laatst gewijzigd op: 30/11/2021

Slimme meter

Wij hebben zonnepanelen.

Nu de slimme meter op komst is stel ik mij de vraag : als die meter wordt geplaatst 

vb in september wanneer de  mechanische elektrische meter in de meeste negatieve punt staat, ben je dan al je opgewekte elektriciteit kwijt?

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

92 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/11/2021

Deze week kreeg ik een mail van Fluvius met de melding dat men een digitale meter komt plaatsen op een datum voor begin december.
Klopt het dat je de digitale meter niet meer kan weigeren als je meer dan 15 jaar zonnepanelen hebt (ze zijn in oktober 2006 geplaatst) ?
Volgens sommigen zou je dan wel je groenestroomcertificaten die we zouden krijgen tot de installatie 20 jaar wordt, verder krijgen, dat zou in ons geval dan zijn tot oktober 2026.
Weet iemand wat nu de laatste beslissing hieromtrent is?

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/11/2021
, Gereageerd:
Nuttig

Ja dat klopt. Het is langer dan 15 jaar maar je zal dan wel een retroactieve premie kunnen aanvragen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/11/2021
, Gereageerd:

De RAI (retroactieve investeringspremie) voor PV-eigenaars die getroffen zijn door het arrest van het Grondwettelijk Hof begin dit jaar en waarbij de premie afhankelijk is van het jaar van indienstname van je installatie. Het gaat om prosumenten met een installatie van vóór 2021. Meer info: https://www.fluvius.be/nl/thema/premies/premies-voor-huishoudelijke-klanten/retroactieve-investeringspremie

De aanvraag kun je doen via de website van Fluvius. Plaatste je zonnepanelen vóór 2021 en beschik je al over een digitale meter, dan heb je de tijd tot 19 januari 2022 om de premie aan te vragen. Heb je nog een analoge meter, dan kun je de premie aanvragen tot 6 maand na plaatsing van de digitale meter en uiterlijk tot 31 december 2025. Meer info vind je nog hier: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/hernieuwbare-energie/nieuws/de-compensatiepremie-voor-zonnepaneleneigenaars-in-5-vragen ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/03/2021

Ik ben eigenaar van zonnepanelen sinds nov. 2019.
Fulvius heeft in juli 2020 een digitale meter geplaatst.
Hoe kan ikzelf vanaf 1 maart 2021 bv. maandelijks mijn te betalen verbruik te weten komen? Is een slimme meter de oplossing ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2021

Ik ben hier ook heel verbolgen over.

Vijf jaren geleden werden we met onze nieuwbouw geduwd naar een groot deel minimale groene energie (geothermische warmtepomp, zonnepanelen, regenwate-recuperatie, ...) de extra investering zouden we er dan wel uit halen d.m.v. de terugdraaiende teller.

Indertijd niet kunnen genieten van de certificaten, wij krijgen 0,00 euro per KWu. Dan nog was het de investering waard.

Toen kwam ook nog het prosumententarief, waarvan de kost gelinkt wordt aan de omvormer. Deze installatie moest voldoende groot zijn om de warmtepomp voor ons huis te kunnen opheffen, dus de omvormer is navenant... dus hoe meer energie je kan opwekken, hoe hoger de kost.
Terwijl het mij lijkt dat de last van het (dubbel) gebruik van het net niet lineair verhoogt met het geïnstalleerde vermogen; hoe meer je opwekt, des te meer profijt hebben de energieleveranciers ook van jouw stroom... dat lijkt eerder een constante last op het net, onafhankelijk van de grootte van de installatie.
Moraal van dit hoofdstuk; een verdubbeling van de return on investment voor de hele installatie.

En nu komen ze af met de digitale teller die minimaal opbrengt en alle kosten aanrekent die je niet zelf opwekt? Ik denk uitgeteld te hebben dat we hier serieus aan gaan verliezen... Er is geen gas in de straat waar ik woon, dus het enige alternatief is om een gasinstallatie te laten plaatsen a.d.h.v. een gastank. Een batterij is geen goed alternatief, want daarmee overbrug je enkel de komende 12 uren...

Wij zijn heel milieubewust en hebben hierin gedacht aan: geothermische warmtepomp met een groot vat en zonwerend glas (zodat we geen airco nodig hebben), zonnepanelen, waterrecuperatie, inductiekookplaat (even zuinig als gas, nu toch nog) ... maar we hebben met deze maatregelen niet het idee dat de instanties hun prioriteiten nog op de juiste plaats hebben staan, dat lijkt eerder vooral economisch gestuurd.
Een mogelijk natuur-nadeel-gevolg zal zijn dat mensen zonder grenzen hun airco gaan laten draaien in de zomer, iets wat bewezen heeft een negatieve impact te hebben op de natuur. Of in de winter, meer ne meer mensen zullen een houtstoof zetten en/of veelvuldig in gebruik nemen, en daarvan weten we ook dat die vele malen vervuilender zijn dan bijvoorbeeld auto's ...

Ik begrijp dat er aanpassingen nodig zijn aan de hele regeling voor zonnepanelen, maar ik vraag wel een degelijke studie over de balans voor gebruikers van natuurvriendelijke energiebronnen die elektriciteit kosten. Een elektrische auto kan je tijdens de dag opladen of 's nachts d.m.v. een thuisbatterij (tegemoetkoming in de aanschaf), maar een warmtepomp kan je niet zomaar overdag/zomers laten draaien voor verwarming in de winter... wij zouden ongeveer 2 a 3 Tesla batterijpacks nodig hebben om iets of wat te kunnen overbruggen, een kost die nooit terug te winnen is, dat is dan dus ook geen optie ...

