laatst gewijzigd op: 04/05/2022

Overschot energie van PV met powerwall/Epeil verlaging?/verval premies?

Wij hebben 4kwp omvormer met PV panelen geplaatst en overwegen om een powerwall aan te schaffen om ons van het net af te sluiten.

Wat gebeurt er dan met de overtollige productie van de PV panelen? Kan men een hiermee ook een lager Epeil bekomen of wordt dit (nog) niet goedgekeurd door Vlaanderen?

Onze woning is nu een BEN (bijna energie neutraal) woning en hebben premie's ontvangen via eandis. Komen deze nu in gedrang?

Ons maximaal verbruik per dag is kWh.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

84 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/04/2022

Verleden maand werd er een batterij van 10kWh geïnstalleerd op de zonnepanelen. Door het mooie weer van de afgelopen weken is de batterij elke avond volledig opgeladen. Toch wordt er gedurende de nacht bij laag verbruik ook stroom van het net gehaald. In de ochtend is de batterij dan nog voor 76% geladen. Volgens de installateur is dit normaal en is het switchen tss batterij en extern net ingewikkeld. Is dit zo of hebben we een slechte omvormer? Er werd in elk geval een nieuwe omvormer geïnstalleerd ter vervanging van de oude die enkel voor de zonnepanelen diende. Overal lees je dat wat je overdag opslaat in je batterij, ´s avonds en ´s nachts wordt verbruikt. We hebben toch een mooie som geïnvesteerd in die batterij en krijgen nu mss nog bovenop een hoge electriciteitsfaktuur.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/04/2022

De Powerwall kan iedereen die laten installeren met zonnepanelen en zoja wat is de prijs ?

Gr Kurt

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/04/2022

Dus voorlopig is er nog geen betrouwbare oplossing om je energie die je overdag opneemt op te slaan en later in vb winter te gebruiken
? Of heb ik het verkeerd ?

mvg Kurt

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/05/2022
, Gereageerd:

Idd, nog geen oplossing hiervoor.
Een mogelijke piste is het overschot aan energie in de zomer gebruiken om waterstof te produceren en dit opslaan vr winterperiodes. Voorlopig is de productiekost om waterstof aan te maken heel hoog. Je hebt 5KW nodig om 1KW waterstof over te houden. Slecht rendement dus

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/04/2022
, Gereageerd:

Het is idd niet mogelijk om energie op te slaan voor de toekomst, enkel één à 2 dagen kan je de opgeslagen energie gebruiken. Het verbruik van ons gezin, als we niet thuis zijn, bedraagt ong 2kw over 24u (2 diepvriezers en frigo). Een vogeladen batterij van 10kw kan je in dit geval 5 dagen voorzien van elektriciteit. Weet dat in de wintermaanden december en januari de opbrengst van de zonnepanelen hooguit 2kw per dag opleveren (installatie 2500Wp), juist genoeg voor het verbruik als je niet thuis bent. De rest moet van het net komen

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/04/2022
, Gereageerd:

Inderdaad. Je hebt het niet verkeerd.
Met een thuisbatterij in de zomer: bij mooi weer zal de zonnepaneleninstallatie batterij altijd vol houden. Dus 's avonds zal je kunnen leven van je batterij als het donker is. Dan neem je doorgaans 3 - 5 kWh op uit de batterij die je anders van het net haalt.
Met een thuisbatterij in de winter: er is zo weinig zon dat de batterij zo goed als leeg zal zijn en je zal toch bijna alle stroom van het net moeten halen.

En dan nog dat addertje: omvormers zijn max 5kVA, typisch 4,6 kW met een vermogensfactor die toch nooit 1 is in je huis. Als je verbruik boven de 4,6kW gaat - en daar moet je niet eens gek voor doen - dan haal je alsnog stroom uit het net. Zélfs als je batterij vol is. Zet eens een wasmachine, de droger en de oven aan... je hebt snel meer dan 4,6 kW. Zeker als je ook nog eens elektrisch kookt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/04/2022

allo
dag marc kijk eens op de site van youpouwer in zele en vraag naar tim .
die hebben bij mij een en ander geplaats .mijn naam is stevens johnny uit roosdaal 1760 .gtrs

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/04/2022

nu de energieprijzen van de elektriciteit de pan uit swingen, komt het er m.i. op aan om een installatie te hebben die zoveel als mogelijk autonoom werkt.
dus zo weinig mogelijk energie van het net halen (want elektr. wordt onbetaalbaar) en zo weinig mogelijk zelfgewonnen energie op het net steken (want die wordt amper vergoed). ik heb een verbruik van 3500 kWh/jaar. Kan er iemand van Test-aankoop uitleggen welke installatie ik nodig heb (zonnepanelen? batterij?)? het is me allemaal ZEER onduidelijk!

