laatst gewijzigd op: 29/09/2021

Kan de nieuwe premie de terugdraaiende meter compenseren?

Plaats je in Vlaanderen zonnepanelen vanaf 2021, dan kun je aanspraak maken op een nieuwe investeringspremie. Kan die het verdwijnen van de terugdraaiende meter compenseren? In zekere mate een investeren in zonnepanelen blijft rendabel.

Lees meer

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

232 reacties

sorteer op :
zie vorige reacties

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2021

Straks krijgen wij een veel duurdere rekening met digitale meter...
Nu hebben wij een dubbel urenteller en zonnepanelen en oude meter.
Straks , met digitale teller , zullen wij in totaal, zo veel stroom meer afnemen gezien de teller niet terugdraait...(3600 kw maken wij per jaar)
op die stroom (3600kw) moet je nu ook distributie en kosten groene stroom en kosten voor WKK+ transmissiekost betalen.... (ja , je sponsort elektriciteit aan het net en je betaald toch nog kosten voor groene stroom) , gelukkig geen prosumententarief meer.... al steken we toch stroom op het net....
De vergoeding van wat je injecteren is belachelijk laag, Wij zullen tussen de 400 en600 euro méér moeten betalen! Maak ik een redenering/of berekeningsfout?

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2021
, Gereageerd:

Een kleine fout : als je 3600 kWh produceert dan gebruik je daar een deel van die niet door de meter gaat en volledig gratis is. Stel 1300 kWh onmiddelijk van uw panelen gebruikt. Dan betaal je 2300 kWh afname aan 0.25€ en krijg je 2300 kWh injectie aan 0.045€ = 575 - 103.5 en daarvan moet je het prosumententarief *** want dat betaal je ook niet meer dus 471.5 € - 375€ = meerprijs van 96.5€.
Als je dus meer onmiddellijk gebruikt zal die meerprijs nog afnemen en kan zelfs in uw voordeel uitdraaien.

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2021
, Gereageerd:

Wat de groenstroombijdrage betreft heb je 100% gelijk. Dit is een gewestelijke aangelegenheid en hierover werd geen bevoegdheid overschreden en moet dit deel dus gesaldeerd worden. Het is nog niet duidelijk of dit ook gaat gebeuren omdat installaties onder 10 kVa door de verschillende instanties niet beschouwd worden als groenstroomleveranciers die recht hebben op garanties van oorsprong. Met andere woorden onze groene stroom wordt niet gevalideerd als groene stroom en de leveranciers krijgen dus vanaf 1 jan 2021 0.0281€/kWh extra dank zij de stroom die we aan hen verkopen. Ongeoorloofde verrijking van de leveranciers voorlopig toegelaten door de vlaamse instanties tot ik het tegensdeel zie in mijn factuur.

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2021
Nuttig

Is er een wettelijk verschil tss: 1)Vergoeding ontvangen van uw leverancier die voldoet aan wetgeving voor geinjecteerde stroom of 2) stroom verkopen aan derden die niet voldoen aan leveranciers voorwaarden (bvb decathlon).
Ik heb zelf een PV installatie en 1jaar een digitale teller. Met de gegevens hiervan kan ik impact wegvallen prosumenten correct berekenen. PV 6.6kWp - eigen gebruik:48% - vergoeding Engie injectie 0.04684€ geeft dit een redementsdaling van 12%. Is het niet interessant dit voor de duizenden andere ook eens te onderzoeken?

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/02/2021
, Gereageerd:

Beste Francis, de verkoop van injectie aan een leverancier door middel van een teruglevercontract is geregeld door de wijziging van het Energiebesluit van 18/09/2020, artikel 7.13.2.

De verkoop van injectie aan een derde zoals Decathlon is wettelijk nog niet geregeld. Het decreet dat dit mogelijk moet maken wordt verwacht de komende maanden. Voorlopig moet het dus via tussenwegen zoals ZES. Eigenlijk kunnen we niet echt spreken van 'stroom doorverkopen' vermits particulieren geen BTW-nummer hebben. Wat Decathlon betreft, als je stroom wil doorgeven moet je klant zijn bij dezelfde leverancier als Decathlon, maar dit zou in de toekomst wel sneller en gemakkelijker moeten gaan. 