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/03/2021
, Gereageerd:

Ik ga mijn commentaar kort houden: ons geval is identiek aan dat van jullie, onze zorgen en problemen eveneens en onze diagnose is ook identiek: wie het meest doet voor het milieu qua uitstoot wordt het hardst gestraft. De conclusie is dus dat de politiek, waarvan toch alles afhangt, geen langetermijnplan had en nog altijd niet heeft en dus gebuisd is.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/01/2021
, Gereageerd:

Wij zitten hier met hetzelfde...ook gekozen voor een warmtepomp...is de eerste winter nu in onze nieuwe huis...warmtepomp verbruikt toch redelijk wat electriciteit...was geen probleem geweest met de zonnepanelen die er ook zijn & de terugdraaiende teller (saldo immers op jaarbasis) - maar als we nu de volle pot gaan moeten betalen in de winter en voor onze eigen opgewekte electriciteit (vooral in de zomer) zo goed als niets gaan terugkrijgen dan gaat dit een serieuze finaniciële kater worden...gemakkelijk een extra 1.000€/jaar (kan het nu nog niet exact zeggen - zal maar bij de eerste jaarafrekening het juiste bedrag kunnen berekenen - maar op vandaag heb ik nu al een meerprijs van +- 350€ en deze gaat alleen maar nog oplopen de komende maanden - in mijn geval tot ergens in april = moment meteropname - want de winter is nog niet voorbij)...en ook erg dat mensen die nu op dit moment bouwen voor hun EPB ook nog steeds kiezen voor deze combinatie...ze moeten wel...want nog steeds moeten ze investeren in meer energievriendelijke oplossingen om aan de vereiste E-norm te geraken...denk dat ze toch met iets anders gaan moeten komen dan een éénmalige premie...

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/01/2021
, Gereageerd:

Je hebt nu nog weinig injectie maar die zal vanaf maart beginnen oplopen den de terugleververgoeding moet je dan wel nog ***. En als je een omvormer met hoge capaciteit hebt valt het eveneens hoge prosumententarief weg. Heb je dat ook meegerekend? Het nieuwe tarief is ook alleen maar van toepassing in 2021 en vanaf 2022 met het capaciteitstarief gaan grote verbruikers zoals jullie minder betalen. Jullie hebben misschien geen premie gekregen maar betalen ook 5 jaar geen onroerende voorheffing.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Is het mogelijk om het teveel opgewekte energie niet naar het net te sturen ook niet als die zelf niet wordt opgebruikt? Het is niet mijn bedoeling dat ik de energieleveranciers gratis of toch bijna gratis energie ga leveren die zij dan kunnen verkopen naast mijn deur.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021
, Gereageerd:

Perfect mogelijk, zeker als je een DM hebt, er is all apparatuur en software voorhanden om je hele verbruikspatroon te analyseren en kanaliseren. Hier heb ik zelf een tweede boiler geïnstalleerd, en een heet water opslagtank. De dag dat de DM en capaciteits tarief ingevoerd wordt gaat er niets meer naar het openbaar net, tenzij ze de vergoeding voor teruglevering deftig optrekken!

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/01/2021
Nuttig

Wat wordt bedoeld met hogere tarief tijdens piekmomenten, algemene piekmomenten of individuele? Indien het algemene piekmomenten zijn, welke periode van de dag is dat dan?

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/01/2021
, Gereageerd:

Het capaciteitstarief dat in Vlaanderen vanaf 2022 wordt ingevoerd, is ingegeven door het toenemende belang van lokale hernieuwbare energie en de verwachting dat elektrische auto’s en warmtepompen de elektriciteitsvraag zullen doen stijgen. Daardoor vreest energieregulator VREG in de toekomst op bepaalde momenten een overbelasting van het net. Die overbelasting opvangen, zou aanzienlijke investeringen aan het net vereisen en de nettarieven doen stijgen.

De oplossing hiervoor zou onder meer bestaan in een betere spreiding van het verbruik. Het tijdstip waarop je piekverbruik plaatsvindt zal daarbij geen rol spelen. Het is niet zo dat de netfactuur voor iedereen drastisch zal verhogen: alles hangt af van je persoonlijke situatie en je verbruik. Consumenten met een heel beperkt stroomverbruik riskeren wel hun factuur te zien verhogen. 

Meer info vind je in ons dossier: https://bit.ly/3jzT8Xp  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021
, Gereageerd:

Argument hieronder van de VREG - pippo's slaat nergens op nl : Daardoor vreest energie regulator VREG in de toekomst op bepaalde momenten een overbelasting van het net. Die overbelasting opvangen, zou aanzienlijke investeringen aan het net vereisen en de nettarieven doen stijgen.
reden : de natuur geeft ons alles , bvb energie , potentieel altijd aanwezig samen of afzonderlijk onder de vorm van Wind , Zon en Water . Voor elke ac windmolenpark gekoppeld aan het net moet er een percentage geschakeld worden naar een elektrolizer die met water de nodige waterstof maakt als buffer en net stabilizator . Deze technologie bestaat al een halve eeuw . Maar ja als de VREG bestuurd worden door economen die vreemd zijn aan exacte wetenschap dan kan je weinig voortuitgang verwachten . Denk eens aan het betoog van hen aangaande de terug draaiende teller elimineren : als je iedere dag gaat werken , als de zon schijnt thuis uw energie verbruiken van uw panelen en ik ben dan weg met mijne elektrische auto ook nog , hoe dom kan je zijn . De zonnepanelen zullen nog vooral dienen om in de zomer de koelkast en de diepvriezer te ondersteunen , ocharme 300 Watt . De afschrijving of het rendement wordt minnstens 20jaar en dan mag je omvormer niet defect gaan (levensduur fabrikant +/-10j). Het voorstel vh injektie tarief is ook al discriminerend omdat de geproduceerde elektr. lager wordt berekent dan de verbruikte , kunnen we ook mee nr de raad van state . Overtollige Watts in de zomer dus niet terugsturen , kan dienen vr opslagtank water / zwembad , de rest afleiden nr de grond .Men schiet in debatten op de politiek maar zoals LYdia Peeters het wou is het juiste , de hypocrieten zijn de Vreg kerels

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021
, Gereageerd:

De toename van vraag naar elektriciteit is al eeuwen bezig. Ik woon nu meer dan 40 jaar hier, nog nooit heb ik een elektriciteit maatschappij of DNB werken zien uitvoeren aan het net. Vermits er nog veel opwekking is van kern en gascentrales , kunnen ze die toch reduceren op het moment dat de prosumenten energie op het net sturen ( zon, wind water) het verschil zal dan niet zo groot zijn!

