laatst gewijzigd op: 20/10/2021

zonnepanelen, batterijen, plaatsingsrichting

heb onlangs gehoord dat het beter is de zonnepanelen een deel oost en een deel naar het westen te richten in verband met onze piekverbruiken. (omdat binnenkort tellers niet meer gaan terugdraaien) en kan plaatsen van baterijen ook oplossingen bieden?

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

175 reacties

sorteer op :
zie vorige reacties

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/02/2021

Beste krijgen de mensen die reeds een digitale meter hebben een compensatie. Ik verneem net via hln www.hln.be/.../ dat er een uitstel is tot 2025 voor de mensen die nog geen digitale meter hebben. Wat met de mensen die reeds 1 hebben. Dit is toch niet correct? Wij hebben ook RECHT op een compensatie. WAAR kan ik terecht met mijn vraag?

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/02/2021
, Gereageerd:

We begrijpen je frustratie, als je reeds een digitale meter hebt kan je via onze rekenmodule berekenen wat de impact gaat zijn, ik geef je even de link ernaartoe mee: https://bit.ly/3skXo15  Wie over zonnepanelen én een digitale meter beschikt (ongeveer 100 000 gezinnen), krijgt in 2021 een financiële compensatie in de vorm van een eenmalige investeringssteun die een rendement van 5% garandeert op de gemiddelde investering: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/hernieuwbare-energie/dossier/einde-terugdraaiende-teller/compensatie ^An 

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021
, Gereageerd:
Nuttig

Beste, wij hebben onze installatie in twee keer laten plaatsen. Voor de eerste installatie kunnen we geen compensatie voor krijgen, gezien we groenstroomcertificaten hebben. Voor de 2de installatie hebben we wel vragen. Kunnen we hier compensatie voor krijgen? Deze installatie is de grootste, en is in 2017 geplaatst nav de renovatie van ons huis met nieuw dak. Alvast dank voor uw antwoord. Dirk en Kristien

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/02/2021

Dag lieve mensen.
Ikzelf heb pas op 12/11/2020 mijn ZP gelegd met omvormer voor 3100Kwh piek. Ik dacht er nu even ook aan om uit te kijken naar een thuisbatterij, ergens in de toekomst, als de teller niet meer terug draait.

www.frontnieuws.com/.../

Tot ik dit artikel enkele dagen geleden las.
Heb het nagevraagd bij het zendelingen koppel die 250 kinderen opvangt in Kinshasa en het klopt. De Cobalt mijnen in Congo worden in mensonwaardige omstandigheden uitgebaat om, onderandere, ons van een zo goedkoop mogelijke batterij te voorzien.
Schrijnend..... Ik hoef al geen zo'n batterij meer .
En de politiek ploegde voort.........

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021

De vreg is door de overheid opgericht om alles te regelen en te controleren op de energiemarkt. Zij hebben al enkele jaren gezegd dat terug draaiende teller niet kan. De domme ministers Lidia Peeters en Bart Tommelein hebben niet willen luisteren. Ook de nieuwe zonnepaneelhouders van de laatste jaren moesten dat ook weten.
Ik heb ook de indruk dat die zonnepaneelhouders alleen maar uit zijn op winst en nog eens winst maar niet uit milieu overweging.Wat maakt het uit dat de terug verdien tijd enkele jaren opschuift. Dat de overheid nu weer een hoop compensatiegeld gaat uitgeven aan zonnepaneelhouders op koste van niet paneelhouders is schandalig. Ze kunnen dat geld beter gebruiken voor premies voor batteries bijvoorbeeld.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/02/2021
, Gereageerd:

Ik heb de indruk dat u geen zonnepanelen hebt, om welke reden dan ook. u verwijt mensen met zonnepanelen dat ze dit doen uit winstbejag. U bewijst dat niet en het is zelfs naast de kwestie, alsof winsteen vies woord zou zijn. Wat er wel toe doet, is dat de regeringen en stroomleveranciers in het verleden de burgers aangespoord heeft om zonnepanelen te leggen. De opgeleverde stroom moest het aandeel groene stroom, opgelegd door Europa, opkrikken. Zonder medewerking van de burgers, konden de stroomleveranciers hun verplichting niet waar maken.
Wat er verder wel toe doet is dat al die burgers een contract hebben met de leveranciers, dat ondertussen door de nutteloze instelling 'de Vreg', met de voeten getreden wordt. Dat is de realiteit. Ik weet heel zeker dat ik dat spel niet meer meespeel op het ogenblik dat een terugdraaiende teller geplaatst wordt. Ik laat nog liever de groene stroom verloren gaan dan hem voor 0,004 euro te verkopen aan de stroomleveranciers.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021
, Gereageerd:

