laatst gewijzigd op: 30/11/2021

Slimme meter

Wij hebben zonnepanelen.

Nu de slimme meter op komst is stel ik mij de vraag : als die meter wordt geplaatst 

vb in september wanneer de  mechanische elektrische meter in de meeste negatieve punt staat, ben je dan al je opgewekte elektriciteit kwijt?

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

92 reacties

sorteer op :
zie vorige reacties

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/10/2019

Met een warmtepomp verbruik ik in de winter meer elektriciteit en in de zomer kan ik met de terugdraaiende meter dit recupereren. Dus de warmtepomp maar uitschakelen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/12/2019
, Gereageerd:

Gebruik jij je wamtepomp in de zomer niet om af te koelen? Met uw zonnepanelen zou dat dan wel gratis zijn.
Van eind september tot midden april is er ook nog zon waarop uw warmtepomp kan draaien.
Bij mij is dat toch 1/4 tot 1/3 de van de totale productie

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/06/2020
, Gereageerd:

Passieve koeling, die bij mij behoorlijk goed werkt om af te koelen, verbruikt geen elektriciteit, maar gaat gewoon gestockeerde koude teruggeven. Hier valt dus weinig winst te maken, tenzij je actieve koeling laat installeren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/10/2019

Wij hebben gisteren een schrijven ontvangen van Fluvius dat men op 15 oktober een digitale meter komt plaatsen.
Wij waren van mening dat wie zonnepanelen had laten installeren gedurende maximum 15 jaar zijn terugdraaiende meter mocht behouden of men de voordelen mocht behouden. Of was dit maar een verkiezingsstunt?
Wij hebben deze laten plaatsen begin 2017.
Kunnen wij weigeren om deze te komen plaatsen?
Wij zijn van oordeel als er geen rechtszekerheid is men niemand kan dwingen om hierop in te gaan.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/10/2019
, Gereageerd:

Ik geloof dat die nieuwe meter nog wel het principe van de terugdraaiende meter blijft behouden als je dat wenst. Is alleen een nieuwe meter. Je kan nu kiezen welke methode je wilt. Wel duidelijk aangeven wat uw voorkeur is.. Dit is wat ik zelf gelezen heb. Mvg Maarten

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/09/2019

Bij de plaatsing van mijn PV-installatie van 2009 werd mij beloofd dat ik voor 20 jaar groenestroomcertificaten per 1000kWh zou ontvangen EN dat mijn elektriciteitsmeter achteruit zou draaien, zodat dit een rendabele investering zou zijn. Dit zou tevens het voordeel g­even, dat wij ons steentje zouden bijdragen ten voordele van de milieu doelstellingen (opgelegd door Europa).
Nu blijkt echter dat we ongevraagd een zogezegde slimme meter worden opgedrongen, die dan ook nog eens zijn eigen, door ons betaalde elektriciteit, gaat verbruiken en dit allemaal onder het mom dat wij, de consument, dan rationeler met onze energie zouden omgaan ( ).
Deze slimme meter zou dan ook nog eens over mijn betaalde internetverbinding mijn verbruik versturen.
Wat met consumenten die over geen internet beschikken?
We krijgen blijkbaar de keuze om 15 jaar i.p.v altijd, vanaf datum van plaatsing van de PV-installatie, onze elektriciteitsmeter achteruit te laten draaien, zolang we maar het prosumenten tarief betalen.
Hoe gaat men dit dan oplossen met mijn 2de PV- installatie die nog geen 2 jaar oud is?
Krijg ik hier ook de keuze van 15 jaar terugdraaiend telwerk?
Heb ik dan 2 meters nodig, al dan niet van die zogezegde slimme jongens of behouden we dan de oude?
Ik wil nu en later niet dat wie dan ook kan bekijken wanneer en hoeveel ik verbruik; dit valt volgens mij toch onder de GDPR...of niet?
1 keer per jaar mag men mijn verbruik noteren en verder niet.
Ik vermoed dat er nog Vlamingen zijn met meer dan één PV-installatie met verschillende installatiedata die met dezelfde vraag zitten.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/10/2019
, Gereageerd:

Dag Peter
Ik heb een slimme meter en ik moet niet betalen voor zijn eigen elektriciteitsverbruik want dat gebeurt buiten mijn huishoudverbruik (als ik al mijn zekeringen afzet dan blijft de meter op 0 staan niettegenstaande hij aan blijft).
Hij heeft zelf een simkaart en eigen netwerk en heeft mijn internet dus niet nodig.
Ik ben niet van plan om prosumententarief te blijven betalen. Ik wil liever de distributiekost voor afname betalen omdat dit voor mij veel voordeliger is.
De meter heeft niets te maken met het aantal PV installaties en die 15 jaar is volgens mij te tellen vanaf de eerste PV installatie ongeacht hoeveel pv installaties je er nadien bijvoegt.
Mijn slimme meter zal zolang hij meegaat altijd de teruggeleverde stroom blijven tellen. De manier waarop het verrekend wordt kan veranderen maar in de voorbije decennia was dit ook al het geval. Er is geen enkele jaarfactuur waarin de cijfers voor hetzelfde item identiek.
Ik beschouw mijn dagelijks verbruik niet als een gevaar voor inbraak en dergelijke want ook als ik zeer weinig verbruik heb ben ik vaak thuis. Men kan misschien aan de hand van mijn verbruik te weten komen wanneer ik thuis ben maar men kan nooit te weten komen wanneer ik niet thuis ben. Daar zullen de inbrekers wel andere en veel gemakkelijkere methoden voor hebben. Het neemt niet weg dat de privacy moet gerespecteerd worden en dat men mijn verbruikgegevens enkel mag gebruiken om een jaarlijkse afrekening te maken.
MVG

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/09/2019

Ik zou willen deelnemen aan de groepsaankoop zonnepanelen Test-Aankoop, doch indien de klacht over ongelijke behandeling eigenaars zonnepanelen wordt aanvaard door Europa, vrees ik dat het plaatsen weinig rendement zal opleveren, gezien wij enkel 's avond gebruik maken van elektriciteit. Plaatsen van batterijen voor opvang is nog vrij duur. De kan is groot dat men gelijk krijgt van Europa, wegens de ongelijke behandeling. Heeft iemand de vergelijking gemaakt in geval de huidige meter door digitale wordt vervangen, zonder behoudt van huidige werking met terugdraaiende meter?

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/05/2019

Ik heb al 7jaar zonnepanelen.Helaas betaal ik nog steeds de volle som voor mijn verbruik omdat ik jaren geleden een slimme meter heb laten plaatsen .Wij waren een proefproject hier in een gedeelte van genk.Ondanks ieder jaar een opbrengst van 5000klw betaal ik rond de 1250 euro stroom omdat ik geen terugdraaiende meter heb.Was steeds bij Ecopower maar ga nu vanaf juli bij Eneco zij zouden een andere berekening hebben voor mijn probleem.We zullen zien.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/09/2019
, Gereageerd:

Heb je zelf de standen moeten doorgeven? Indien wel dan had je de afname - de injectie moeten doorgeven. Indien niet dan kan het zijn dat je netbeheerder de verkeerde standen heeft doorgegeven. Zij moeten dan de afname - de injectie aan de leverancier doorgeven.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je naast je 5000 Kwh opbrengst ook nog effectief 4800 Kwh verbruik extra had wat 1250 € kost. De leveranciers kunnen enkel het verbruik berekenen op basis van de cijfers die hen bezorgd worden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/10/2019
, Gereageerd:

De eerste jaren namen zij de stand op via de slimme meter vanop afstand.De laatste jaren moest ik de stand doorgeven maar ge kon alleen de stand van dagafname doorgeven zijnde nr 181op de meter.stand injectie nr 281 kon niet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/12/2019
, Gereageerd:

As het inderdaad zo is dat ze alleen uw afname in rekening gebracht hebben en geen rekening gehouden hebben met uw injectie dan heb je niet alleen teveel betaald voor uw verbruik maar ook nog voor uw distributiekost. Want als ze distributiekost aanrekenen voor uw totale afname en dan nog eens prosumententarief dan betaal je ook 2 keer distributiekost. Zoiets moet toch kunnen rechtgezet worden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/05/2019


Ik verwarm mijn huis met een warmtepomp lucht/lucht en met behulp van zonnepanelen is dat momenteel best te doen. Met de slimme meter in 't verschiet ziet er dit voor mij niet zo voordelig meer uit. Ik heb namelijk elektriciteit nodig in de winter en dan is er quasi geen opbrengst PV. Hoe gaan ze dit oplossen.... Warmtepomp heb ik 4 jaar geleden geplaatst tvv accumulatie kachels en werd gepromoot door de Vlaamse overheid...