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/01/2021
, Gereageerd:
Nuttig

De grootverbruikers gaan hier dan dik profiteren en nog minder betalen, zij die niet naar een Kw kijken, fabrieken en grote bedrijven.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/01/2021
, Gereageerd:

Beste, onnodig te zeggen dat het energievraagstuk een 'work in progress' is ... het is te hopen dat, nu het vonnis werd uitgesproken door het Grondwettelijk Hof, de bevoegde instanties de nodige maatregelen zullen treffen zodat het vertrouwen kan hersteld worden en er weer draagvlak komt voor hernieuwbare energie. Daarom vragen wij ook dat er meer transparantie geboden wordt en pleiten voor continuïteit in het klimaatbeleid waarbij men de spelregels niet om de haverklap wijzigt. Wij zijn steeds bereid om hieraan mee te werken en zullen niet nalaten onze aanbevelingen over te maken. ^An  

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/03/2021
, Gereageerd:

Het allerbelangrijkste woordje in je antwoord is "continuïteit"! Als de natuurwetten, die een voorbeeld van continuïteit zijn, telkens om de zoveel jaar veranderen, wordt overleven zo goed als onmogelijk!

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/03/2021
, Gereageerd:

De uitspraak van het ongrondwettelijk hof bedoel je dan? Ik weet niet wat een terugwerkende teller met de grondwet te maken heeft maar wel dat vb 2 identieke gezinnen, waar bij een willekeurig al de digitale meter geinstalleerd is (en onder dwang van weigering boete van 180€) en bij de ander niet, deze bij eenzelfde energieleverancier anders gefactureerd worden. Dit is volgens mij totaal strijdig met het gelijkheidsbeginsel in de grondwet. HEt is duidelijk dat dit hof een marionet is van de politiek, en als excuus truus gebruikt om dit te kunnen doorduwen. In dat geval is het eveneens een schending van de scheiding der machten, ook een onderdeel van de grondwet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/12/2020

1°) Wat is de dag van vandaag de meest interessante batterij om opgewekte electriciteit op te slaan ?
2°) Welke batterij is de goedkoopste ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2021
, Gereageerd:

geen

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/12/2020
, Gereageerd:

Er is geen eenduidig antwoord hierop te geven; Factoren als jouw PV installatie, je totaal verbruik, je rechtstreeks verbruik, etc.. zullen een invloed hebben op de capaciteit van de batterijen, en hierdoor ook op het type ( Li_on LFP LiFePO4 etcv)
De Tesla Powerwall is misschien de bekendste, maar er zijn veel andere aanbieders, zoals Samsung, Enphase, SolarWatt, Varta, SMA, Iron Edison, JLM en Mercedes.
Wil je graag een thuisaccu kopen? Een paar punten waar je bij de keuze op kunt letten:

- Is het accusysteem modulair? makkelijk uitbreiden tot een grotere capaciteit?
- Gewicht accu? kleine modules bieden meer flexibiliteit, zijn makkelijker te (ver)plaatsen en als er eentje kapot gaat hoef je niet je hele systeem te vervangen.
-Is de accu 'slim'?--> gestuurd door weersverwachtingen,(dynamische) energietarieven, gebruikerspatroon van het huishouden zodat het bepaalt wanneer stroom gaat opslaan en wanneer niet.
Een 'domme' accu die altijd meteen gaat opladen als er meer stroom opgewekt wordt dan verbruikt zal eerder kapot gaan.
- Kan de accu met bestaande omvormers communiceren? Of moet je een nieuwe omvormer kopen die het beste bij die specifieke accu past?
- Kan de accu met een 'smart home'-systeem communiceren?
- Hoe zit het met de garantie?
- Biedt de accu de mogelijkheid deze van afstand te bedienen?
- Is er een (veiligheids)certificering van de accu.

Zoek eens op Internet, zoals met zonnepanelen is er genoeg literatuur te vinden, daarna kan je aan een drietal leveranciers een offerte vragen.
Succes

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/12/2020

Wat is vandaag de meest interessante leverancier die mijn "Groene Stroom Certificaten" zou willen overkopen ?
Antwoord mij aub via : "e3vdberghe@hotmail.com"

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/12/2020

Ik veronderstel dat je alles wat je vandaag niet aan opgewekte electriciteit opneemt, dat je dat verloren bent... ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/12/2020
, Gereageerd:

Als er -op het moment van de jaarlijkse opname- een productie overschot is, dan ja ! je bent die kwijt, reden dan ook van velen die te "verkwisten" Ben net op bezoek geweest naar een woning voor mijn zoon, onbewoond, maar de elektrische radiatoren waren allen heel warm! Het huis had zonnepanelen, en de verkoper wist dat zijn overschot zou verdwijnen.
Maar op het moment van de plaatsing van je DM ( door Fluvius bepaald) wordt rekening gehouden met jouw overschot en ook afgerekend. Een eenmalige ( en maar correcte) beslissing. Daarom wou ik al eens aankaarten dat de datum van meteropname zou verplaatst worden naar deze waarop je meter op nul komt te staan ( dus dat je verbruik gecompenseerd wordt door je productie) Met de DM zou dat een fluitje van een cent moeten zijn) de opmeters hoeven toch niet meer meer langs te komen...

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/11/2020

Onze zonnepanelen zijn 2009 dus als ik het goed begrijp kan ik bij een digitale meter nog tot 2004 een "terugdraaiend " systeem gebruiken. Maar na die termijn wat dan ?Zal dit automatisch aangepast worden en vervalt het prosumententarief dan ?
En wat met de klacht van de VREG tussen nu en 2024 ?Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/11/2020
, Gereageerd:
Nuttig

Sorry tikfout :2024

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/11/2020
, Gereageerd:

Hallo Rik, volgens het energiedecreet behoudt men in dit geval 15 jaar lang het recht op het principe van de “terugdraaiende teller” in combinatie met het prosumententarief, dus tot 2024. Wat er tussen nu en 2024 echter in de praktijk zal gebeuren met het compensatiemechanisme is onduidelijk en hangt volledig af van de uitspraak van het Grondwettelijk Hof naar aanleiding van het vernietigingsberoep ingesteld door de VREG, de CREG en FEBEG.    