Er zijn premies voor het plaatsen van huisbatterijen

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/02/2021
, Gereageerd:

Zoals Testaankoop al vroeger schreef en zoals minister Demir ook laat weten kosten die batterijen alleen maar veel geld en kan de uitgave NOOIT terugverdiend worden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021

Ze kunnen toch beter en digitale meter verplichten bij en nieuwbouw of bij en nieuwe eigenaar van en bestaande woning.Probleem toch opgelost.Dan weet je waar je voor staat !eenvoudige eerlijke oplossing

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/02/2021
, Gereageerd:

De 'digitale meter', nog zo'n zottigheid. De meter is zogezegd slim, maar kan niks. Waarschijnlijk wordt de digitale meter ingevoerd uit duurzaamheidsoverwegingen. Wat een mop! De meeste mensen hebben nog altijd een gewone (terugdraaiende) meter die perfect werkt. Waarom dan veranderen. Uw zonne-energie gebruiken wanneer ze opgewekt wordt. Nog zo'n zottigheid. Wie van is er overdag thuis om dat te doen? en wanneer hebben we nood aan stroom? Juist, wanneer we 's avonds thuis zijn en het huishouden doen. De Vreg liegt en bedriegt de burgers. Ik vraag me al lang af voor welke kar ze zich laten spannen. Duur en compleet nutteloos!

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021
, Gereageerd:

Digitale Meter "krijg" je sowieso bij Nieuwbouw, bij ingrijpende verbouwingen, bij aanpassingen van elektrische installatie (waar herkeuring nodig is)

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021

Wij verwarmen op electriciteit.3j geleden zonnepanelen geplaatst omdat we ons blauw betaalde.Dus wat wij in de zomer opsparen daar verwarmen wij mee in de winter.Mischien het beste zonnepanelen afsluiten.Want wat hier gebeurd is stelen.Het milieu daar is hier precies geen sprake meer van alleen mensen in het zak zetten daar kicken ze op.Houtstoof plaatsen?Hopelijk komt er en oplossing dit kan zo toch maar niet gebeuren.Wat en wereld BAH

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021
, Gereageerd:

Zit in hetzelfde schuitje !!
Wij verwarmen op elektriciteit, inherent aan de woning toe er nog geen gas in de wijk lag, en bijna "opgedrongen" om de kerncentrales efficient te houden ! en mazout geen optie was. Na alle mogelijke besparingen ingevoerd te hebben op gebied van isolatie en verbruik is dit DE kostenpost. Wij MOETEN dus energie in de zomer opslaan om die in de winter terug te krijgen. Meer verbruiken op de zonnige dagen, of batterijen kopen is zelfs nefast. Dus een regeling die mij de volgende 12 jaar nog voldoende compensaties geeft zou aangewezen zijn.

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021
, Gereageerd:
Nuttig

Je kan els eens beginnen met de Tool te gebruiken die TA ter beschikking stelt, je gaat verbaasd zijn hoeveel die compensatie maar is!!
www.test-aankoop.be/terugdraaichecker

PS: Is er iemand bij TA die mij de hele formule kan geven? Mijn berekeningen zijn geven een andere uitkomst, maar misschien heb ik niet alle parameters in overweging genomen???
Dank

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/02/2021
, Gereageerd:

Beste André, we begrijpen je nieuwsgierigheid, onze tool maakt gebruik van hetzelfde algoritme als die op de site van de VREG. Als je wil kunnen we dit intern even nakijken, het volstaat om ons je gegevens door te sturen via deze link naar ons contactformulier: https://bit.ly/31phFaU  Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/02/2021

Ik verneem net tot mijn verbazing van Fluvius dat maar 30% van de injectie (productie) onmiddellijk verrekend wordt met het verbruik. De overige 70% zou dan door de leverancier verrekend worden bij de eindverrekening.

Bij mij is die pas in september 2021. Tegen dan geen verrekening meer is te verwachten. Fluvius suggereerde om zodra de nieuwe regeling (geen terugdraaiende teller/verrekening meer) in het Belgisch Staatsblad staat en definitief wordt, om dan snel van leverancier te veranderen om een eindafrekening te verkrijgen (en zo je 70% van je geproduceerde electriciteit alsnog te verrekenen.