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/06/2019
, Gereageerd:

Dan heb je pech, er is tot nu toe geen speciale regeling voorzien voor warmtepompen.
Met deze nieuwe regeling promoot de regering vooral het maximaliseren van het gebruik van je eigen produktie.
Vooral interessant voor airco dus.
Ik heb recent een lucht lucht warmtepomp laten installeren, vooral om te kunnen koelen als er in de zomer tropische temperaturen zijn.
Het systeem is half januari geïnstalleerd, en ik was verbaasd dat het verbruik om te verwarmen zo laag is (6kWh per dag in jan/feb, 3 kWh maart/april)
Ik ben wel van plan om zodra de terugdraaiende teller niet meer mogelijk is, om terug met mazout te gaan verwarmen, mijn CV ketel staat er nog altijd, en met een volle tank kom ik ongeveer 5 jaar toe.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/09/2019
, Gereageerd:

Toch misschien nog eens overwegen.
Volgens uw gegevens kom je met een 1200 kwh toe per jaar om te verwarmen. Dat is zonder terugdraaiende teller 400€ per jaar. Hoeveel mazout kan je kopen voor 400 € ?
De huidig officiele prijs is 0.687€ /l . Als je toekomt met 580l per jaar betaal je dezelfde prijs zelfs als je geen rekening houdt met de injectie van zonneenergie. Daarbij komt ook nog de vraag wat voor jou een beter milieu waard is.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/04/2019

Beste
Ik lees : dat mensen met nieuwe zonnepanelen voor 15 jaar van dezelfde voorwaarden zouden genieten als voordien - maar ik lees ook :
voor 15 jaar max NA INSTALLATIE van dezelfde voorwaarden zouden genieten als voorheen
Is of kan wel een verschil betekenen wanneer men al zeg 9 of 10 jaar zonnepanelen heeft ? Wat is er nu juist en definitief beslist ?
m vr gr

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/04/2019
, Gereageerd:

Hallo, 

Het compensatiesysteem wordt sowieso 15 jaar behoude voor alle installaties die dateren van voor 31/12/20, te tellen vanaf de dag waarop ze geïnstalleerd werden.  Voor alles wat na die datum geïnstalleerd wordt is er jammer genoeg geen compensatie. 

Mvg,

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/04/2019
, Gereageerd:

Beste
dank voor Uw antwoord wat niet helemaal duidelijk is : ik herhaal : stel dat je zonneinstallatie 10 jaar oud is op het moment van de installatie van de slimme meter dan heb je : nog 5 jaar te gaan volgens de oude regeling of 15 jaar volgens de oude regeling ?
U bij voorbaat dankend

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/04/2019
, Gereageerd:

Hallo,

U heeft nog vijf jaren te gaan met de compensatiesysteem.

Mvg,

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/09/2019
, Gereageerd:

Dus weer hebben ze de mensen bij hun neus en verbreekt men iedere keer de spelregels tijdens de match.....arm Vlaanderen

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/04/2019

Hoe werkt het voor mensen met accumulatie zit dit op dezelfde meter of is er een aparte meter en wat met prosumententarief voor die mensen ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/04/2019
, Gereageerd:

Hoi,

Kan je je vraag even verduidelijken? Heb je het over verwarming met accumulatie of over de productie van je panelen?

Mvg,

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/04/2019
, Gereageerd:

Vrwarming met accumulatie

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/04/2019
, Gereageerd:

Ok. In dat geval raden we aan om voor een tweevoudige slimme meter te opteren, dan heb je een dag- en een nachtmeter die op dezelfde manier zal werken zoals in een gewonde situatie.

