laatst gewijzigd op: 30/11/2021

Hoe je zelfverbruik met zonnepanelen te verhogen?

Je hebt er baat bij om zoveel mogelijk stroom van de productie van je zonnepanelen te gebruiken op het moment dat die wordt opgewekt, zeker als de meter straks niet meer terugdraait. Er zijn effectief mogelijkheden, maar wees je ook bewust van wat je wanneer kunt of moet doen.

Wat heb je gedaan, gekocht, aangepast, ... om je zelfverbruik te verhogen? Deel je ervaring met ons mee!

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

66 reacties

sorteer op :
zie vorige reacties

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021

Nu blijkt dat de zonnepaneelpremie niet de juiste keuze is geweest . Men had beter een flinke duit in het zakje gedaan voor de installatie van een batterij . Hier had zowel de eigenaar van de panelen als de netwerkbeheerder een voordeel uit gehaald .
Wat voor een zonnepaneelbezitter noodzakelijk is , is dat hij ieder moment van de dag zijn productie en verbruik kan monitoren . Ik heb deze vraag gesteld aan Flivius en nu blijkt dat dit zelfs met een digitale meter niet mogelijk is . Men kan op de site enkel de dag nadien zien wat jou verbruik is geweest . Een installateur van de digitale meter vertelde mij dat de uitgangen P1 en S1 nog niet actief zijn . Het is belangrijk dat de zonnepaneelbezitter op een display of op een app steeds zijn verbruik kan monitoren en hierop kan schakelen . Er is blijkbaar nog een lange weg te gaan vooraleer de zonnepaneelbezitter efficient met zijn investering kan omgaan en hij zal nog zelf moeten gaan investeren om dit ook te kunnen . Weeral is er te snel en onkundig gehandeld . Men moet de zonnepaneelbezitter goed informeren wat de mogelijkheden zijn om zo mogelijk efficient om te gaan met zijn investering en wat hiervan de kosten zijn .
Wat de berekening betreft . Deze vind ik iets te simpel . Hoe zit het met een dubbel tarief . Het zou ook misschien interessant zijn om de meterstanden van de terugdraaiende meter en de elektriciteitsproductie mee te nemen in de berekening . Dan kan je uit de geproduceerde en je meterstand(en) afleiden of je uit het net haalt of er meer op zet dan je verbruikt en zo een betere berekening maken .

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/03/2021
, Gereageerd:

De P1 poort staat default gesloten maar kan je via mijn.fluvius.be zelf openzetten.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/02/2021
, Gereageerd:

Helemaal akkoord met je reactie, je kan momenteel helemaal niet inspelen op je productie van je installatie. We zijn in 'de zak gezet'.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021
, Gereageerd:

De digitale meter is NIET ZO intelligent ??

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021
Nuttig

Volgens jullie berekeing betaal ik nu 366 Klopt niet heb vorig jaar 180 betaald Daar gaan jullie al de mist Volgens diezelfde berekening ga ik vanaf nu 632 betalen Dat is +250% Totaal onaanvaardbaar Op deze manier zal Belgie nooit aan zijn doelstelling geraken Wie gaat nu nog daarin investeren Doe er iets aan


Meld je aan om toegang te krijgen.

16/02/2021
, Gereageerd:

Met de terugdraaiende teller betaalde je prosumententarief plus de vaste kosten die iedere consument betaalt. Het bedrag dat je nu betaalt met de terugdraaiende teller omvat meer dan het prosumententarief alleen. Ook andere vaste kosten worden vandaag in jouw factuur verrekend: de vaste vergoeding die de leverancier aanrekent (gemiddeld €50), de meterhuur (€13,64) en de bijdrage energiefonds (€5,16). Daarnaast wordt ook rekening gehouden met jouw netto afname: indien jouw verbruik hoger is dan je productie, dan betaal je ook deze afname vandaag in het systeem van de terugdraaiende teller. HIerbij willen we nog aan toevoegen dat de berekening is gebaseerd op de tarieven van dit jaar. Vergelijken met vorig jaar is dus niet aan de orde aangezien sommige kosten zijn gestegen in 2021 (bv het prosumententarief ging dit jaar gemiddeld 5% omhoog). 

