laatst gewijzigd op: 16/01/2022

zonnepanelen, batterijen, plaatsingsrichting

heb onlangs gehoord dat het beter is de zonnepanelen een deel oost en een deel naar het westen te richten in verband met onze piekverbruiken. (omdat binnenkort tellers niet meer gaan terugdraaien) en kan plaatsen van baterijen ook oplossingen bieden?

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

195 reacties

sorteer op :
zie vorige reacties

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

het klopt ...de ex-minister wist of wou niet verbergen dat het hem op de eerste plaats te doen was om zijn doelstelling te halen en dat was zoveel mogelijk mensen zonnepanelen laten plaatsen en dat hij fier is omdat hem dat gelukt is . Daar heeft heeft hij geen spijt van. Sorry, komt er na aandringen, dat mensen zich terecht benadeeld voelen maar "je kan ook nog een warmtepomp installeren om voordeel te halen", voegt hij nog toe. Hoe durf je de burgers uit zo te dagen. Of snapt hij niet hetgeen hij zegt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Ik ben al een 40 tal jaar betalend lid van Test Aankoop. Ik vraag me af of ik bij de duivel te biechte ga, want testaankoop organiseert nog altijd groepaankopen voor panelen. Ik verwacht van Test Aankoop een doortastende actie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Beste Test-aankoop,

graag spoedig van jullie een duidelijke publieke communicatie en actie van jullie kant. Opkomen voor de rechten van de consument is jullie kerntaak en die rechten zijn hier duidelijk geschonden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021
, Gereageerd:

Denk je dat het Grondwettelijk Hof deze uitspraak zou gedaan hebben als de toets naar de rechten van de mens negatief zou geweest zijn? Juridisch gezien hebben zij gelijk! Jammer genoeg zit daar de politiek na, en die heeft het schromelijk verknipt !! Uit schrik van kiezers te verliezen lieten ze ons niet alleen in de waan, maar dreven ze ons daarbij nog om panelen te plaatsen met de nadruk op de terugdraaiende teller. En vermits zij daar niet voor verantwoordelijk zijn, en de volgende verkiezingen nog veraf zijn, zal de soep niet meer zo heet gegeten worden! en hopen ze dat een groot deel de hele hetze zal vergeten zijn?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Blijkbaar zijn wij Vlamingen weeral de voortrekker van een beslissing van onze Vlaamse ministers (Wallonië heeft blijkbaar geen probleem met de oude meters, en de doelstellingen, opgelegd door Europa). Een tijd terug probeerde ik de hele situatie uit te leggen aan een Nederlandse ingenieur, die verantwoordelijk is voor de planning en uitvoering van plaatsing van windmolens, vooral in het Noorden van Frankrijk. Ik probeerde klaarheid te scheppen in de hele problematiek, zoals de zogenaamde prosumentenbijdrage, de verplichting tot plaatsing van digitale meters, enz. Zijn besluit, na een tijd van ongelovigheid, was nogal kort en kordaat: dit is een georganiseerde, gelegaliseerde diefstal door de Vlaamse regering. Wat wie wordt er tenslotte als enige beter van: de energie producerende maatschappijen, en de plaatselijke overheden, die contracten hebben afgesloten met deze maatschappijen. Wat misschien niet mag vermeld worden, is dat er naar waarschijnlijkheid wel enkele politiekers, na hun politieke loopbaan, een zeteltje zullen krijgen in de besturen van deze organisaties.
Wat mij ook dwars zit: al jaren drukken alle besturen, regeringen erop aan, opdat wij als gebruikers, energie zouden besparen; door alle niet gebruikte toestellen, en verlichtingen uit te schakelen. Alle stand-by's van toestellen uit te schakelen, want deze verbruiken op jaarbasis veel energie. Daarom mijn vraag: waarom wordt nu dan een electrische digitale meter, die 24 op 24, 7 op 7, aanstaat, en een signaal verstuurt, door de strot van de burger geduwd? Wie gaat dit verbruikt betalen? Nogal wiedes: zoals altijd de burger. Want wat er ook verandert, zogezegd om het ons makkelijker te maken, op federaal of zelfs op gemeentelijk vlak, het komt steeds ten koste van de burger.
Wij hebben op eigen kosten, zonder enige subsidies, zonnepalen laten installeren, omdat wij dachten iets te kunnen doen voor het milieu en de doelstelling om zelf zoveel mogelijk groene energie op te wekken; maar gezien de huidige situatie, heb ik er in feite spijt van. Met de analoge meter, hebben we de mogelijkheid om in de winter, de surplus van wat we opwekken, een beetje terug te krijgen. In deze huidige situatie, zou ik geen panelen meer plaatsen.
De commentaar van onze vorige minister van energie, een dag geleden, is me in een verkeerd keelgat geschoten. Hij moest draaien als een duivel in een wijwatervat, om zichzelf een beetje te verschonen. HIj verklaarde ooit, dat de plaatsing van de digitale meter, nooit een verhoging van ons energiefactuur zou te weeg brengen. De laatste dagen wordt ons wel wat anders voorgeschoteld.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