Intussen zitten ook wij niet stil : in het kader van het berekenen van de impact van de nieuwe regeling lanceren we binnenkort een calculator die prosumenten daarbij zal kunnen helpen. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2021
, Gereageerd:

Decathlon speelt hier de afnemer en jij de producent. Je geeft wel onvoldoende gegevens om een rendementsberekening te doen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/01/2021
, Gereageerd:

Ja, groot gelijk, ik was niet volledig en heb zelfs een fout gemaakt want 12% is slechts 9,99%.
Het is hier niet gemakkelijk om tabellen te plaatsen en zie direct geen mogelijkheid pdf te uploaden.
Heb mijn best gedaan met metadata berekend met jaar afrekening 2020 en injectie gevonden op ENGIE site
productie prijs dag: 0,0737912€ - klant prijs: 0.2537€ - injectie vergoeding: 0.0468€
productie prijs nacht: 0,0454976€ - klant prijs: 0.2190€ - injectie vergoeding: 0.0271€
DAG kWh NACHT kWh
INVOER 3192 INVOER 4528
UITVOER 2756 UITVOER 996
VERSCHIL 436 VERSCHIL 3532
6,6kWp prosument 614,00 €
resultaat prosum 1.498,12 €
resultaat met Injectie 1.647,73 €
149,61 € duurder - 9,99 %
Injectie dagteller 1.782,97 €
284,85 € duurder-19,01 %
rendement PV:
productie 7234kWh 1 jaar is 100 %
UITVOER 3752kWh 51,87 %
EIGEN GEBR 3482kWh 48,13 %
Enkele bedenkingenj:
- Zou volgens Vreg bij 30% eigen gebruik al geen meerprijs mogen geven.
- Ga door bijplaatsen PV (dhz oost-west) tot het max 10kWp met zelfde % eigen verbruik (airco) kost doen dalen tot 1.153€ (afschrijf termijn 4,5 jaar). Oeps nog meer injectie Vreg.
- Bijkomend voordeel is afvlakken van de gemiddelde jaar/12 maand kwart uur piek kosten, met andere woorden capaciteitstarief (piek = ogenblikkelijk verbruik - eigen productie op 15 minuten)
- Ik klaag totaal niet want door de blunders (zowel federaal en Vlaamse politiek, producenten, Vreg, dnb, provincies, gemeenten) in het verleden heb ik een zeer snel terugverdiende installatie en contract 20 jaar certificaten met Vreg. Maar ze maken er met al hun geknutsel toch een zooitje van.
- Producenten willen nu al geen centrales bouwen omdat het sop de kool niet waard is (zie productieprijs) en krijgen federale subsidies bouw gascentrales. Nu komen derden nog in hun rapen schieten. Wat gaat decathlon doen als het aanbod groter wordt dan hun eigen verbruik en klanten alles in cash vragen? Doorverkopen?
- Denk dat 15jaar terugdraaiende teller nergens contractueel vastgelegd is. (enkel beloften Vlaamse regering)
- Hou mijn hart vast wat de mensen zonder PV installatie met het nieuwe tarief in 2022 gaan moeten incasseren. Ze moeten zeker een dure batterij plaatsen want ze kunnen hun pieken nooit verminderen door productie van een PV. Zij zullen de grootste pieken hebben.
- En, volgens regels van gelijke behandeling, zou dit tarief pas als iedereen een digitale teller heeft mogen ingaan.
- Door nieuwe Euro7 norm 2025 (?) gaan we zeker elektrische wagens (moeten/nog kunnen) kopen. Dnb gaat toch hun verouderd net moeten versterken/vernieuwen. Wie gaat dat betalen?
- Er spelen hier zo veel factoren in mee dat de consument door de bomen het bos niet meer ziet en dus ontevreden is.
- Zou zo nog 2 blz kunnen vullen maar stop hierbij.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/01/2021
, Gereageerd:

Uw berekeningen zijn 100% correct en de reden waarom je een verschil ziet met de vroegere simulatie van de Vreg is omdat zij ook de groenstroombijdrage en federale bijdrage gesaldeerd hebben met het nieuwe tarief. Als je dat doet kom jij zelfs met het nieuwe tarief goedkoper uit met uw 48% zelfconsumptie.
Ik moet je wel verwittigen dat het verlagen van de kwartierpieken enkel alleen met zonnepanelen (hoe goed je ze ook oriënteert dat je nooit zeker zijt dat uw hoogste maandelijkse piek zal beinvloed worden. iedere maand zijn er wel enkele dagen waarbij uw panelen geen invloed gaan hebben zelfs in de zomer. Ik heb het gecontroleerd met kwartiermetingen in de voorbij zomer.
Het nieuwe capaciteitstarief in 2022 is zo ontworpen dat het voor iedereen dezelfde impact zal hebben. Dat is bij kleine verbruikers een stijging van de factuur en bij grote verbruikers een daling. Het globaal resultaat blijft gelijk maar de energiearmoede zal zeker toenemen.
Zie ook de sociale tarieven voor het eerste kwartaal 2021 . Iemand met eensociaal tarief wordt enkel per kWh gefactureerd. De Creg bepaalt de prijs om de 3 maanden en die mag nooit meer stijgen dan 10%. Voor het eerste kwartaal van 2021 hebben ze het doen stijgen met 10%.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/01/2021