Als je ons via het contactformulier op onze website het vermogen van je omvormer en je postcode meedeelt, kunnen we in detail uitleggen hoe we aan de berekening komen voor jouw situatie:https://bit.ly/31phFaU  Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021

Is er een signaal voorzien op de digitale teller dat de gebruiker toelaat om electrische apparaten in te schakelen op het ogenblik dat de panelen meer produceren dan er zelf verbruikt wordt? We kunnen moeilijk naast de teller blijven staan om te zien wanneer we energie op het net zetten. Men kan zo bv een (electrische) zonneboiler in schakelen die het warm water voorverwarmt, alvorens het naar de verwarmingsketel/boiler gaat. Indien in de zomer de temperatuur van het water voldoende hoog is kan de verwarmingsketel of warmwaterboiler zelfs gebypasst worden. Ik denk dat een investering in een extra boiler interessanter is dan in een thuisbatterij (mindere kost en langere levensduur). Indien men wil dat het eigen verbruik hoger wordt moet men ook dergelijk signaal voorzien, indien nodig met een afzonderlijke (gratis!, draadloze?) ontvanger als we niet rechtstreeks op de teller mogen aansluiten. Het verschil verbruikte energie - geproduceerde energie moet instelbaar zijn, zodat de extra boiler niet wordt ingeschakeld bij een paar honderd watt verschil, dat zou een averechts effect hebben. Ik denk dat we op die manier het eigen verbruik aanzienlijk kunnen verhogen, want warm water hebben we in de zomer evenzeer nodig als in de winter. We combineren dan 2 voordelen: het %eigen gebruik gaat omhoog (hetgeen men beoogt) en we besparen op brandstof om het water op te warmen.
Zonder dergelijk signaal zijn de voordelen van de digitale teller enkel voor de netbeheerders en leveranciers van electrische energie en niets voor de consument.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/05/2021
, Gereageerd:

Hallo Jaak, je verbruik gaan afstemmen op je PV-productie is veel moeilijker dan je op het eerste zicht zou vermoeden. (Laat staan dat het leuk is om zo te leven). In ons wispelturig klimaat valt PV-opbrengst zelden samen met het verbruik. de warmwaterboiler is inderdaad een verbruiker die je een beetje kan 'sturen'. Je kan hier zeer ingewikkelde constructies voor bedenken maar ik heb dit opgelost door een simpele timer (24u-klok) tussen te plaatsen. De boiler krijgt slechts netspanning tussen 11:30 en 15:30. Dit valt samen met een hoge PV-opbrengst (als er zon is) en ik blijf toch ver genoeg weg van de avond-verbruik-elektriciteits-piek. Het resultaat valt enorm goed mee. Van maart tot eind oktober heb ik nagenoeg een 'zonne-boiler'. Overigens heb je op de mindere dagen toch geen keuze: tenzij je een enorm buffervat hebt denk ik dat je toch elke dag het warme water moet aanvullen (met of zonder ingewikkelde sturing)

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/03/2021
, Gereageerd:

Zeg nu eerlijk: het is toch geen leven om voortdurend je gebruik te monitoren, dan dit en dat ander toestel aan te schakelen... Dit doe je in het begin, later doe je dit niet meer.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/11/2021
, Gereageerd:

Zeer juist. Onbegonnen werk. En dan moet je er nog geld tegen aan gooien om elektrische toestellen te kunnen manipuleren. Dit allemaal om ons wijs te maken dat zo een zeer groot deel van onze verliezen kunnen terug gewonnen worden.
Arm Vlaanderen : opgelicht worden door de overheid. En politieke verantwoordelijkheid bestaat niet meer.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/02/2021
, Gereageerd:

Ik volg je volledig maar de sturing is het probleem: er bestaat zoiets als een Eddi shop.zappi.info/.../eddi.html maar dit kost wel wat geld en de vraag is hoe snel we deze investering er dan weer uit halen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/02/2021
, Gereageerd:

Je kan inderdaad de communicatiepoorten op een digitale meter (laten) activeren, maar veel meer dan een extern monitorsysteem/app (om je eigen productie/verbruik zichtbaar te maken) kun je er momenteel niet op aansluiten. Als je ook automatisch apparaten (vb. vaatwasser) zou willen inschakelen, zal dat een "slim" apparaat moeten zijn, dus dat middels bluetooth of wifi kan communiceren. En ik vraag me af of er al een standaard bestaat voor een dergelijk communicatieprotocol met een extern systeem dat aan een digitale meter kan gekoppeld worden? Als elk merk zijn eigen standaard gaat ontwikkelen, ben je weer afhankelijk van hun "gadgets"...