Na die termijn, dus gesteld dat het principe nog behouden blijft, komt men terecht in het nieuwe systeem waarbij de teller niet meer terugdraait. Hierbij betaalt men voor de werkelijke stroomafname van het net en krijgt men een beperkte vergoeding voor de geïnjecteerde stroom. Men betaalt dan ook geen prosumententarief meer. In dat systeem heeft men er alle baat bij het zelfverbruik te maximaliseren (zoveel mogelijk afname op het moment van productie). Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/09/2020

22/09/2020
Paul Koppert

Een onderbelicht item van de slimme electrische meters is dat deze een eigen verbruik hebben de Engelsen hebben hier een mooie benaming voor "Burden".
Dit verbruik ligt zo'n 3 Watt per uur hoger als de nu gebruikte Ferraris meters die 1 Watt per uur gebruiken en 30 jaar mee gaan de slimme meters maar 10 jaar.
Voor één woning betekent dit per jaar een burden van zo'n 25 kw.
De energie bedrijven hebben ook het voornemen de gasmeters te gaan digitaliseren dit betekent het aanbrengen van een eletrische voeding met
als gevolg een burden.
Wie gaat dat betalen ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/10/2020
, Gereageerd:

De slimme meter haalt zijn verbruik uit de spanning voor het telwerk en niet na het telwerk. Bijgevolg is het verbruik van de slimme meter niet bijgeteld bij de meting. Uiteindelijk betaal je er wel voor omdat je een vaste kost per jaar voor de meter betaalt maar het is geen verbruik die je aan je leverancier betaalt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/05/2020

Ik heb thuis zonnepanelen. Nu wil men een digitale meter komen installeren. Is er een goed en een slecht moment? Wat als mijn huidige meter sterk onder nul staat op het moment van installatie. Wordt de digitale meter daarop afgestemd of begint die vanop 0 te tellen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/06/2020
, Gereageerd:

Wat je dit jaar gewonnen hebt aan stroom, zal je blijven behouden. Je kunt nu kiezen tussen het oude systeem met terugdraaiende teller of het nieuwe systeem met onmiddellijk verbruik. Het prosumententarief wordt in het tweede geval afgeschaft, maar je moet wel betalen voor de stroom die je niet gebruikt en dus op het net zet (= prosumententarief dat als een paard van Troje terug binnensluipt!).

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/03/2020

Volgende maand komt men bij mij een digitale meter plaatsen. Normaal gezien kies ik voor het "terug draai effect". De kosten die ik nu heb zullen dan ongeveer dezelfde zijn als nu veronderstel ik. Ik heb een zonnepaneel installatie van 5300Wp. Jaarlijks heb ik een 6500Kwh opbrengst. (ik woon aan de kust) Op het einde van de zomer staat mijn meter bijna perfect op de stand waar hij vertrokken is (nuloperatie). Ik betaal nu een goeie 500€ netvergoeding.
Als ik kijk naar mijn verbruik dag en nacht in de periode dat ik nog geen zonnepanelen had zie ik 2195 dag en 2478 Kwh nacht. In die tijd lieten wij droogkast, vaatwas en wasmachine zoveel mogelijk s'nachts werken.
Nu stel ik mij toch de vraag of ik niet voordeliger zou gesteld zijn door over te stappen op het nieuwe systeem en te opteren voor dubbel tarief (dag en nacht). Ik betaal enkel verbruik, geen netvergoeding niet meer, en laat de vaatwas, droogkast enz overdag draaien. Ik werk immers thuis. Op die manier heb ik volledige controle. De berekening maken is complex.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/03/2020
, Gereageerd:

Mijn vorige post net hierboven betreft de keuze enkelvoudig tarief of dag/nachttarief in de veronderstelling dat je bij het oude tarief blijft.
Maw met het enkelvoudig tarief slaag je erin om de teller op 0 te krijgen zodat je geen verbruik moet betalen. Je betaalt enkel prosumententarief.
Bij iemand die toch nog verbruik heeft ondanks de productie van zijn zonnepanelen betaalt bij enkelvoudig tarief zijn verbruik (op de teller) + distributiekost (op dit verbruik) + prosumententarief.
bij dubbeltarief wordt zijn verbruik verdeeld over dag en nacht. Het nachttarief zal nooit op 0 geraken (wegens onvoldoende injectie) maar het beste scenario is dat zijn dagverbruik dan op 0 geraakt omdat zowel de verbruikskost als de distributiekost op het nachttarief lager is dan met het enkelvoudig tarief.
Bij overschakeling naar het nieuwe tarief liggen de zaken anders.
Bij het nieuwe tarief komt het erop aan om zoveel mogelijk stroom van uw zonnepanelen onmiddellijk maar liefst niet tegelijkertijd te gebruiken. Op die manier vermindert niet alleen uw injectie maar ook uw afname van het net. Daardoor vermindert het verbruik in huis niet (die 6500Kwh) maar wel uw afname van het net. Op die afname wordt de distributiekost berekend.
Met het enkelvoudig tarief is het dan niet zo erg als je onder 0 uitkomt. Uw verbruik blijft 0 en Je betaalt toch alleen de distributiekost op de afname. Het is dus eerder een must om onder 0 te geraken. Van zodra deze distributiekost lager is dan het prosumententarief doe je voordeel.
Om het voordeel bij dubbeltarief te berekenen is het inderdaad complex.
Je moet enerzijds rekening houden dat de distributiekost op afname bij nachttarief lager is dan bij enkelvoudig tarief of dagtarief. Maar anderzijds zal je het verbruik op nachttarief nooit op 0 krijgen zoals je dat met enkelvoudig tarief wel kunt. Het heeft dus geen nut deze berekening te maken als je met uw zonnepanelen ongeveer uw verbruik in huis volledig compenseert. je kan het pas overwegen als je te weinig zonnepanelen hebt om uw verbruik te compenseren en je alleen het dagverbruik kan compenseren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/03/2020
, Gereageerd:

Wie niet zeker is, raden wij aan om het huidige systeem van volledige compensatie in combinatie met het prosumententarief voorlopig te behouden en dus nog niet te kiezen voor het nieuwe systeem. Eens je voor het nieuwe systeem gekozen hebt is je keuze namelijk definitief en onherroepelijk. Na 1 jaar zal je een beter zicht hebben op hoeveel stroom je van het net hebt afgenomen en hoeveel je hebt geïnjecteerd. Pas op dat moment zal je kunnen bepalen welk systeem voor jou het meest voordelig is, door de nettarieven te berekenen op basis van je werkelijke afname van het net en deze te vergelijken met het prosumententarief. Prosumenten met een hoog winterverbruik omwille van bv elektrische verwarming of een warmtepomp of prosumenten met een hoog nachtverbruik, zijn sowieso voordeliger af met het huidige systeem van volledige compensatie en prosumententarief en raden we dus af om voor het nieuwe systeem van gedeeltelijke compensatie te kiezen.
De VREG heeft overigens een simulator gelanceerd om te weten welk systeem het meest voordelig is voor jouw verbruiksprofiel, ik geef je graag de link ernaar toe mee :simulatordigitalemeter.vreg.be/ .


