laatst gewijzigd op: 21/06/2020

Verbruik zonnepanelen

Beste,

Ik Zou dit jaar zonnepanelen plaatsen.

Nu heb ik een verbruik van 4200kwh, ik zou 6200kwh kopen aan zonnepanelen,  voor in de toekomst energie apparaten aan te sluiten.

Wat gebeurd er met de overschot als je veel over hebt per jaar? Verdwijnt dit gewoon op het net of moet je daarvoor betalen?

Graag meer info 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

5 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/06/2020

De stroom die door de zonnepanelen wordt geproduceerd kan ofwel direct worden verbruikt, ofwel in het stroomnet worden geïnjecteerd. Als er te weinig stroom wordt geproduceerd, zul je stroom van het elektriciteitsnet moeten afnemen.

In het algemeen is het zo dat wie zonnepanelen bezit, de stroom die zijn installatie produceert deels of volledig verbruikt op het moment zelf. Die stroom hoeft dan niet meer van het net te worden gehaald. Op jaarbasis kan een gezin zo gemiddeld 30 tot 50 % van de geproduceerde stroom zelf verbruiken, althans zonder een batterij.

Op een zonovergoten dag zal de fotovoltaïsche installatie meer produceren dan wat het gezin verbruikt. De “overtollige” productie wordt dan op het net gezet en zo door de buren worden verbruikt. Abonnees kunnen ons gerust contacteren voor verder advies via het nummer 025423386. Meer info vind je ook in ons dossier op onze website via volgende link : https://bit.ly/3e2aI3Q ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/06/2020
, Gereageerd:

Geachte ,
We zijn van plan om nog dit jaar zonnepanelen te installeren en zouden in eerste instantie kiezen voor de terugdraaiende teller (15 jaar) dus met prosumententarief.
Indien het grondwettelijk hof de VREG gelijk geeft ivm de terugdraaiende teller .
Kan dat dan zijn dat wij geen gebruik meer kunnen maken van de 15 jaar terugdraaiende teller en zo automatisch op nieuwe nettarieven belanden ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/06/2020
, Gereageerd:

Ik heb het nieuwe tarief.
punt 1. Met het nieuwe tarief blijft het terugdraaieffect bestaan voor de groenestroombijdrage en de federale taksen. Nergens in het nieuwe decreet staat er datt dit zou wegvallen. Dit deel terugdraaieffect werd dus toegepast in mijn factuur.
punt 2 :Als je kiest voor prosumententax betekent dat dat je kiest voor een beperking van het terugdraaieffect ter waarde van die tax. Die tax komt nl in de plaats van het terugdraaieffect voor uw totale zonneproductie. Die tax is 9.2 €cent per Kwh. De normale distributiekost is 14 €cent per Kwh. Dat is dus 65% van de normale kost. Het terugdraaieffect voor uw zonneproductie is dus 35%. Als je met het nieuwe tarief 35% zelfconsumptie hebt betaal je evenveel. Dat betekent dat je evenveel terugdraaieffect hebt. Het verschil met het oude tarief is dat het oude een vast bedrag is terwijl het nieuwe tarief zal variëren naargelang je meer of minder zelfconsumptie hebt. Meer zelfconsumptie is dan meer terugdraaieffect.
punt 3 : Voor uw verbruik blijft het terugdraaieffect 100% bestaan zolang de regering geen modaliteiten en prijs vastlegt voor de verkoop van uw geïnjecteerde stroom. Op mijn factuur heb ik dus met het nieuwe tarief 100% terugdraaieffect voor mijn verbruik.
Dit kan dus wel nog veranderen als die modaliteiten vastliggen. Naargelang de prijs en ook naargelang uw overproductie kan het terugdraaieffect dus wijzigen. Bij overproductie zal je het terugdraaieffect dus vergroten eventueel zelf tot boven 100%; Dat hangt dan af van de prijs van geinjecteerde stroom en de overcapaciteit van uw zonneproductie.
Het is niet alleen de Vreg die artikels door het grondwettelijk hof vernietigd wil zien.
Als dat gebeurt blijft punt 1 geldig en heb je voor punt 2 geen keuze meer. Het wordt dan vanaf 1 jan 2021 voor iedereen het nieuwe tarief.
Met punt 3 heeft de Vreg niets te maken en worden de artikels die hierover gaan niet door de Vreg betwist maar wel door de Creg en door de ministerraad en door de vzw gas en electriciteitsmaatschapijen. Als zij gelijk krijgen en die andere artikels vernietigd worden dan blijft vanaf 1 jan 2021 het terugdraaieffect voor uw verbruik voor 100% bestaan zoals het nu is. Als je nog dit jaar zonnepanelen installeert kom je niet in aanmerking voor de nieuwe premie.
Om een idee te hebben van een m0gelijk verschil
worst case scenario : 15% zelfconsumptie en injectieprijs slechts 30% van aankoopprijs.
prijsverschil in Kwh = 4.76 €cent /Kwh = 0.0476€/ Kwh in vgl met het oude tarief.
1500 € is dan 31512 Kwh terugdraaieffect waard. Als je nu zonnepanelen legt zal in het slechtste geval uw teller 31512 Kwh moeten terugdraaien om die premie ingewonnen te hebben.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/06/2020

Heeft iemand ervaring met "Brico Solar" ?
Zowel huren of aankopen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/05/2020

hallo JV, wij zijn ook bezig met het inwinnen van offertes voor zonnepanelen en airco en zaten met dezelfde vraag.

Hiervoor heb ik gisteren contact opgenomen met Fluvius en zij waren formeel dat je de overschot aan energie gewoon kwijt bent. Hiervoor moet je dus niet extra betalen.

Zou enerzijds ook niet correct zijn want de energie die jij terug in het net injecteert (vb. als je niet thuis bent) wordt betalend opgebruikt door je buurman. Het zou dan pas echt belachelijk zijn moest jij hiervoor nog een extra vergoeding betalen. Maar hier in België kan veel, dus ik begrijp je vraag :-)

Hopelijk is je vraag hiermee beantwoordt.