Waarom kan PVDA een gerechtzaak kunnen beginnen en Testaankoop niet?

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/02/2021
, Gereageerd:

INDERDAAD. Waarop wacht de "consumenten"vereniging?

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2021
, Gereageerd:

Wij hebben de verschillende opties onderzocht en vinden alvast de kansen op succes van een class action te onzeker ... Er  hadden wel mogelijkheden kunnen zijn om de Vlaamse overheid aansprakelijk te stellen maar het Grondwettelijk Hof heeft de regeling van de terugdraaiende ­teller alleen vernietigd voor de toekomst. Dit wil zeggen dat het Hof de ­regeling voor het verleden wel behouden heeft. Daarom werken we nog steeds naarstig verder aan oplossingen die rekening houden met verschillende scenario's en die ook effectief slaagkansen hebben. Wordt nog vervolgd ! ^An 

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2021
, Gereageerd:
Nuttig

Inderdaad An maar je moet ook vooral kijken naar wat het grondwettelijk hof niet vernietigd heeft. Namelijk alle bevoegdheden die uitsluitend tot het Vlaams gewest behoren.
Groenstroombijdrage is zo'n voorbeeld. Een 2de mogelijkheid wordt zelfs aangemoedigd door het GWH (als je tss de regels kunt lezen)en dat is de modaliteiten die de door de Vlaamse regering kunnen aangepast worden. Ze suggereren bvb ook dat artikel 17 niet geschrapt zal worden als er aanpassingen aan gebeuren.
De regeling van het verleden wordt dan wel behouden maar is wel ongrondwettelijk en wat men nu doet is proberen die toestand zolang mogelijk te rekken en schhrijft men premies uit die ook ongrondwettelijk zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/01/2021
, Gereageerd:

Beste Jean, je kan ervan op aan dat onze juridische dienst niet over één nacht ijs is gegaan, verdere mogelijkheden worden trouwens nog onderzocht, maar ik heb je bedenkingen wel intern doorgestuurd, we houden graag de vinger aan de pols ... Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/01/2021

Demir houdt blijkbaar geen rekening met het bouwjaar van de woning ten tijde van de investering. Mensen die 21%BTW betaald hebben aan de staat worden nogmaals bedrogen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021

Persbericht Belga 20,01,2021
"Factuur van half miljard voor zonnepanelen kan nog fors omlaag"

De factuur voor het nieuwe compensatiemechanisme voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter kan mogelijk nog worden gehalveerd. Dat zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V), een van de architecten van de vernietigde regeling met de virtueel terugdraaiende teller.
Het Grondwettelijk Hof vernietigde vorige week de Vlaamse regeling rond de virtueel terugdraaiende teller van de digitale elektriciteitsmeter. De regering besloot daarop dat de 101.000 rechtstreeks getroffen eigenaars met een digitale meter nog in 2021 een eenmalige compensatie krijgen die voor een gemiddeld project een rendement van 5 procent op 15 jaar garandeert. Ook voor eigenaars die nog een digitale meter moeten krijgen, komt er een compensatie. De regeling zou volgens een eerste inschatting 445 tot 579 miljoen euro kosten.
In een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement liet Robrecht Bothuyne woensdag verstaan dat die factuur nog fors kan worden verlaagd, mogelijk met de helft. De CD&V'er stelt voor om te schuiven met de kalender voor de installatie van de digitale meter. Zo kan ervoor worden gezorgd dat nog zoveel mogelijk eigenaars van zonnepanelen in totaal 15 jaar kunnen genieten van de terugdraaiende teller op hun analoge meter. Zij moeten dan niet of nauwelijks worden gecompenseerd met belastinggeld.
Mogelijk gaat de factuur wel nog omhoog omdat er bepaalde groepen volgens de meerderheidspartijen een extra compensatie verdienen. Het gaat dan bijvoorbeeld om eigenaars van een warmtepomp, gecombineerd met een groot aantal zonnepanelen.
"Er zijn inderdaad een aantal complexe gevallen", zei minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) daarover. "Ik wil dat bekijken, maar het slechtste antwoord op gebroken beloften, zijn nieuwe beloften. De oplossing moet juridisch kloppen."
Demir erkende in het parlement overigens de fouten die gemaakt zijn in het dossier. "Het spijt mij zeer. Een burger heeft vertrouwen in de overheid en als dat niet meer kan, vind ik dat er werk aan de winkel is", besloot ze het debat.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/01/2021
, Gereageerd:

Zuhal Demir belooft nu dus premies oa voor diegenen die ook in 2021 een dm krijgen en de CD&V wilt de dm uitstellen zodat ze die premies niet moeten betalen en Zuhal Demir zet de installatie van dm voor PV eigenaars ook op on hold tot 1 april omdat ze niet zeker is dat die premie aan het advies van de raad van staten zal voldoen. Echt rooskleurig zien die nieuwe premies er niet uit.

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021
Nuttig

Eerst het prosumententarief dat werd opgedrongen/'toegevoegd' aan het 'contract met de burger'. Nu dit weer!
Ik vind een fikse reactie van Test-aankoop op zijn plaats! Contractbreuk eerste klas, nog maar eens! Wat betekent rechtszekerheid nog?
Klopt het dat men eigenlijk al wist dat dit waarschijnlijk niet door het Grondwettelijk Hof zou geraken (Vlaamse regering niet bevoegd want het prosumententarief bundelt het distributietarief -een Vlaamse bevoegdheid- en het transmissietarief -een Federale bevoegdheid-)?!
Waarom heeft men hier van tevoren dan al niet op geanticipeerd?

Bij het nieuwe systeem zou het prosumententarief niet meer van toepassing zijn en de consument de mogelijkheid krijgen om de stroom die hij niet onmiddellijk verbruikt te verkopen aan een energieleverancier om die nadien dan weer terug te moeten kopen .. aan een duurdere prijs?

Is het nu zaak om zo snel mogelijk een terugleveringscontract af te sluiten met uw eigen/een energieleverancier? Heeft Testaankoop hier al prijzen ter beschikking?

Of nog wachten tot de kaarten nog eens geschud worden? Je weet maar nooit.


Meld je aan om toegang te krijgen.

07/02/2021
, Gereageerd:

De vraag die zich inderdaad hoe langer hoe meer opdringt is hoe betrouwbaar de overheid kan worden geacht bij de sturing van de burger naar groenere en milieuvriendelijkere energie. Eerst was er het debacle van de dieselauto (goed voor CO2-uitstoot en dus kreeg je er een premie voor, daarna werd je afgestraft), dan komen de zonnepanelen met terugdraaiende teller, inmiddels werd de warmtepomp buitensporig gepromoot en die blijkt nu net aan de zonnepanelen te zijn gekoppeld voor rendement, nu komt het verhaal van het capaciteitstarief en de thuisbatterijen (waar zit hier weer de ***?). En dan het belangrijkste van al, de Heilige Graal, de elektrische auto, die weer eens alle problemen gaat oplossen. Wat gaat dit vehikel ons kosten nadat de wittebroodsweken gedaan zijn? Telkens loop je als consument achter: je legt zonnepanelen maar ze renderen nauwelijks nog, dan plaats je een warmtepomp maar eigenlijk zou je weer model dit of dat moeten hebben om ze te kunnen verbinden met de digitale meter, dan weer is een thuisbatterij het van het, maar je kunt ook je autobatterij als thuisbatterij gebruiken op voorwaarde dat je een auto hebt die dat kan (oei, je hebt net weer 40 of 50.000€ aan het verkeerde model gespendeerd...). Allemaal geen probleem met een oneindig diepe portefeuille, maar... Als burger eis ik zekerheid en als een overheid die niet kan geven, dan moet ze de handdoek in de ring werpen of het eerlijk communiceren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/01/2021
, Gereageerd:

Hallo Lydie, intussen weet je misschien al dat we niet van plan zijn om een class action te starten omwille van de geringe slaagkansen ervan. Onze betrokken diensten werken echter wel naarstig verder en onderzoeken verschillende pistes, binnenkort zullen we hierover naar buiten toe communiceren. Energiebeleid is grotendeels een gewestelijke bevoegdheid en de vorige Vlaamse regering had in 2019 beslist dat al wie vóór eind 2020 zonnepanelen zou hebben geplaatst, nog tot maximaal 15 jaar de terugdraaiende teller zou kunnen genieten in combinatie met het prosumententarief. Zelfs nadat een digitale teller zou zijn geïnstalleerd. Jammer genoeg heeft men toen geen rekening gehouden met onze oprmerkingen...