Jullie mening?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/02/2021
, Gereageerd:

Het is inderdaad zeer onduidelijk wat de elektriciteitsfactuur gaat worden voor het lopende contractjaar.
Krijg je een eindfactuur voor het arrest van het Grondwettelijk Hof in het Staatsblad verschijnt, is er niks aan de hand want er zal niet met terugwerkende kracht gerekend worden.
Maar wat met een eindfactuur die (net) erna komt?
Wij hebben een digitale meter sinds december 2020 en zonnepanelen sinds april 2020.
We hebben nog steeds een productie overschot van de voorbije zomer, dus daarom heeft Fluvius ons bij de installatie van de digitale meter aangeraden om NIET te veranderen naar een enkelvoudig tarief omdat je dan meteen een eindfactuur krijgt en eventuele productie overschotten vervallen.
Wij krijgen onze eindfactuur in de maand juni en ik neem aan dat het arrest reeds tegen dan in het Staatsblad is verschenen. Dan vermoed ik dat het geregistreerd verbruik door mijn analoge meter uiteraard wel "terugdraaiend" was, maar niet voor het deel geregistreerd door de digitale meter?
Je zou een eindfactuur kunnen "forceren" door van dubbel naar enkel tarief (of omgekeerd) te veranderen wat ongeveer € 10 zou kosten, maar dan wel voor het arrest verschijnt.
Aangezien voor ons wellicht het dubbel tarief het meest voordelig blijft, zou ik nadien nog eens moeten wisselen...
Ik heb mijn energieleverancier Lampiris om raad gevraagd, maar momenteel hebben zij van de hogere instanties nog geen instructies ontvangen hoe de lopende contracten en facturatie moet aangepast worden m.b.t. het arrest van het Grondwettelijk Hof...

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/02/2021

doe iets aan die groenestroomcertificaten en laat de gewone burger gerust aub , die krijgen 20 jaar lang ( de eerste) 450€/kwp is dit dan wel nodig?
op 7 jaar hebben ze deze terug verdiend

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/02/2021
, Gereageerd:

Heeft de overheid nog niet genoeg de burger bedrogen? U stelt voor nog meer contractbreuk te plegen......foei.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/01/2021

Aan welk rendement komen de consumenten als we naar batterijen overstappen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/02/2021
, Gereageerd:

Er was indertijd een app op de site van VREG waarmee je dat kon berekenen, waarom die niet meer zichtbaar is?? Normaal gebruik je amper 30% van je opbrengst onmiddellijk, naar gelang je batterij systeem zo je dat opkrikken tot min. 75%. Uiteraard voor installatie die verbruik per dag doen, iemand met electrische verwarming, die in de zomer aan het net levert om in de winter terug op te vragen is de pineut. Daar zijn batterijen niet op voorzien!

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/01/2021

Test Aankoop, idd jullie hebben vorig jaar nog de zonnepanelen actie gelanceerd.
Ik heb geïnformeerd en dit was niet rendabel voor mij wegens plaatsing in 2021.
De berekening met terugverdien termijn was te optimistisch opgemaakt.
Een offerte zonder bezoek ter plaatse, daar hou ik niet van.
Wegens de vernietiging van de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen voor velen niet meer interessant.
Ze werken enkel goed vanaf de lente tot de herfst. Dan heb je als fulltime werkende personen geen baat bij de opwekking van energie want je bent deze immers kwijt.
Wij verbruiken energie als de zonnepanelen quasi stoppen met de productie.
Een batterij ? In de wintermaanden....niet haalbaar. Mss plaats ik wel een dieselgenerator op rode mazout om mijn toekomstig piektarief te omzeilen.
Ik voel me enorm bedrogen door onze Vl regering die met veel woorden veel beloftes hadden gedaan.
En dan komen ze met compensaties af die uiteindelijk zullen verrekend worden in onze energiefactuur.
Van Test Aankoop als consumenten vereniging verwacht ik toch echt meer dan wat er nu gedaan wordt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/01/2021
, Gereageerd:

volledig akkoord

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/01/2021

MEER DAN 400.000 ZONNEPANEELPLAATSERS VOOR 100.000 IS ER EEN
5% COMPENSATIEREGELING MAAR DE REST BLIJFT IN DE KOUDE !!!!
TESTAANKOOP BLIJFT OOK KOUD .VORIG JAAR NOG GROTE PROMOTIE VOOR PLAATSING IN 2020 OM TE GENIETEN VAN 15 JAAR VAN DE TERUGDRAAIENDE TELLER. ALS DIT GEEN MISLIJDENDE RECLAME IS ??????NEEN ZE BLIJVEN GEWOON WASMACHINES EN STOFZUIGERS TESTEN OM DE BESTE ERUIT TE HALEN MAAR IK HEB DIE NIET NODIG ZOLANG DE MIJNE NIET KAPOT IS !!
NIEUWE KLANTEN WINNEN MET ALS KADO EEN SMARTHPONEVAN 500?EURO OF ZO?? MAAR TROUWE LEDEN DIE AL JAREN LIDGELD BETALEN ?WIE ZIJT GIJ?ALS IK DE KOMENDE MAANDEN GEEN GROTE REACTIE VAN HUN ONDERVIND OF TE HOREN KRIJG DAN ZEG IK GEWOON MIJN LIDMAATSCHAP OP EN KAN IK VAN DAT MAANDELIJKSLIDGELD EEN AVONDJE OF TWEE MIJN WARMTEPOMP LATEN DRAAIEN.
BAAYBAAY OF TOT BINNEKORT????