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/04/2022

Kan er iemand mij het verloop van de bovenste grafiek verklaren. Hoe is deze uitgezet. Wat is de sprong tijdens jaar 10?

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/03/2022

Is door de stijgende prijzen deze analyse nog steeds dat thuis batterijen nog niet rendabel zijn?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/03/2022
, Gereageerd:

Dag Hilde, neen, een thuisbatterij plaatsen is niet zinvol omdat de prijs ervan te hoog ligt. Veelal betaal je zo’n 1 000 euro per kWh aan opslagcapaciteit terwijl je eigenlijk niet meer dan 300 euro zou mogen betalen om de investering financieel rendabel te houden. Meer info vind je nog hier: www.test-aankoop.be/.../faq-zonnepanelen ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2022

Zou het niet beter zijn dat de overheid de leveranciers ven elektriciteit zouden verplichten om de teveel aan stroom die op het net word gezet moeten vergoeden aan 60% van de kostprijs dan word het economisch rendabel en verdiend de leverancier er ook nog aan.zo zouden veel mensen die gunstig liggen wat extra panelen plaatsen .

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/03/2022
, Gereageerd:

beste mensen ik heb al 5 battery van 15.4 kw dat is 75 watt deze komen van youpouwer uit zele
zeer goede werkmannen .werken zeer correct.heb al 50 dagen geen verbruik .heb zonnepanelen
een ev en laadpaal .johnn

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/03/2022
, Gereageerd:

De kostprijs van elektriciteit is slechts 1/3 van hetgeen je betaalt, zodat je in feite iets vraagt of hoopt die onmogelijk is.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/03/2022

Hallo, Batterij rendabel of niet??

In de maanden Apr-Sept heb ik 2300 kWh verbruik in piek en daluren en injectie overschot 2300 kWh. In de maanden Okt - Mrt heb ik 16000 KWh verbruik piek en dal en injectie overschot 900 kWh. Batterij aanschaffen of niet en zo ja welke capaciteit? Welke tools zijn er nog extra ter beschikking om de injectie energie te optimaliseren??. Graag info van Test aankoop de energiespecialisten

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/02/2022

Beste ik ben bezig met offerte v oor zonnepanelen en thuisbaterij (10 kw) heb jaar verbruik van 5500kw. vind weinig info als onder steuning.
Moeilijk als burger.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/02/2022

Een Li-Ion batterij heeft een beperkte opslagcapaciteit en houdt die energie niet lang vast (maanden). Deze technologie is dus enkel goed voor kort piekverbruik. Dat is de functie van zo'n batterij: de pieken opvangen. Daarvoor is ze te duur. De VREG gaat dat veranderen met het piektarief. Dan worden pieken zo duur dat een batterij plots wel interessant wordt.

In de zomer is de batterij te klein en altijd vol. Jou grote overschot gaat op het net als niemand het nodig heeft, nucleaire centrales moeten betalen om hun energie op het net te mogen zetten. In de winter maak je bijna niets en is de batterij na een dag leeg. Dan wil iedereen energie van het net en wordt het dus peperduur. Dat is ook voorspeld door vele experten: hernieuwbare energie heeft massale opslag nodig, anders wordt het peperduur want je moet energiecentrales hebben die maar een deel van de tijd nuttig zijn. Dat is wat we nu meemaken. Het heeft niets te maken met Corona. We hebben de massale opslag (nog) niet.

Een warmtepomp wordt sterk aangeraden voor verwarming. Ik heb dat nooit gewild. Je verbruikt massa's elektriciteit wanneer je er zelf geen kan maken. Een Li-Ion batterij kan dat nooit afdekken. Met de terugdraaiende teller was dat een goed idee economisch gezien, maar is energetisch gezien complete nonsens als je geen BEN woning hebt. Nu de terugdraaiende teller is afgeschaft voelen de warmtepompeigenaars zich bedrogen. Ze zijn ook bedrogen. Mooie praatjes om een dure installatie te verkopen. Je moet altijd zelf goed nadenken over de werkelijke fysica achter die dingen. Een warmtepomp om een traditionele woning mee te verwarmen is geen goed idee. Isoleer de woning. Dat is een veel beter idee.