In verband met de terugleververgoeding kan ik je zeggen dat op dit moment een aantal leveranciers al een teruglevercontract aanbieden waarbij je je overtollige productie kunt verkopen. Het gaat om Engie, Lampiris, Luminus, Bolt, Eneco en Ecopower. Let op, een interessantere injectievergoeding gaat niet noodzakelijk gepaard met een voordelig afnametarief. Wij werken volop aan onze tools om dit soort contracten te integreren zodat je kunt berekenen hetwelke voor jouw verbruiksprofiel het meest interessante is. Meer info vind je nog in ons dossier via de link: https://bit.ly/2NfcPca 

mvg ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021

Hoi iedereen,
Even een vraagje wij hebben in februari 2020 onze zonnepanelen laten leggen. Wij hadden nog een hele oude meter ( met trugstoprem ) dus wij hebben toen een ieuwe meter laten plaatsen in juni 2020, deze was toen inneens een digitale ( dit moest volgens fluvius inneens een digitale zijn evenals voor gas ook )
Nu begrijp ik niet meer worden wij dan wel of niet gecompenseerd met het aalmoes van 5%
Normaal haalde ik al mijn electriciteits verbruik uit mijn zonnepanelen en had ik nog een dikke 1000 kwh over dus ik kwam zeker goed toe. Ik weet niet wat dit nu zal geven natuurlijk.
Heeft er iemand wat antwoorden op mijn vragen ?
dank je wel

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2021
, Gereageerd:

5% rendement is geen aalmoes. Hoeveel rendement krijg je als je hetzelfde investeringdbedrag in geld op uw spaarboekje zet? En daarbij moet je dan ook nog rekening houden dat uw bedrag na 25 jaar ook maar een fractie meer waard is van de waarde van nu.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/03/2021
, Gereageerd:

5% is geen aalmoes. Maar de "eenmalige retroactieve investeringspremie" is verre daarvan. Ik heb een aantal mails uitgewisseld met iemand van het Vlaanderen.be en gevraagd hoe die 5% rendement moet begrepen worden. Omdat ik vragen bleef stellen (en daarom dacht men dat ik het niet begreep) kreeg ik het volgende eenvoudig antwoord: het is de opbrengst als je de investering voor je zonnepanelen 15jaar aan 5% interest vastzet (en dus kapitaliseert). Een eenvoudige rente-berekening geeft aan dat mijn kapitaal verdubbelt na 15 jaar (nl van 8000€ inzet naar 16631€). In mijn geval is die compensatiepremie 2178€. Hetgeen ± 1/4 is van die 5% rendement. Dus waar is die 5% gebleven? Mijn PV systeem werkt sinds eind augustus 2020, met digitale meter van in het begin. Dus enkel de opbrengst van september en oktober (want november tot februari was minimaal) heeft mijn meter doen terugdraaien (virtueel) en mijn winter-verbruik (want ik koos een warmtepomp uit ecologische overwegingen) is bijna integraal uit het elektriciteitsnet gekomen.

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021
Nuttig

Weet testaankoop hoe het zit met de weigering van de plaatsing van de digitale teller obv het feit dat er geen kabel aanzit? In brussel en wallonie zou dit nl een argument zijn tot 2023 omdat je ziek zou worden van de straling?! Hier zou wel een ok van het gegondwettelijk hof voor zijn en zou testaankoop eventueel dit kunnen aanspannen voor vlaanderen. Geen kabelloze digitale teller: geen plaatsing ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/01/2021
, Gereageerd:

Hoi Liesbeth, er circuleren berichten dat je de installatie van een digitale meter zou kunnen weigeren en/of uitstellen om gezondheidsredenen voor een bekabeld exemplaar maar volgens onze informatie kan je hier toch best voorzichtig mee omspringen. In Vlaanderen heeft de regering nu eenmaal gekozen om de digitale meter verplicht uit te rollen. Als je weigert, kan men je in principe afsluiten van het distributienet. In het verleden is het zo’n vaart nog niet gelopen maar zijn er wel al dossiers bij de vrederechter opgestart om mensen te overtuigen. 

