten zeerste aanbevelen om op basis van je persoonlijk energieverbruik een simulatie te doen via één van onze tools om na te gaan welk contract het meest voordelig is voor jouw situatie. Je kan via onze prijsvergelijker nagaan welk contract van deze leverancier het meest voordelig is voor jou. Ook de terugleververgoedingen voor geïnjecteerde zonnestroom (indien je over een digitale meter beschikt) zijn opgenomen in de berekeningen van onze vergelijker. Mvg, ^An 


 

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/06/2021

Ik heb het moeilijk met het begrip 'terugverdientijd'. Als daarmee wordt bedoeld wat het woord eigenlijk betekent zijn zonnepanelen niet meer rendabel (louter financieel gezien). Als ik mijn geld beleg i.p.v. aan zonnepanelen te besteden, hoef ik het niet eerst 'terug te verdienen' voor het begint te renderen ....

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.