De verwarming zal op het nachttarief draaien in plaats van op het exclusieve nachttarief.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/03/2019

Voor zover ik het begrijp:
- Er wordt momenteel beloofd aan zonnepaneeleigenaars dat het principe van de terugdraaiende teller de komende 15j gegarandeerd blijft. D.w.z. de opbrengst van de eigen productie wordt afgetrokken van het verbruik, bij een overschot aan productie dient er dus geen verbruik betaald te worden (wel prosumententarief).
- De VREG is geen voorstander van deze belofte en ziet liever iedereen meteen in het systeem met de digitale meter vallen.
- De digitale meter berekent apart hoeveel productie je hebt wanneer je produceert en hoeveel je verbruikt wanneer je onvoldoende of niet produceert (bv. schaduw of 's nachts). Het effectieve verbruik wordt gefactureerd. Dit zou dus lijken op een teller die "pauzeert" bij (over)productie en weer vooruitloopt bij consumptie.

Als je je verbruik voor een groot deel kan verschuiven naar overdag (bv. wasmachine, droogkas, vaatwas, ... overdag doen draaien), kan je dus effectief gebruik maken van je productie. Het verbruik van je lampen en TV 's avonds zal wel op je factuur komen te staan.

Voor de overproductie krijgen we in België geen vergoeding, in tegenstelling tot in andere landen. Die overproductie overdag, die dus door bv. bedrijven kan geconsumeerd worden, is dus "gratis" overschot.

Dus:
- meer produceren dan je verbruikt (zoals men vroeger deed voor de groenestroomcertificaten) is nutteloos en duur (hogere aankoopprijs, hoger prosumententarief, lager voordeel)
- het zal niet meer mogelijk zijn om in de winter de elektrische verwarming op te zetten met de ramen open om het 'overschot' van tijdens de zomer op te gebruiken
- waar we vroeger via nachttarief werden gepushed om het verbruik 's nachts te verhogen, zullen we nu de omgekeerde beweging moeten maken en ons verbruik verschuiven naar ze piekmomenten in productie

In de toekomst zullen er 'slimme' toestellen zijn die bv. de wasmachine doen draaien wanneer er een overschot aan productie is. Dit is o.a. ook het doel van de slimme meter, al lijkt dat "slimme" stuk momenteel nog meer vertraging op te lopen.
Indien je in de mogelijkheid bent om voornl. aan zelfconsumptie te doen (verbruiken wanneer je produceert), bv. omdat je werk in een ploegensysteem of thuis, heb je een groter voordeel aan je zonnepanelen dan iemand die 9-to-5 werkt. Je kan wel bepaalde toestellen op timer zetten.

De VREG heeft bovendien een simulator waarmee je kan uitrekenen of je een voor- of nadeel doet met de slimme meter en hoeveel % van je verbruik je naar overdag zou moeten trachten te kunnen verplaatsen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/09/2019
, Gereageerd:

Bij de nieuwe rekenmethode is het niet de totale afname dat gerekend wordt. Het blijft ook afname - injectie voor het verbruik. Als de afname = de productie zal op het einde van de rit ook 0 kwh verbruik gefactureerd worden. Dus identiek hetzelfde als bij de huidige terugdraaiende teller. Wat wel verschilt is de berekening van de distributiekost. Ipv het prosumententarief te rekenen vervangt men dit door de distributiekost op de totale afname.
In veel gevallen zal dat bedrag lager zijn dan het prosumententarief. Vooral als je veel zonne-energie op het moment van productie zelf gebruikt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/07/2019
, Gereageerd:

Hm, ik vraag me af wat het nut van deze bijdrage is. Het is precies alsof ik de promopraat van de VREG lees...