Momenteel heeft de Vlaamse overheid wel beslist om de uitrol van de digitale meters bij prosumenten tijdelijk te pauzeren. Tot begin april 2021 worden geen digitale meters geplaatst bij zonnepaneeleigenaars die hun installatie in dienst namen voor eind 2020. Een bekabelde digitale meter zal in Vlaanderen pas beschikbaar zijn vanaf 2023.Je zou dus een bekabeld exemplaar kunnen eisen. Maar let op: mogelijk zul je zelf opdraaien voor de meerkosten die met deze optie gepaard gaan. Meer info vind je in ons dossier via deze link: https://bit.ly/2NfcPca  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/01/2021
, Gereageerd:

Het GWH heeft beslist dat de keuze om een bekabelde dm te laten plaatsen bij mensen die gevoelig zijn aan elektromagnetische straling zo snel mogelijk toe te laten en niet zoals het decreet vermeld uiterlijk op 1 jan 2023.
Het GWH heeft ook beslist dat de kostprijs voor de plaatsing van een bekabelde meter enkel mag bepaald worden door de VREG.
Het is ook de VREG die bepaald heeft dat de plaatsing van een dm gratis moet zijn als het op verplichte basis gebeurd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Bij deze wil ik ook laten weten dat we weer volledig misleid zijn door de plaatsing van de digitale teller met hun folders waar in staat dat we nog 15 jaar konden genieten van de terugdraaiende teller. En ja ik teken direct mee om een gezamelijke klacht in te dienen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Ik heb in 2012 zonnepanelen geplaatst. Ik heb daarvoor geleend.
Dit werd me voorgesteld als een zeer rendabele investering. De certificaten. De terugdraaiende teller waardoor je in de winter je reserve van in de zomer kon gebruiken. Doen we dacht ik toen.
3 Jaar later hebben ze ons voor de eerste keer gejost. Prosumententarief.
Dit bestond niet toen ik zonnepanelen kocht en dit voelde voor mij als een extra kost bovenop de lening die ik afbetaalde.
Dat ze nu nog eens onze meter willen vervangen door een digitale en dat ik zo mijn zomer reserve kwijt ben is nu echt wel de druppel.
Een batterij installeren lijkt me voorlopig nog niet rendabel.
De spelregels worden tijdens het spelen veranderd. In de kleuterklas van mijn dochter doen ze het verdorie beter.
Ik heb het mij al meermaals beklaagd dat ik ooit in zonnepanelen heb geïnvesteerd. Ik heb hierdoor bijkomende kosten gemaakt die ik anders niet had moeten maken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

BRANDENDE VRAAG:

Zonnepanelen en terugdraaiende tellers

-Hoeveel groene kWh vloeit er in Vlaanderen jaarlijks terug naar het distributienet ?
-Is dat vergelijkbaar met de productie van een reguliere electrische centrale ?
-Kunnen we een bedrijf op richten, een “Zonnecentrale” waarvan alle ZP eigenaars tegelijk producent en aandeelhouder zijn?
-Deze “centrale” levert haar energie aan het net, zoals elke andere electrische centrale of windmolenpark !
-De aandeelhouders worden pro-rata vergoed.!

WIE DENKT MEE ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2021
, Gereageerd:

Ja dat klopt in Vlaanderen is dat ongeveer een klein kerncentrale. Maar als je dit doet moet jeook een evenwichtsverantwoordelijke hebben die over gans Vlaanderen de day ahead productie kan inschatten en de dag zelf per 10 minuten het toekomstig verbruik en productie die daar tegenover staat. Iedereen moet dan wel over een dm beschikken en de omvormers moeten bidirectioneel gestuurd kunnen worden zodat ze beperkt kunnen worden in productie voor het geval dat de vraag plots in de komende uren zou dalen. Je gaat ook konstant de marktprijzen moeten monitoren om in het geval van overproductie de stroom te kunnen verkopen op de markt anders ga je overproductieboetes moeten betalen enz enz
De dollartekens in je ogen zullen al snel plaatsmaken voor horrortekens. vermoed ik.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/01/2021
, Gereageerd:

Kijk..., dit vind ik nu eens een goed idee en zou ook volgens mij de beste oplossing zijn aangezien de niet hebbers van zonnepanelen niet zullen moeten mee betalen aan de financiële put, via de belastingen, die de regering nu maakt door hun gebrokkel!
Als dit kan doe ik zeker mee en ben er ook van overtuigd dat de zonnepaneel eigenaren een correctere prijs zullen ontvangen voor hun opgewekte energie. Nu loopt de regering weg met onze winst doordat we deze energie duurder moeten terug kopen EN daar betalen we bij terugname ook nog eens extra belastingen op!