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021
, Gereageerd:

Je dient de P1 poort van je digitale meter hiervoor te activeren bij Fluvius. Als je een extern systeem koppelt aan de P1 poort kan je je verbruik monitoren. Hier vindt je een overzicht van mogelijkheden: https://maakjemeterslim.be/
Een beperkt aantal systemen kan ook je verbruikers sturen en zo je zelfconsumptie automatisch verhogen. Niko heeft hier een interessante oplossing: www.niko.eu/.../zelfconsumptie-energie

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021
, Gereageerd:

Volgens een installateur van digitale meters zij deze uitgangen nog niet actief

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021
, Gereageerd:

Standaard is de P1 poort niet actief. Je dient die op het Fluvius portaal te activeren

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021
Nuttig

Komt er een bijkomende premie voor huishoudens die een warmtepomp combineren met zonnepanelen? Hoe zal deze berekening evolueren als men vanaf 2022 gaat rekening houden met het verbruikte piekvermogen?
Gaat test aankoop actie ondernemen voor een eerlijke prijs voor de elektriciteit die men injecteert op het elektriciteitsnet zoals bv. in Nederland?

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/02/2021
, Gereageerd:

Beste Geert, we zijn er ons terdege van bewust dat de compensatieregeling niet voor alle gedupeerden van toepassing is en door velen ook wordt aanzien als slechts een druppel op de hete plaat. Vooral gezinnen met elektrische verwarming of warmtepomp worden extra hard getroffen door het arrest van het Grondwettelijk Hof. Hun hoge winterverbruik zal niet meer gecompenseerd kunnen worden door hun hoge zomerproductie wat uiteraard een grote financiële impact heeft. We pleitten bij het kabinet dan ook al voor extra compensatie voor deze groepen. Tijdens de gesprekken die we met het kabinet van de minister van Energie hebben gehad, kregen we alvast te horen dat dit wordt onderzocht. Via onze diverse kanalen zullen we hierover berichten zodra we meer nieuws hebben. 

Wat je vraag over het injectietarief betreft kan ik je de informatie meegeven waarover we tot nu beschikken. Voor het injectietarief kan je sinds 2021 bij verschillende leveranciers – maar nog niet alle! - een terugleveringscontract sluiten. Je kan dan je overtollige stroom verkopen voor een prijs tussen 2 en 4 eurocent per kWh. Dat is natuurlijk een pak minder dan de 20 tot 25 eurocent per kWh die je betaalt voor de stroom – nettarieven en heffingen inbegrepen - van jouw leverancier, en wat ook de waarde is van de stroom die je zelf onmiddellijk verbruikt. De verkoop van injectie aan een leverancier door middel van een teruglevercontract is geregeld door de wijziging van het Energiebesluit van 18/09/2020, artikel 7.13.2.
De verkoop van injectie aan een derde zoals bijvoorbeeld Decathlon is wettelijk nog niet geregeld. Het decreet dat dit mogelijk moet maken wordt verwacht de komende maanden. Jammer genoeg is het op dit moment ook niet mogelijk is om een apart afname en injectiecontract af te sluiten bij een verschillende leverancier, een interessant injectietarief gaat dus niet noodzakelijk gepaard met een voordelig afnametarief. Daarom alvast dit advies: vergelijken is hier de beste boodschap die we kunnen meegeven. Binnenkort integreren we alle injectietarieven in onze prijsvergelijkers voor energiecontracten. Intussen werken we verder aan evenwichtige en gerichte oplossingen, ook achter de schermen, en zodra we meer nieuws hebben zullen we hierover communiceren. Mvg, ^An 

 

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021

Het gebruik van wasmachines, droogkasten, afwasmachines kan niet worden aanbevolen tijdens afwezigheid. Ik vraag me af hoe verzekering reageert bij schade. Handleiding zegt meest: gebruiken onder toezicht???

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021
Nuttig

In de rekenmodule: einde terugdraaiende teller is er een beperking tot 10 kWp in het 3de invulveld. Op mijn keuringsrapport staat 16400 Wp vermeld met een omvormer vermogen van 0,25 kVA x 40. Uw uitleg verwijzend naar het AREI in het 3de invulveld klopt niet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/02/2021
, Gereageerd:

Hallo Dirk, in onze module is er inderdaad een beperking tot 10 kWp, daarom heb ik je post alvast intern doorgegeven aan de betrokken dienst. Mvg, ^An