laatst gewijzigd op: 15/06/2021

Hoe je zelfverbruik met zonnepanelen te verhogen?

Je hebt er baat bij om zoveel mogelijk stroom van de productie van je zonnepanelen te gebruiken op het moment dat die wordt opgewekt, zeker als de meter straks niet meer terugdraait. Er zijn effectief mogelijkheden, maar wees je ook bewust van wat je wanneer kunt of moet doen.

Wat heb je gedaan, gekocht, aangepast, ... om je zelfverbruik te verhogen? Deel je ervaring met ons mee!

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

55 reacties

sorteer op :
zie vorige reacties
Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021
Nuttig

Komt er een bijkomende premie voor huishoudens die een warmtepomp combineren met zonnepanelen? Hoe zal deze berekening evolueren als men vanaf 2022 gaat rekening houden met het verbruikte piekvermogen?
Gaat test aankoop actie ondernemen voor een eerlijke prijs voor de elektriciteit die men injecteert op het elektriciteitsnet zoals bv. in Nederland?

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/02/2021
, Gereageerd:

Beste Geert, we zijn er ons terdege van bewust dat de compensatieregeling niet voor alle gedupeerden van toepassing is en door velen ook wordt aanzien als slechts een druppel op de hete plaat. Vooral gezinnen met elektrische verwarming of warmtepomp worden extra hard getroffen door het arrest van het Grondwettelijk Hof. Hun hoge winterverbruik zal niet meer gecompenseerd kunnen worden door hun hoge zomerproductie wat uiteraard een grote financiële impact heeft. We pleitten bij het kabinet dan ook al voor extra compensatie voor deze groepen. Tijdens de gesprekken die we met het kabinet van de minister van Energie hebben gehad, kregen we alvast te horen dat dit wordt onderzocht. Via onze diverse kanalen zullen we hierover berichten zodra we meer nieuws hebben. 

Wat je vraag over het injectietarief betreft kan ik je de informatie meegeven waarover we tot nu beschikken. Voor het injectietarief kan je sinds 2021 bij verschillende leveranciers – maar nog niet alle! - een terugleveringscontract sluiten. Je kan dan je overtollige stroom verkopen voor een prijs tussen 2 en 4 eurocent per kWh. Dat is natuurlijk een pak minder dan de 20 tot 25 eurocent per kWh die je betaalt voor de stroom – nettarieven en heffingen inbegrepen - van jouw leverancier, en wat ook de waarde is van de stroom die je zelf onmiddellijk verbruikt. De verkoop van injectie aan een leverancier door middel van een teruglevercontract is geregeld door de wijziging van het Energiebesluit van 18/09/2020, artikel 7.13.2.
De verkoop van injectie aan een derde zoals bijvoorbeeld Decathlon is wettelijk nog niet geregeld. Het decreet dat dit mogelijk moet maken wordt verwacht de komende maanden. Jammer genoeg is het op dit moment ook niet mogelijk is om een apart afname en injectiecontract af te sluiten bij een verschillende leverancier, een interessant injectietarief gaat dus niet noodzakelijk gepaard met een voordelig afnametarief. Daarom alvast dit advies: vergelijken is hier de beste boodschap die we kunnen meegeven. Binnenkort integreren we alle injectietarieven in onze prijsvergelijkers voor energiecontracten. Intussen werken we verder aan evenwichtige en gerichte oplossingen, ook achter de schermen, en zodra we meer nieuws hebben zullen we hierover communiceren. Mvg, ^An 

 

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021

Het gebruik van wasmachines, droogkasten, afwasmachines kan niet worden aanbevolen tijdens afwezigheid. Ik vraag me af hoe verzekering reageert bij schade. Handleiding zegt meest: gebruiken onder toezicht???

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021
Nuttig

In de rekenmodule: einde terugdraaiende teller is er een beperking tot 10 kWp in het 3de invulveld. Op mijn keuringsrapport staat 16400 Wp vermeld met een omvormer vermogen van 0,25 kVA x 40. Uw uitleg verwijzend naar het AREI in het 3de invulveld klopt niet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/02/2021
, Gereageerd:

Hallo Dirk, in onze module is er inderdaad een beperking tot 10 kWp, daarom heb ik je post alvast intern doorgegeven aan de betrokken dienst. Mvg, ^An 

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.