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021
Nuttig

ik merk nu pas dat ik in twee parallelle discussies verzeild ben geraakt bij testaankoop. Weet iemand hoe je testaankoop kan laten reageren op het verzoek om gezamellijke actie te organiseren?

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/01/2021
, Gereageerd:

Beste, we krijgen momenteel langs verschillende kanalen vele reacties binnen van gedupeerde consumenten, waarvoor dank ! Jammer genoeg kunnen we niet op elke vraag of post reageren of een persoonlijk antwoord sturen per mail. Daarom vragen we ook om onze website en persberichten in de gaten te houden voor meer nieuws en we danken iedereen hier reeds bij voorbaat voor. 

Een class action hebben we ondertussen uitgesloten omdat we de slaagkansen ervan gering achten en we geen valse hoop willen wekken: https://www.standaard.be/cnt/dmf20210125_97986656 . Verdere stappen worden nog onderzocht. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Heeft iemand reeds weet van een gezamenlijke klacht? Ik ben vastbesloten om als gedupeerde ditmaal niet over me heen te laten lopen en wil hier mijn tanden in vastbijten. Waar, wie, hoe, wanneer is nog enkel mijn vraag om mee in actie te schieten. Wij zijn Belgische burgers, belastingbetalers en hebben ook rechten! Zot zijn doet stilletjesaan heel zeer.
Anne for justice!

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021
, Gereageerd:

Ondertussen zijn er op facebook al een aantal initiatieven opgestart (zoek op digitale meter, of gedupeerden, met een groot aantal leden, en de zoektocht naar een advocatenkantoor, zodat we een dossier kunnen samenstellen en bekijken welke strategie er moet gepland worden. Hoe meer zielen hoe meer vreugd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2021
, Gereageerd:

De advocatenkantoren gaan ervan smullen en men zal tot de ontdekking komen dat de niet zonnepaneelbezitters nog meer schade hebben opgelopen dan de zonnepaneelbezitters en dan is het hopen dat we niet moeten opdraaien voor die schadeloosstelling. Niet zonnepaneel bezitters hebben nl die federale bijdragen wel netjes betaald en zijn dus grondwettelijk in orde. Zonnepaneelbezitters met klassieke meters daarentegen....

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Ik wil bij deze toch melden, dat ik me serieus bedrogen voel in de beloftes van de overheid.....

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Heeft iemand reeds weet van een gezamenlijke klacht? Ik ben vastbesloten om als gedupeerde ditmaal niet over me heen te laten lopen en wil hier mijn tanden in vastbijten. Waar, wie, hoe, wanneer is nog enkel mijn vraag om mee in actie te schieten. Wij zijn Belgische burgers, belastingbetalers en hebben ook rechten! Zot zijn doet stilletjesaan heel zeer.
Anne for justice!

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021
, Gereageerd:

"Geen digitale meter zonder garantie"
"Behoud terugdraaiende meter digitaal of niet"
Petitie: secure.avaaz.org/.../ pagina www.facebook.com/.../

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

het is onzinnig om te melden dat een investering van 8000 euro rendabel is om een wasmachine en vaatwas te gebruiken overdag . Ik heb 8 infraroodpanelen geinstalleerd om te verwarmen, meestal schijnt in de winter en s avond de zon niet.
Welke actie onderneemt testaankoop hierin.? Dit overstijgt toch elke consumentenoplichting (naast arco). Komt er een proces vanwege contractbreuk bijvoorbeeld.
Ik begrijp ook het verschil niet aangaande diverse voetbalgrote paneellanderijen die ruim rendabel zijn en de oorzaak van de overproduktie in de zomer . Ik vind dat de echte discriminatie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Waar zit nu de hele strategie omtrent klimaatplan naar CO2 neutrale aanpak. Als burgers worden we aangeraden om milieuvriendelijk en klimaatneutraal te renoveren en te investeren. Warmtepompen, electrische wagen zijn enkele voorbeelden die ons aangereikt worden om te passen in een Belgisch klimaatplan.
Maar diegenen die bewust met energie verbruik omgaan en die dus reeds serieus geinvesteerd hebben, worden nu met een kluitje in het riet gestuurd.
Hoe kunnen we nu als burger die overdag gaat werken, een energie verbruik optimaal gaan sturen? We komen thuis na een lange werkdag, hangen de auto aan de laadpaal thuis, maar dan is de zon reeds onder. En dit terwijl vandaag het mobiliteitsplan in diverse bedrijven net naar de EV wagen wordt gestuurd.
Ik ben de draad kwijt in deze; bestaat er wel een strategie.