Meld je aan om toegang te krijgen.

11/03/2020

Volgende maand komt men bij mij een digitale meter plaatsen. Normaal gezien kies ik voor het "terug draai effect". De kosten die ik nu heb zullen dan ongeveer dezelfde zijn als nu veronderstel ik. Ik heb een zonnepaneel installatie van 5300Wp. Jaarlijks heb ik een 6500Kwh opbrengst. (ik woon aan de kust) Op het einde van de zomer staat mijn meter bijna perfect op de stand waar hij vertrokken is (nuloperatie). Ik betaal nu een goeie 500€ netvergoeding.
Als ik kijk naar mijn verbruik dag en nacht in de periode dat ik nog geen zonnepanelen had zie ik 2195 dag en 2478 Kwh nacht. In die tijd lieten wij droogkast, vaatwas en wasmachine zoveel mogelijk s'nachts werken.
Nu stel ik mij toch de vraag of ik niet voordeliger zou gesteld zijn door over te stappen op het nieuwe systeem en te opteren voor dubbel tarief (dag en nacht). Ik betaal enkel verbruik, geen netvergoeding niet meer, en laat de vaatwas, droogkast enz overdag draaien. Ik werk immers thuis. Op die manier heb ik volledige controle. De berekening maken is complex.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/03/2020
, Gereageerd:

Beste Erik. De keuze dag/nacht is moeilijk te maken. Je moet er zeker van zijn dat uw daginjectie (alles overdag van ma tot vrijdag) niet hoger is dan uw dagafname (ma tot vr) op een jaar. Dat is de eerste voorwaarde om te kiezen tussen enkelvoudig tarief of dag/nachttarief.
Vermits uw teller op 0 staat is uw verbruik in huis = 6500 Kwh. Dus iets hoger dan vroeger.
Alle stroom die uw zonnepanelen geproduceerd hebben heb je zelf gebruikt. Een deel onmiddellijk en een deel uitgesteld. De verdeling van het uitgestelde deel is als volgt : ongeveer 26% zal op nachttarief geïnjecteerd worden en 74% op dagtarief. Dat zijn percentages die je moet berekenen op het geïnjecteerde deel en niet op het totaal van 6500 Kwh. Stel dat je erin slaagt om 50% zelfconsumptie te hebben dan moet je die percentages toepassen op 3250Kwh. In uw geval zou je dan 2470 injecteren overdag en 780 in de weekends.
De vraag is dus of je ook 2470 Kwh afname van het net zal hebben om uw verbruik op de teller in dagtarief op 0 te krijgen.
Dit is dus iets dat je slechts kan meten met de digitale meter. Het is wel zo dat je al een goede inschatting van uw zelfconsumptie kan maken gedurende de topmaanden mei juni juli. In die maanden is een hoge zelfconsumptie (in %) behalen het moeilijkst omdat de productie dan zeer hoog ligt. Met een digitale meter kost het ook slechts 8 € om over te schakelen van enkelvoudig naar dubbeltarief.
Je kan dus beter met enkelvoudig tarief starten want je kan op de digitale meter ook het dubbeltarief aflezen en dus later beslissen welk tarief je wilt.
Je hebt altijd zicht op dag afname, nachtafname, daginjectie, nachtinjectie, totale afname, totale injectie en verder ook nog onmiddellijke afname per sec en onmiddellijk injectie enz.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2020

Hallo,

voor mijn beide vragen ivm 15 nieuw geplaatste zonnepanelen door Brusol, ik woon in BRUSSEL. Dit gezien België een land is met 3 verschillende, incoherente politieken...

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2020

Hallo,
Op 20/02/2020 heeft
Brusol 15 zonnepanelen geplaatst. Nu krijg ik een mail als zouden zij Sibelga gevraagd hebben om de terugdraaiende teller te veranderen...
Is dat een verplichting of heb ik nog steeds het recht om mijn oude teller nog 15 jaar te behouden ?

Zou mij iemand zo vlug mogelijk, IN ZEER EENVOUDIG NEDERLANDS, uitsluitsel kunnen geven aub ?


Eddy Vandenberghe

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/02/2020
, Gereageerd:

Dag Eddy, de installatie van een digitale meter mag niet worden geweigerd, Je moet de netbeheerder dus verplicht toegang verlenen tot je meter. Wanneer iemand op eigen risico wel zou willen weigeren, dan gebeurt dit op eigen verantwoordelijkheid.
Bij de vervanging van je analoge door een digitale meter kom je automatisch terecht in het oude klassieke systeem van de terugdraaiende teller; Je hoeft dus niets te doen! Je gaat dan voor je verbruik betalen, de netwerkkosten, het prosumententarief, ... We raden je in elk geval aan om gedurende 1 jaar te wachten zodat je meer zicht krijgt op wat je exact verbruik is. Dan kan je een simulatie op basis van je energieverbruik uitvoeren op de site van de VREG. Na 1 jaar kan je pas te weten komen aan de hand van zo'n simulatie, of je beter in het oude klassieke systeem van de terugdraaiende teller blijft, of je er integendeel beter aan doet om te veranderen naar het nieuwe systeem waarin je betaalt voor je reële verbruik. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/02/2020
, Gereageerd:

Beste moderator, je hebt over het hoofd gezien dat Brusol opereert in het Brusselse. Zij installeren gratis zonnepanelen als energieproducent. Eddy wordt pas binnen 10 jaar eigenaar van de installatie omdat Brusol voor de geinjecteerde stroom GSC krijgt gedurende 10 jaar en deze dienen om zijn installatie te financieren. Brusol verkoopt de geinjecteerde stroom aan een leverancier. Voor Eddy is alle stroom die hij zelf onmiddellijk gebruikt gratis. Hij heeft ook niets moeten investeren. Zoiets is alleen mogelijk als je over een digitale meter beschikt die de geinjecteerde stroom ook kan meten. Hij zal wel de afgenomen stroom moeten betalen maar die zal dus lager liggen dan voordien zonder panelen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2020
, Gereageerd:

Als ik het juist heb dan heb je niet moeten betalen voor uw installatie. Je verbruik zal ook gratis zijn. Omdat de leverancier moet weten hoeveel je injecteert heb je een digitale teller nodig. Zij kunnen hiervoor GSC krijgen (= de reden waarom je installatie gratis is.) .
Die 15 jaar heeft niets te maken met welke teller je hebt. Het heeft enkel te maken met tarifiering. Het is niet alleen een verplichting maar ook een noodzaak om te kunnen genieten van een gratis plaatsing.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/02/2020

we hebben destijds 10kw zonnepanelen gelegd het maximum. Het idee was om zoveel mogelijk zelf te produceren met veel rest om zo in de wintermaanden te kunnen recupereren, door in de tussen seizoenen elektrisch bij te verwarmen zakte zo ook onze gas rekening. tof....tot dat ze het fake procumenten tarief uitvinden. enerzijds wordt dat bedrag compleet verkeerd berekend namelijk op de grootte van de omvormer ipv op de reële opbrengst, met als gevolg dat alle mensen met een even grote installatie evenveel betalen terwijl hun productie totaal uiteenlopen kan zijn door slechtere oriëntatie, meer schaduw door omstaande obstakels, slechter rendement door kwaliteits- verschillen enz... . daarnaast duwen ze dat tarief in je strot onder het mom dat we de lijnen 2 keer gebruiken?dat klop niet echt stroom vloeit naar de gemakkelijkste weg, dus in eerste instantie naar alle omliggende installaties die stroom verbruiken, daar gaat die stroom (mijn stroom) gewoon door hun meter en wordt ze aangerekend aan welk tarief dan ook. door de leveranciers dus daar verdienen ze al aan. Op het moment dat mijn installatie niet produceert gebruik ik idd stroom maar dat was vroeger ook zo, en daarvoor betalen we zo wie zo al genoeg. dus procumenten tarief is gewoon extra kosten uitvinden. dan hoor je ze zeggen dat de netten verzwaard moeten worden door al die bijkomende groene energie.... deels juist maar ik heb nog nergens gelezen dat ze dank zij al die groene stroom hun centrales nu eindelijk wat minder laten produceren... ha nee want daar verdienen ze op dus we maken en veel fossiele en kern energie bovenop de groene energie en verkopen die door aan de buurlanden, dat brengt veel op! en door die contracten zitten we vast aan afname door buurlanden waardoor we in strenge winter plots " zogezegd stroom tekorten hebben" die zijn er niet, er wordt gewoon teveel verkocht.... en nu duwen ze een digitale meter in onze strot onder het mom dat we daar geen verlies gaan aan doen???? volgens de simulatie pagina doe ik verlies! en ik zou dat kunnen oplossen door nog meer tijdens de dag energie te verbuiken???? hoe moet ik dat doen? vrouw werkt thuis en doet alle groot verbuik nu al tijdens de dag! moet ik dan gewoon alles laten aanstaan ofzo? een elektrische auto kopen? en die dan tijdens de dag thuis laten om op te laden buiten de piekmomenten want dat is het volgende waar we heen gaan, alle verbruik tijdens piek momenten zal meer kosten dan tijdens dal momenten dus iedereen moet zijn gedrag aanpassen, hoe de twee uit huis werkende koppels dat gaan doen?? alles via klokjes aanschakelen en hopen dat geen enkel toestel raar doet tijdens je afwezigheid, laat staan in brand vliegt of begint te lekken.......wat is het fijn belg te zijn!

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/01/2021
, Gereageerd:

Beste Bart ik volg volledig jouw stelling en ben me aan het beraden om een systeem te vinden welke geen stroom terugvoert op het net en alle overbodige stroom laat verloren gaan. Als wij als producent niets hebben aan onze opgewekte stroom die tijdens de dag wordt verbruikt door anderen en bovendien nog moeten betalen wanneer we zelf elektriciteit afnemen dan ben ik van oordeel dat ik nog liever mijn panelen afschakel wanneer ik de stroom niet zelf kan verbruiken. Benieuwd wat ze daarvan zouden vinden als we dat met z’n allen beginnen doen. Het is me nu ook wel duidelijk waarom we elektrische auto’s moeten kopen die ´s nachts zullen moeten worden opgeladen...het geld zal nogal binnenstromen bij de overheid, netbeheerders en energieproducenten...2x zelfs als wij het hen tijdens de dag gratis aanleveren en zij het nog eens doorverkopen aan de buren. Dit systeem is onrechtvaardig.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2020
, Gereageerd:

Beste Bart. Ik begrijp de frustratie die je ondervind als je plots iets moet betalen dat vroeger gratis was. Daarmee bedoel ik de prosumententax en ik kan ook akkoord gaan met de eerste 5 regels van uw reactie ivm de arbitraire vastgelegde prijs volgens de capaciteit van de omvormers. Al uw andere opmerkingen voeden uw frustratie maar zijn in feite onterecht.
Je moet beseffen dat uw 10000 Kwh die je zelf produceert dat deze voor jou volledig gratis is. (uitgezonderd prosumententax van 1000€) Een deel van uw productie gaat niet door uw meter omdat je het onmiddellijk zelf gebruikt. Het ander deel dat je op het net zet en door uw buren gebruikt wordt krijg jij later gratis eenzelfde hoeveelheid voor terug. Uw meter is immers achteruitgedraaid of misschien gemakkelijker te begrijpen met een digitale meter : uw injectie wordt afgetrokken van uw afname. Uiteindelijk staat uw teller op 0 en betaal je geen verbruik, geen groenestroombijdrage . Je krijgt misschien zelf 4500 € GSC voor uw 10000 Kwh die je geproduceerd hebt en je hebt maar 1000 € moeten betalen om inderdaad het net 2 keer te gebruiken. 1 maal om uw stroom op het net te zetten en 1 keer om het gratis er terug af te halen. Uw geburen zonder panelen betalen voor 10000 Kwh 1550 € netvergoeding + 290 € groenstroombijdrage. Er zijn 45 buren nodig die elk 3500 Kwh verbruiken om uw 4500 € GSC per jaar te kunnen betalen. Zij zullen het dus zeer fijn vinden dat je nu toch ook iets bijdraagt tot het onderhoud van het net zodanig dat zij niet als enigen daar moeten voor instaan.
Wat de verkoop van stroom aan het buitenland betreft gebeurt dit enkel als er een overschot is en wanneer is er een overschot? Als er veel kern energie en veel groene stroom tegelijkertijd wordt geproduceerd. Ondanks het feit dat er op bepaalde momenten veel groene stroom geproduceerd wordt komt men in Belgie nog niet aan de europese norm. Daarom moet er groene stroom bijgekocht worden. Hoe gebeurt dit? Men koopt geen stroom op zich maar Belgie koopt garanties van oorsprong in landen waarvan de stroom zelfs niet tot hier geraakt maar die een overschot aan groene stroom hebben. Met die garanties van oorsprong kan men dan in feite onze kernenergie verkopen als groene energie. Als er een tekort is moeten de leveranciers stroom kopen bij onze naaste buren die dichtbijgelegen centrales hebben. Als dat grijze stroom is zullen ook daarvoor garanties van oorsprong moeten gekocht worden om die stroom groen te maken.
Wat het verspreid gebruik betreft of de simulaties die dit proberen te visualiseren moet je maar 1 ding onthouden : Als het niet lukt of je wilt niet gespreid gebruiken dan zal je niet meer betalen dan nu met het prosumententarief to 15 jaar na uw installatie.
Wat er nadien gaat gebeuren is moeilijk in te schatten maar vermits uw netbijdrage van 1000€ nu al niet bij de laagste is zal jij waarschijnlijk bij dat percentage behoren die minder gaan moeten betalen en dit zonder dat je zelfs uw levensstijl moet veranderen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/10/2019

Is er - op het ogenblik dat de terugdraaiende teller wegvalt- nog één reden om je zonnepanelen op je dak te laten? Ja, de prijs voor het afvoeren.
Verbruiken terwijl je panelen "werken"?
Dat kan je nooit ernstig regelen, toch.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/12/2019
, Gereageerd:

Er zijn verschillende reden waarom je uw zonnepanelen best niet weg doet.
1. de GSC die gedurende 20 jaar betaald worden.
2. Je verbruik die daalt. Alle stroom die je zonnepanelen onmiddellijk aan uw toestellen levert moet je niet betalen. Diepvriezers, ijskasten, wijnkasten, koken om 18u in de zomer.
wassen in het weekend enz.
3. Als het terugdraaien zou wegvallen (na die 15j) komt er in de plaats een nieuwe compensatie. Het is nog niet duidelijk welke maar de marktprijzen toepassen zit er wel in.
Zelfs als de marktprijs voor injecteren lager zou zijn dan voor je afname (nu is dit niet het geval) dan nog blijf je een voordeel hebben en zeker als je dan meer injecteert dan verbruikt want dan kan je het overschot verkopen zoals men nu in nederland al kan doen.
De prijzen voor het overschot dat men daar verkoopt ligt hoger dan de prijs voor affname.
De belangrijkste reden zou ik nog vergeten : namelijk de bescherming van het milieu door minder CO2 uit te stoten: uw achterkleinkinderen zullen er dankbaar voor zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/01/2020
, Gereageerd:

Dat klopt, we hebben het ook nog eens in ons dossier over de digitale meter beschreven: https://bit.ly/2MYiyA7 ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2020
, Gereageerd:

Ik krijg het altijd op mijn heupen als ze beginnen over wasmachines en droogkasten. Elke elektroverkoper slaat je om de oren met de prestaties van hun toestellen: die zijn véél zuiniger dan vroeger, bovendien: hoe dikwijls gebruiken we die; wij zijn geen industriële wasdienst hé. Dus daarvoor moet je geen zonnepanelen leggen. Wij hebben een geothermische warmtepomp, en die verbruikt 's winters meer electriciteit dan ik verwacht had. Maar geen probleem: mijn zonnepanelen lossen dat 's zomers op. Wel een dure investering. Ik KAN mijn productie niet onmiddellijk verbruiken! En een batterij is totaal waardeloos voor mij! ik heb de VREG aangeschreven tijdens hun 'publieke vraagstelling' (=lachertje), en zij hebben mij geantwoord. Dat de terugdraaiende teller 'discriminerend' zou zijn zoals ze zeggen, interesseert hun GEEN BARST. In de laatste alinea van hun antwoord geven ze de echte reden: als teveel huizen met zonnepanelen uitgerust worden, en die dat in het electriciteitsnet injecteren, dan is dat net niet sterk genoeg. Het zou moeten versterkt worden, en dat is een investering die ze NIET WILLEN DOEN. Hun eigen woorden. Dus ja, als ik een koper vind voor mijn installatie, gaat ze eruit, en zet ik een goeie ouwe mazoutketel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/01/2020
, Gereageerd:

Bedenk wel Jo dat niet iedereen de middelen heeft om een geothermische warmtepomp met bijhorend zonnepanelen te installeren. Alle anderen hebben alleen maar zonnepanelen om het stroomverbruik te compenseren van hun bestaande toestellen. En het zullen niet de ledlampen zijn die zorgen voor het grote verbruik.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/10/2019
, Gereageerd:

tja ik denk erover om mijn grote installatie die nu jaar meegaat te laten wegnemen als de omvormer het begeeft .. Wat ben je ermee als je de extra opbrengst van de zomer niet "gratis " in de winter kan compenseren ? weer extra betalen ? dat ze snoeien in de aantal ministers , kan alles goedkoper !

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/10/2019

Rendement zonnepanelen op de helling dankzij de digitale teller!