"Geloofwaardigheid " ? Onbegrijpelijk dat de overheid opnieuw een bewijs heeft geleverd niet betrouwbaar te zijn . Afspraken moet men respecteren . Bovendien diegenen die reeds jaren genieten van een extra bonus ( per kwartaal ) worden gerespecteerd , en terecht . In de boulevardpers verneem je soms dat er bedrijven zouden zijn die onterecht de premie opstrijken van zonnepanelen die blijkbaar nooit geplaatst zijn .
De stimulans om over stappen naar groene energie heeft een flinke deuk gekregen . Velen zullen nu aarzelen om zonnepanelen , warmtepomp , ..etc. te plaatsen . tenzij de overheid zijn verantwoordelijkheid opneemt en dit corrigeert ==> voor alle burgers in dit land een evenwaardige kosten /bate .
test aankoop is een loyale partner voor de burger om de druk bij alle instanties op te voeren , met als doel een oplossing uit te werken ,waar alle actoren dit mee kunnen onderschrijven . We moeten ons ook geen illusies maken ...de modale burger ( lees belastingbetaler ) zal altijd de rekening gepresenteerd krijgen .en betalen

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Ik verwacht van Testaankoop toch meer actie en reactie over wat er nu aan het gebeuren is?
Kan Testaankoop geen groepszaak starten ?
Waarom is Testaankoop zo afwezig? Hier zijn toch consumenten onnodig de dupe . Waarom kan het Waalse systeem niet voor ons in Vlaanderen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021
, Gereageerd:

Ik ben héél erg teleurgesteld in testaankoop. Waarom wordt er niets ondernomen ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Gaat Test-Aankoop actie ondernemen? Wat met de discriminatie tussen de Belgen (vlaanderen en wallonie).

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Zoals verschillende mensen aanhalen genereert deze beslissing van het grondwettelijk hof een nieuwe ongelijke behandeling namelijk diegenen die reeds een digitale meter hebben en zij die hem niet hebben. Kunnen we geen klacht indienen tegen de verplichte invoering van de digitale meter, zonder dat de overige technologische aanpassingen die nodig zijn om de energie te verbruiken als ze het goedkoopst is betaalbaar zijn? Het is door de onbegrijpelijke verplichte en snelle invoering van de digitale meter dat we volledig vastlopen met de andere aspecten van het energiebeleid. Het lijkt er sterk op dat de grote energieleveranciers hun machtspositie en verdienmodel vooral willen behouden en daar via lobbying verdomd goed in lijken te slagen. De digitale meter is dan als het paard van Troje binnengebracht.
Hier hebben ze vorig jaar de hoofdleidingen in de straat vernieuwd, de uitleg was dat bij de aansluiting op de nieuwe leiding, meteen de meter vervangen moest worden anders geen stroom meer!? En nu???
Zal de vergoeding ook rekening houden met de hogere prijzen, lagere rendementen, van de oudere installaties?
Ik vind het wel opvallende dat sommigen Demir aanwijzen terwijl ALLE beslissingen ivm meters en panelen door ministers van OpenVLD genomen zijn, het is altijd beter om de juiste vijand te kennen lijkt me.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Wat kan testaankoop ondernemen voor zijn leden ?
Wat weten wij heden op heden over de beloofde compensatie ?
Welke stappen dienen wij Asap te ondernemen ten aanzien van wie ?
Welke politieke partijen zijn verantwoordelijk voor deze ontgoocheling?
Veel vragen, graag antwoorden aub

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/01/2021
, Gereageerd:

Wat de compensatie betreft zou dit rond de 1500 zijn (max)... hoorde ik...
Dit is RUIM onvoldoende.
totale investering van onze panelen (eerste 9 stuks 1,5 kw piek, met 210 groenestroomcertificaten, was 5000 €, ... deze hebben we bijna terug)
2de investering nog eens 5000 € maar dan voor 15 extra panelen (3,5 kw piek), wel zonder certificaten want die regeling was toen 3 jaar terug al afgeschaft...
Die zijn nog niet terugverdiend, zonder panelen betalen we ruim 800 € / jaar extra boven op het maandbedrag van 120 €...
We kochten onlangs ook (ipv onze Dieselgate VW) een KIA Hybride (aankoopbedrag 35000 €).
Wij laden die op met elektriciteit van de zon die overdag schijnt en dus onze teller doet terugdraaien, en dus 's avonds weer afgeeft... Milieuvriendelijk en bijna gratis dus (we tanken nog 1 x per maand voor ongeveer 50€ benzine, alwaar dit vroeger ongeveer 4 keer per maand diesel was aan 70 € / tank). Anderzijds betalen we per maand wel 400€ voor die wagen, alwaar dit vroeger 200 € was... Maar op dit ogenblik was het systeem erachter haalbaar voor 'Jan modaal' (wat wij ook maar zijn :-) ).
Door de beslissing die het grondwettelijk hof (door toedoen van de VREG = De overheid/Politiekers (inmiddels bekend : blauwe en gele politiekers)) heeft genomen gaan wij vermoedelijk terug naar :
1/ EXTRA investering van thuisbatterijen (a +/- 5000 € / stuk en we hebben er zeker 2 of 3 nodig...)
2/ Verkoop van hybride wagen en terug een gewone benzine (?) misschien wel, want dan zou mijn afbetaling misschien terugvallen naar 200 € en kan ik met die overige 200€ de batterijen financieren, jammer voor het milieu, maar helaas, de overheid dwingt mij hiertoe door hun geklungel !!
3/ Vorig jaar onze oude stookoliebrander en tank laten weghalen (heeft me ook 400 € gekost om dit door een gespecialiseerde firma te laten doen !), met het idee dat indien we extra goed isoleerden, we gewoon boven elektrisch zouden kunnen verwarmen, ook mede door de panelen die we hebben... en in de living een pelletkachel ipv houtstoof... (want die pelletkachel was toch zoveel beter ?), Ik overweeg nu sterk om opnieuw een mazoutketel te plaatsen en snel nog wat CV te trekken (net alle oude buizen verwijderd ... grr)

Als je dit alles hier boven meetelt is die 1500 € een LACHTERTJE, dus mevr Demir, bekijk dit bovenste maar eens en rekent en telt 'nog ne kier'...

Het goedkoopste voor de overheid (willen ze het spel eerlijk spelen) is een uitdoofscenario bedenken en toch een betere prijs onderhandelen voor de stroom die terug op het net wordt gezet, en extra subsidies voor diegenen die één of meerdere thuisbatterijen (of andere oplossing voor opslag zoals waterstof ?!) willen in investeren...
Alleen DAN kunnen zij mij inziens zonder veel kleerscheuren uit deze GENANTE en BENARDE situatie geraken...
BART TOMMELEIN en Minister DEMIR ==> neem jullie verantwoorelijkheid en los dit TEN GOEIE op, (want die compensatie is een... 'scheet in een netzak' (zeggen ze hier in West Vlaanderen) :-)

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Gaat Test-Aankoop actie ondernemen? Wat met de discriminatie tussen de Belgen (vlaanderen en wallonie).

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Is het juist dat de elektriciteit die wij terug aan het net geven een opbrengst heeft van 4 cent/kwh of minder?
Moet het aangeven van de goedkoopste elektriciteitsleverancier geen rekening houden met de opbrengst van deze teruggegeven elektriciteit? Of is deze opbrengst VERWAARLOOSBAAR?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Hoe kan je uitleggen dat ik als eigenaar van zonnepanelen, die aan de hand van een duur prosumentarief betaal om mijn energie even in bewaring te houden om nadien terug te kunnen verbruiken, de prijs voor elektriciteit zou omhoog drijven voor niet eigenaars van zonnepanelen.

Als ik vergelijk met een ander domein: in een financiële wereld stel ik geld beschikbaar aan de bank via een spaarrekening, daar wordt ik nog vergoed voor het beschikbaar stellen aan de bank van mijn geld dat ik tijdelijk niet nodig heb (al is dat momenteel ook niet veel). Er is geen enkele pipo die hier al gesteld heeft dat deze regeling de prijs voor klanten die geen spaarrekening hebben omhoog brengt .

Ik kan anderzijds wel begrijpen dat elektriciteitsbedrijven mij liever elektriciteit verkopen waarop ze meer dan 600% van de aankoopprijs aanrekenen dan een elektriciteit in leen te houden voor een "schamel" prosumententarief (cynisch bedoeld natuurlijk). Maar is het hier de rol van de VREG niet om de prijzen eerlijk en correct te houden en schiet de VREG hier duidelijk niet te kort?

Ik heb tussen 2017en 2020 mijn woning sterk gerenoveerd en vergroend voor wat betreft energie, waaronder zonnepanelen en warmtewisselaar voor het tussenseizoen geplaatst. Dit alles zonder gebruik van subsidies maar wel rekening houdende met de regelgeving op dat moment. De politiek laat mij nu dus duidelijk in de steek bij het milieuvriendelijk maken van mijn woning.