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/03/2019

Ik vraag mij af waarom de 'slimme' meter bij de afrekening niet kan berekenen wat de meest voordelige berekeningswijze is voor zonnepaneleneigenaars , nl; de nieuwe berekeningswijze of de oude met prosumentenbijdrage en dan de meest voordelige factureren aan de klant ! Zo zou bij iedereen de slimme meter kunnen geïnstalleerd worden en evt voor een bepaalde periode de voordeligste berekeningswijze voor de zonnepanelenklant in aanmerking genomen kunnen worden. Of is de meter toch niet zo slim ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/02/2020
, Gereageerd:

Het is in principe zo dat dit zou kunnen maar net zoals je de keuze hebt bij telefoonabonnementen waarbij je in principe ook altijd het goedkoopste abonnement zou kunnen toepassen moet je zelf kiezen welk abonnement je neemt. Jij moet dus kiezen wat voor jou het voordeligst is. De verkoper doet dit niet in jouw plaats. Het zou nochtans een mooie service kunnen zijn als ze het wel deden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/05/2019
, Gereageerd:

Hallo Roland, een digitale meter wordt pas “slim” of “smart” wanneer er slimme toepassingen of applicaties aan worden gekoppeld.
Wat de digitale meter nu concreet bij de Belgische gezinnen zou moeten kunnen, is nog geen uitgemaakte zaak. Het lijkt er wel op, zeker in Vlaanderen, dat hij in een eerste fase “dom” zou blijven en dat de consument zelf zou moeten betalen om extra functies te activeren en hem zo “smart” te maken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/03/2019

Hoi,

De Vlaamse regering besliste om vanaf 2019 de digitale meter in heel Vlaanderen te installeren. Aangezien de levering van de digitale meters vertraging heeft opgelopen, zullen de meters ten vroegste vanaf 1 juli 2019 geïnstalleerd worden. De digitale meters zullen eerst geïnstalleerd worden bij

  • nieuwe woningen
  • verbouwers
  • klanten met een budgetmeter
  • zonnepaneleneigenaars: de vorige en huidige ministers van Energie hebben voorgesteld om deze groep niet als prioritaire groep te beschouwen zolang de impact van de digitale meter onduidelijk is. Dit is een voorstel en moet nog door de Vlaamse Regering goedgekeurd worden.

Mvg,

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/07/2020
, Gereageerd:

Ik heb - vooral in de winter - een groot verbruik door de vloerverwarming & een warmtepomp. Bij een terugdraaiende meter (dank zij de zonnepanelen) kan ik dit grote verbruik opvangen, maar wat bij een digitale meter? De verwarming en de warmtepomp draaien niet alleen wanner de zon schijnt.
Wat ik in de zomer aan overconsumptie heb kan ik dus niet compenseren in de wintermaanden. Of begrijp ik daar iets verkeerd?

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/03/2019
, Gereageerd:

Hallo, heb hier nog een vraagje bij: het voorstel is dat mensen met nieuwe zonnepanelen voor 15 jaar van dezelfde voorwaarden zouden genieten als voordien. Met een terugtellende meter, vooropgesteld dat deze geïnstalleerd werd voor eind 2020. Maar wanneer wordt daar dan over beslist in de Vlaamse regering? Want als ik nu beslis, en de kaarten worden herschud na de federale verkiezingen, dan staan we terug bij af.
Of zie ik het verkeerd?
Ik heb hier een offerte liggen waar ik graag op in zou gaan, maar ben bang dat ik mezelf klem zet.
Mvg

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/05/2019
, Gereageerd:


Hallo Steve, wanneer een meter wordt vervangen op initiatief van de netbeheerder, zoals hier ook het geval is, kan je je opgebouwde overschot in principe niet verliezen.
Het Vlaams Parlement heeft de regeling waarbij je kan kiezen om ook met de digitale meter gedurende 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden, vorige maand goedgekeurd. De VREG, de Vlaamse Energieregulator, sprak zich hier negatief over uit omdat zij geen voorstander zijn van het compensatiemechanisme voor het gedeelte distributienettarieven. Maar de Vlaamse Regering heeft dit advies als niet-bindend beschouwd.
Jammer genoeg betekent dit niet dat er nu 100% zekerheid is, iedereen die in Vlaanderen woont, een belangengroep of de VREG zelf kan naar het Grondwettelijk Hof stappen. Voor duidelijkheid is het dan wachten op een uitspraak ten gronde. Er is dus nooit 100% zekerheid.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/09/2019
, Gereageerd:

Wat is het standpunt van TA? gaan jullie stappen ondernemen?