Volgens de Vreg zou voor 60 % van de eigenaars van zonnepanelen de factuur goedkoper uitvallen en voor 40 % duurder, als we de stroom consumeren wanneer deze geproduceerd wordt.
Als we als voorbeeld een zonnepaneleninstallatie van 3500 kW nemen dan produceert die in de zomer +/- 15 kW per dag of 1250 watt per uur (gerekend over 12 uur) wat te weinig is om bv. een elektrische boiler van 150 liter (=2500 watt) op te warmen. Strijkijzer met stoomgenerator 2500W; oven 3000W; kookplaat 2500W; microgolfoven 1000W … .Dus moeten we zelfs in de zomer extra stroom van het net afnemen om deze toestellen te laten werken. We zullen ook continue moeten overleggen wanneer we wat gaan doen; eerst stofzuigen, dan de strijk, het middagmaal klaarmaken, daarna de boiler inschakelen…, zeker geen 2 toestellen samen! In de winter produceren de zonnepanelen, wanneer we eigenlijk het meeste elektriciteit nodig hebben, amper +/- 3 kW per dag of 400 watt (!) per uur (over 7 uur). Het voorstel om te investeren in een batterij is geen optie wegens te duur en een onzekere duurzaamheid. Daarbij kan je met een batterij niet voldoende elektriciteit die je in de zomer produceert opslaan voor in de winter. Ook een elektrische auto aanschaffen zoals wordt voorgesteld is niet voor iedereen haalbaar. Gevolg: het rendement van de zonnepaneleninstallatie wordt bedroevend klein. Daarnaast zal de (gratis?) plaatsing van de digitale teller wel op één of andere manier doorgerekend worden aan de klant, rechtstreeks of onrechtstreeks

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/12/2019
, Gereageerd:

Zolang je onder het nieuwe decreet valt kan het rendement van uw zonnepanelen alleen maar beter worden en nooit slechter.
Zowel met een oude meter als met een digitale meter blijf je altijd hetzelfde verbruik betalen. Met de digitale meter ga je kunnen kiezen tussen 2 verschillende tarieven voor wat de distributiekosten betreft.
Het eerste tarief is prosumententarief . = identiek aan het oude tarief.
Als je dit kiest verandert er met de digitale meter niets aan uw rendement.
Het tweede tarief is ipv prosumententarief betaal je distributiekost op de totale afname.
Als je hiervoor kiest moet je eerst nagaan of het voordeliger is. Als het niet voordeliger is mag je van de regering bij het oude tarief blijven.
Als het wel voordeliger is betekent dit dat je rendement toeneemt.
Hoe meer toestellen je opnoemt hoe groter de kans dat je meer gebruikt dan injecteerd in de zomer
vb uw elektrische warmwaterboiler enkel laten opwarmen als de zon schiijnt is iets wat je met een digitale meter kan sturen.
Uw oven aanzetten om 18 u bij de nog felschijnende avondzon in putje zomer vermidert uw injectie.
Een batterij is zekere nog te duur maar het is niet de bedoeling dat je de opgeslagen energie (zeg maar de verhinderde injectie) in de winter gebruikt. Je moet die energie dezelfde avond of nacht nog gebruiken zodat hij de dag nadien opnieuw kan opladen en op die manier uw zelfconsumptie tot 80% doet toenemen.
Ook een EV is te duur maar als je een EV zou hebben dan zou je rendement enorm stijgen.
Met het decreet is het nog altijd zo dat je met zonnepanelen gratis rijdt uitgezonderd het prosumententarief.van 305€. Met 3500Kwh rijdt je 20000Km en anders betaal je daarvoor 1850€ aan benzine. Met een winst van 1545€ per jaar heb je uw installatie in 4 jaar teruggewonnen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/01/2020
, Gereageerd:

Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel, het rendement varieert wel naar gelang het gewest waar je woning gelegen is. In Vlaanderen is de situatie al jaren dat je je installatie alleen kunt terugverdienen dankzij de meter die terugdraait. De netvergoeding vermindert er de winst, maar de steeds hogere elektriciteitsprijs zorgt voor een positief rendement.
Met een zeer goede oriëntatie en met een aanschafprijs van € 1 500 per kWp kan het rendement hoger dan 5,5 % oplopen. Maar in minder gunstige omstandigheden kan het rendement zakken tot 3,5 %.
De terugverdientijd varieert van 8 tot 12 jaar. Meer info vind je hier: https://bit.ly/2FrCUh5 ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/10/2019

Door de ingewikkelde regels die bedacht worden zie je dat het de overheid/leveranciers vooral gaat om geld binnen te harken.
De rekeningen voor de salariswagens moeten betaald worden toch...

Ik hoop dat TA hier als echte consumentenvertegenwoordiger actie tegen voert.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/10/2019

Ik vind nergens een antwoord op de vraag van Martine.
Ikzelf heb ongeveer dezelfde situatie:

Eind 2009 3.6 Kwp zonnepanelen gelegd aan €-450/Kw/1000 Kw voor 20 jaar (Freya VDB).
Telkens ik GSC aanvraag word alles netjes afgewerkt en betaald.
Terugdraaiende teller 2- voudig tarief.

2014 een uitbreiding gedaan met 5,6 Kwp evenwel met kleinere GSC, doch panelen waren van zo slechte kwaliteit (Malafide verkoper Filip uit Zwevegem) dat ik via samenaankoop nieuwe installatie heb aangekocht (VANNEC Oostkamp)
Nieuwe installatie 3,3 Kwp brengt nu zelfs meer op dan eerste installatie van 3,6 Kwp.
De tweevoudige teller hebben we laten aanpassen naar enkelvoudig in oktober 2017en we hadden dan een overschot van +/- 1500 Kwh
Bij de volgende afrekening hebben we nergens iets teruggevonden van verrekening.? ? ? ?
Dit wil zeggen dat onze productie die op het net is gezet gewoon gestolen is.

Daarom, als de netleverancier een slimme meter wil plaatsen is dit het beste net VOOR de meteropname. (Maart - April)

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/12/2019
, Gereageerd:

De reden waarom uw 1500 Kwh overschot niet verekend werd is omdat het initiatief van u kwam. Als het initiatief van de netbeheerder komt zoals nu met die digitale meters wordt een overschot wel verekend bij de eerstvolgende jaarafrekening.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/01/2020
, Gereageerd:

Het is inderdaad best om steeds zo dicht mogelijk bij de datum van de jaarlijkse meteropname over te stappen of veranderingen te laten doorgaan om dergelijke problemen te vermijden. Jammer dat dit gebeurde, maar in principe kan je er niks meer aan doen. ^Bertrand