Ik roep testaankoop op om hier beleidsmatig toch een voorzet te geven naar een degelijk energie strategie, gericht op een CO2 neutrale aanpak, maar ook met oog voor de particulieren die reeds hun steentje hebben bijgedragen. Het betoog van testaankoop dat we inderdaad ons verbruik meer moeten toepassen op zonnige dagen, is wel een punt, maar toch te mager om die als strategie te verdedigen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Hallo,
Spijtig dat er geen realistische modellen bestaan om een berekening te maken van wat ons eigenlijk te wachten staat. Ipv processen te voeren tegen de maatschappij waarvoor ze eigenlijk zouden moeten werken kunnen die beter hun tijd en energie steken in producten te ontwikkelen om tegemoet te komen aan de nood van toepassingen vd "slimme meter". Maar neen consument ge moet het zelf maar uitzoeken. Bv een vermogenmeting steken in die digitale meter waarop ge dan toepassingen kunt aansluiten zodat ge automatisch toestellen laat afschakelen wanneer ge boven een bepaald vermogen gaat. Want dat gaat er ook gebeuren. Nl een netvergoeding op een piekbelasting...

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021
, Gereageerd:

Daar is men mee bezig, hoor, maar het zullen apps worden die aan een abonnementsformule worden gekoppeld waarvoor je nog eens extra mag betalen! Leuk, betalen om te besparen. Wie is hier eigenlijk het grote geld aan het verdienen? Kan b.v. TA deze beerput eens leegmaken?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Ondertussen is het zover. 15 jaar garantie die beloofd is de prullenmand in en verleden jaar bij hoog en bij laag beweren dat het verworven was. Dit is in feite niet meer of niet minder dan een politiek misdrijf dat oproept om ons als burger te verenigen in een sterk collectief geheel om fatsoen en burgerrecht af te dwingen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Beste,
Ik heb mijn zonnepanelen geplaatst in november 2019 met digitale meter. Wat is volgens jullie het beste wat ik kan doen? Buiten zoveel mogelijk verbruikers opzetten oo het moment dat de panelen stroom opwekken. Verkoopcontract afsluiten met leverancier? Of zit er daar ook weer een *** onder het gras?
Mvg,
Peter Vranken

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/02/2021
, Gereageerd:

Jij zou de Vreg in gebreke kunnen stellen want jij hebt uw zonnepanelen geplaatst net voor dat de Vreg en anderen de vernietiging van artikels 31 en 42 hadden ingediend bij het grondwettelijk hof (14 nov). Je kan stellen dat de Vreg op de hoogte was van het feit dat hun tariefmethode niet conform was met de grondwet en dat zij dat wisten (want dat bevestigen ze op hun website) maar geen actie hebben ondernomen om de consument te vrijwaren van ongrondwettelijk gedrag op het moment dat jij uw zonnepanelen hebt geïnstalleerd. Ik zou met dit argument van de Vreg eisen dat ze de groene stroom je produceert ook als groene stroom valideert zoals in het decreet staat van 8 mei 2009 met garanties van oorsprong per 1000 kWh geïnjecteerde stroom. Dat zou uw stroom meer waarde geven en daarmee bedoel ik 0.0281 €/kWh meer waard en niet de waarde van de GVO.
Nu kan je een verkoopcontract afsluiten met een leverancier maar zij geven een prijs alsof het grijze stroom is. Zij kunnen nl niet bewijzen dat uw stroom groene stroom is omdat er geen GVO aan gekoppeld zijn.
Als iedereen die tussen de staatshervorming van 2014 en nov 2019 zonnepanelen heeft geplaatst deze eis kenbaar maakt aan de Vreg en hen op hun verantwoordelijkheid wijst imet copie aan de dienst Demir dan ga je misschien meer krijgen voor uw geïnjecteerde stroom.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021
, Gereageerd:

Je kunt een airco (= milieuonvriendelijk) laten installeren om ‘s af te koelen. Je hebt deze airco normaal nodig als de zon schijnt, dan verbruik je je stroom onmiddellijk en je blijft nog lekker koel ook!