Waterstof produceren is vandaag niet zo efficiënt. En daarom wordt het afgedaan als onzinnig. Maar is dat belangrijk? Waterstof is lange termijn energie opslag. Met een potentieel van zeer hoog vermogen. Ook al is het totale rendement maar 30% dan is dat nog steeds de moeite waard. In plaats van op een zonnige dag het net te laten ontploffen met energieoverschotten wat dan onvermijdelijk moet leiden tot het afschakelen van zonnepanelen en windmolens en een gigantisch vermogen aan energiecentrales uitgeschakeld te hebben omdat je die nodig hebt in de winter, is het dan niet beter die dingen aan te laten en tenminste die 30% te vangen? Als we dan toch meer hernieuwbare energie hebben dan we kunnen verbruiken. Dan kan je in de winter koken op waterstofgas en de CV aanzetten zonder CO2 te produceren.

Waterstofgas wordt daarom ook gezien als een deel van de oplossing. De technologie om dit residentieel op een economische manier te doen is er nog niet. Maar de fysica zegt dat het kan. Brandstofcellen om uit de waterstof elektriciteit te maken kunnen slecht pieken aan. Ze moeten gecombineerd worden met... batterijen! Je hebt dan een brandstofcel die continu staat te produceren om een batterij opgeladen te houden. En daar trek je dan je stroom uit in de winter.

Waterstof is corrosief, onze aardgasverdeling is niet zonder meer geschikt om waterstof te transporteren. Een denkfout waar Tine nog wel achter komt en opnieuw de middenklasser voor de kosten van een slechte beslissing zal doen opdraaien.

Luister niet naar politici. Politici zijn alleen gemotiveerd om aan te blijven en passen hun gedrag aan om de volgende verkiezingen te winnen. Luister niet naar installateurs. Die willen geld verdienen en jouw het duurst mogelijke verkopen. Vertrouw op de wetenschap en op data. Hoe meer we dat doen, hoe beter we het er van af zullen brengen. Corona heeft dat perfect aangetoond.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/02/2022

Is het interessant om een thuisbatterij te kopen als je een warmte pomp hebt ?
Ik wek 6kw per jaar op met men zonnepanelen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/02/2022
, Gereageerd:

Een warmtepomp verbruikt veel elektricteit tijdens de wintermaanden zodat een grote thuisbatterij alleen maar kan nuttig zijn in combinatie met een elektrische auto en een groot aantal zonnepanelen.Hiermee beperk je het toekomstige capaciteitstarief en kun je deels (afhankelijk van je km.) rijden van je opgewekte stroom van maart tot oktober.Tevens kan je bijkomend investeren in een pelletkachel om de koudste maanden te overbruggen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/11/2021

Ik betaalde reeds voor een DC batterij bij het plaatsen van zonnepanelen, maar door het wereldwijde tekort aan elektronische componenten stelt de leverancier nu een omwisseling voor naar een AC batterij voor. mijn vermogen van de zonnepanelen is 4000kwh
Zijn deze batterijen gelijkwaardig ? Of zijn er aspecten waar ik rekening moet mee houden? Graag een spoedig antwoord want ik wens deze batterij nog dit jaar te laten plaatsen en de agenda zit al vrij vol. Beste dank bij voorbaat, Clémentine W

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/11/2021

Ik begrijp eigenlijk niet waarom de overheid niet inzet op gezamenlijke energieopslag zoals vloeibaar silicium "zand" en andere recentere technologieën van in Europa, die energie tot 16 jaar en zelfs langer kunnen opslaan.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/11/2021

Er wordt terecht veel gesproken over waterstof. Als nadeel moet men rekening houden met een aanzien verlies van vermogen om waterstof te maken.
Een ander groot probleem is de het netwerk in België onvoldoende capaciteit heeft om nog grotere vermogens te reguleren.
Een derde struikelblok voor particulieren die een warmtepomp en een elektrische wagen hebben dat zij zelf niet meer dan 10 kWp aan panelen mogen leggen zonder industrieel te worden.
Natuurlijk is voor alles een oplossing, maar we mogen hopen dat onze regering beter zal nadenken voordat zij met maatregelen komt die goedwillende burgers tegen de haren instrijken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/11/2021

De netbeheerders zouden beter dringend werk maken van regionale collectieve batterijen (bvb. waterstofinstallaties) te installeren waaraan de overtollige stroom billijk kan verkocht worden ipv dat iedere particulier zijn eigen vervuilende batterijen moet aanschaffen en een rits oncomfortabele en kostelijke oplossingen moet zoeken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/11/2021
, Gereageerd:

Zeker mee eens, dit is tevens aan andere groeimarkt van Tesla. zij zijn hier al mee bezig met hun "Megapacks". Waterstof heeft nog veel te veel verlies, hier zijn battarij systemen het betere alternatief.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2021
, Gereageerd:

Een goede suggestie, inderdaad! ^Bertrand

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/11/2021
Nuttig

Hallo
Normaal is het beste er af na 4 jaar ….? En dan ?
Dat wordt toch een duur geheel
Hoe kan dit dan nog rendabel zijn.
Om dan nog te zwijgen over eventuele mankementen bij de omvormer…
Groeten René

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2021
, Gereageerd:

Beste R D, naargelang bepaalde parameters blijft investeren in zonnepanelen nog steeds rendabel. Welke parameters je heirbij in acht neemt lees je in ons artikel via deze link: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/hernieuwbare-energie/nieuws/zonnepanelen-nog-rendabel-in-2021 

Wat de laatste dagen ook in de pers is geweest, is dat het bedrag van de investeringspremie voor nieuwe installaties in 2022 niet zal dalen ten opzichte van het bedrag dat in 2021 wordt toegekend. Dit terwijl dit oorspronkelijk wel was voorzien: https://www.vlaanderen.be/eenmalige-investeringspremie-van-de-netbeheerder-voor-zonnepanelen-vanaf-2021

Kortom, de wijziging zal enkel impact hebben vanaf 2022, en dus een positieve.

Wie wil weten wat het financieel rendement van zijn investering in zonnepanelen bij een plaatsing in 2022 kan opleveren, kan bijgevolg uitgaan van de cijfers zoals die zijn gepubliceerd in ons huidige dossier, aangezien het bedrag van de investeringspremie ongewijzigd zal blijven: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/hernieuwbare-energie/dossier/zonnepanelen-nog-interessant/hoe-rendabel-is-de-investering

 ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/11/2021

Is het op termijn geen goedkoper alternatief om met overbodige electriciteit van panelen, waterstof te produceren? En dan te verkopen, gebruiken voor wagen op waterstof of terug om te zetten naar electriciteit voor eigen gebruik?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2021
, Gereageerd:

Sonelco NV beweert dat ze een installatie hebben die juist dat doet, je zou zowel voor gas als elektriciteit off grid kunnen. Dit is een Vlaams bedrijf die volledig onbekend is bij de media. Misschien is dit te mooi om waar te zijn. Kan testaankoop dit eens onderzoeken?

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/11/2021
, Gereageerd:

Bedankt voor de tip, ik geef het verder intern door als suggestie voor een toekomstig onderzoek. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2021
, Gereageerd:

Dat is een technologie die we zeker gaan opvolgen, maar momenteel zijn ern nog geen concrete levensvatbare plannen in die richting voor consumenten. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2021
, Gereageerd:

Sonelco NV in Turnhout?

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/11/2021
, Gereageerd:

Ik heb het doorgegeven als suggestie om het te laten onderzoeken, we volgen de technologie op zich sowieso op via onze Energie afdeling ;) ^Bertrand

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/10/2021
Nuttig

Wat is de kost als binnen 10 jaar batterij naar recyclage moet? Is er terugname plicht door leverancier?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2021
, Gereageerd:

Beste Gunther en R D,  ik heb bij onze experts even gepolst en dit is wat ze hierover te zeggen hebben: 

Op dit moment is dat een echt probleem. Deze recyclingsector is economisch niet rendabel en is nog niet overal in Europa aanwezig.

Het is echter in oprichting en Bebat maakt deel uit van dit recyclingnetwerk (Reneos op Europees niveau).

https://www.bebat.be/nl/b2b/aftercare-ev-batterijen

De uitdaging van morgen zal erin bestaan deze recycling te veralgemenen met een betere kostenbeheersing.

Wat de duurtijd van een thuisbatterij betreft, moet je weten dat een thuisbatterij jaar na jaar stelselmatig aan capaciteit verliest: zo’n 3 à 4 % per jaar. Na 10 jaar zul je op die manier bv. nog slechts 60 % van de initiële capaciteit overhouden. 

Een totaal zelfverbruik van 80 % of zelfs 90 % met een correct gedimensioneerde batterij is weinig realistisch. Een totaal zelfverbruik van 60 à 70 % - en dus een winst van ruim 30 % ten opzichte van een doorsnee zelfverbruik van 30 % dankzij de thuisbatterij - zou wel haalbaar moeten zijn. Je krijgt van installateurs meer dan eens te horen dat de terugverdientijd voor de thuisbatterij korter zou zijn dan 10 jaar.


De Vlaamse overheid heeft een rekentool ontwikkeld, waarmee je de terugverdientijd kunt berekenen. 

^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/11/2021
, Gereageerd:

Ben je niet erg optimistisch met jou 10 jaar ?
Groeten René