Als ik maximum compensaties hoor vernoemen van 1500 € maximum dan besef ik dat dit maar een klein deel van het verlies dekt en kan ik niet begrijpen op welke basis dit verlies wordt berekend.

Ik hoop dat Testaankoop actie neemt naar de verschillende betrokken partijen die deze wantoestand hebben veroorzaakt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Mijn voorstel zou zijn, dat men de overtollige energie die door de eigenaars van zonnepanelen op het net wordt gezet, zou vergoeden aan de kostprijs die de leveranciers ons aanrekenen. Tenslotte zijn wij toch allemaal leveranciers in zekere zin?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Wanneer gaat testaankoop iets ondernemen ?

Dit kan toch niet: ik heb zonnepanelen, en het aantal werd berekend zodat we jaarlijks op 0 verbruik uitkomen (bij een terugdraaiende teller).
Gaat de Vlaamse regering mij gedurende de volgende 13 jaar dan mijn verbruiks kosten terugbetalen ? Of gaan ze het te veel aan panelen terug betalen ?

Ik heb een digitale meter. Het lijkt mij normaal dat die blijft terugdraaien zolang niet IEDEREEN een digitale meter heeft. Anders is dit toch niet eerlijk? Mijn buur kan nog jaren een terugdraaiende teller hebben ...

Die digitale meter is ook een klucht. Vroeger kon ik in 1 oogopslag zien of ik veel stroom verbruikte/terug op het net zette. Nu moet ik op een knop duwen, en 4 (!) meterstanden bekijken en controleren. Slim is die meter niet, alleen digitaal.

Verbruiken terwijl te zon schijnt kan ook nog niet. Overdag is hier niemand thuis ... Apparaten die veel verbruiken laten draaien wanneer er niemand thuis is werd ook altijd sterk afgeraden ( brandgevaar ). "Slimme" apparaten die door die meter aangestuurd worden hebben we niet ( bestaat dat al wel ) ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Wanneer gaat testaankoop iets ondernemen ?

Dit kan toch niet: ik heb zonnepanelen, en het aantal werd berekend zodat we jaarlijks op 0 verbruik uitkomen (bij een terugdraaiende teller).
Gaat de Vlaamse regering mij gedurende de volgende 13 jaar dan mijn verbruiks kosten terugbetalen ? Of gaan ze het te veel aan panelen terug betalen ?

Ik heb een digitale meter. Het lijkt mij normaal dat die blijft terugdraaien zolang niet IEDEREEN een digitale meter heeft. Anders is dit toch niet eerlijk? Mijn buur kan nog jaren een terugdraaiende teller hebben ...

Die digitale meter is ook een klucht. Vroeger kon ik in 1 oogopslag zien of ik veel stroom verbruikte/terug op het net zette. Nu moet ik op een knop duwen, en 4 (!) meterstanden bekijken en controleren. Slim is die meter niet, alleen digitaal.

Verbruiken terwijl te zon schijnt kan ook nog niet. Overdag is hier niemand thuis ... Apparaten die veel verbruiken laten draaien wanneer er niemand thuis is werd ook altijd sterk afgeraden ( brandgevaar ). "Slimme" apparaten die door die meter aangestuurd worden hebben we niet ( bestaat dat al wel ) ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Mijn voorstel zou zijn, dat men de overtollige energie die door de eigenaars van zonnepanelen op het net wordt gezet, zou vergoeden aan de kostprijs die de leveranciers ons aanrekenen. Tenslotte zijn wij toch allemaal leveranciers in zekere zin?

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/01/2021
, Gereageerd:

Wij zijn PROSUMENTEN, ... zij PRODUCENTEN... da woord Prosument is denk ik speciaal uitgevonden om ons een naam te geven ? Maar eigenlijk doen we het zelfde, we maken energie...

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Misschien kan de Vreg eens opkomen voor de gezinnen? Of is dit een lobbygroep van de energiespelers?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Laat ons hopen, dat Test-Aankoop actie onderneemt!

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Als er zo'n sterke wijziging komt in het beleid en de tarifering, zou iedereen minstens nog eens gratis moeten kunnen omschakelen tussen een enkelvoudige of een dubbelvoudige tariefmeter. Dus los van of Test-Aankoop reageert tegen de gewijzigde regels omtrent de terugdraaiende digitale meter zelf, zou ik verwachten dat de organisatie minstens voor zo'n gratis omschakeling pleit.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Ben al meer dan 20 jaar lid van testaankoop. Ik kan niet geloven dat testaankoop akkoord kan gaan met deze beperkte compensatie voor dit massaal consumentenbedrog. Wat zijn jullie van plan?