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/01/2021
, Gereageerd:
Nuttig

Niet zo SCHREEUWEN !! Hoofdletters wijzen op grote frustratie, dat hebben die andere 400.000 ook, maar laat eerst alles wat bezinken! Er zijn velen die al concrete stappen ondernemen, er moet iets goed uitkomen, en aan de verschillende politieke debatten op TV, Terzake, Afspraak? Villa Politica zie je dat er toch een positive wind aan het waaien is. Zuhal De Mier zit in een zeer lastige positie, en zal uiteraard met een betere oplossing voor de dag moeten komen.. Maar denk eraan dat het geld van ergens moet komen! TA, met hun jarenlange ervaring, hun tientallen advocaten, hun honderden, processen ( waarvan velen achter de gordijnen) zullen wel op tijd met een oplossing op de proppen komen (misschien niet 100%) maar perfectie ga je nooit halen.
Ik neem de hond van de buren en ga een eindje wandelen -:) Het lucht op
Afwachten en wat geduld ??
André

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/02/2021
, Gereageerd:

Best het hoofd koel houden ajb. Wij begrijpen de woede van elke prosument die werd voorgelogen om 15 jaar gebruik te kunnen maken van de terugdraaiende teller.

De Vlaamse regering heeft destijds grove fouten gemaakt waarvoor nu heel wat eigenaars van zonnepanelen de gevolgen moeten dragen. Het klinkt misschien logisch om de overheid hiervoor voor de rechter te dagen maar voor je zoiets doet, moet de haalbaarheid worden onderzocht.

In tegenstelling tot bepaalde advocaten die mensen via Facebook ronselen om een onderzoek naar haalbaarheid te doen tegen betaling, hebben wij reeds advies ingewonnen bij  juridische experten ter zake. Op basis van dit advies dat negatief was over de slaagkansen hebben we besloten om niet naar de rechter te gaan.

Als we dit wél zouden doen en consumenten hiervoor lid zouden maken van onze organisatie tegen betaling, dan draaien we hen een rad voor ogen. Net dat wilden we niet doen.

Om die redenen willen we alles doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om via politieke weg tot een hogere tegemoetkoming te komen. In het bijzonder voor zij die het hardst zijn getroffen. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021
, Gereageerd:

Sorry An, maar dit vraagt een rechtzetting:

De regering mag de grootste fouten en blunders maken, NIEMAND is dan verantwoordelijk, als Belg zijn wij te braaf!. Moeten wij op straat komen in Brussel, zoals de boeren; de witte woede, de witte Mars? Om dan toch iets in beweging te krijgen?

Heb de laatste weken zowel Terzake, de Afspraak, als Villa Politica gekeken, wat een schouwspel, walgelijk hoe sommigen zich in alle bochten wringen, en hoe anderen er hier garen van spinnen!! Hun wereld is een schouwtoneel !

EEN simpele oplossing nochtans; Had men -bij de eerste krampen van de VREG- aan alle nieuwe ZP bezitters een document voorgelegd (cfr. 6% BTW) en hen verwittigd van de mogelijkheid dat die 15 jaar zou ongedaan worden, had die storm nooit opgestoken. Maar dan hadden ze nooit hun quota ZP installaties bereikt.

In tegenstelling tot betaalde advocaten???? Werkt dat legertje advocaten voor TA GRATIS? Die worden toch betaald met ONS lidgeld?? Ronselen jullie ook geen nieuwe leden met die "Tool" Wij moeten de haalbaarheid betalen, en aan het aantal aangesloten te zien is er meer dan voldoende. Ten andere: het zal jullie ook helpn, niet alle oplossingen komen in het neiuws.

Toevallig dat er plots al één regeling al op de proppen kwam? Of beginnen ze nattigheid te voelen, straks als corona zijn ereplaats in de media moet gaan afgeven aan omgeving/milieu, zal het vechten worden om nog aan het aantal ZP installaties te geraken.
Benieuwd hoeveel installateurs nog een orderboekje hebben dit jaar, en hoeveel gaan er afhaken?
Toevallig ook dat die premie op batterijen op de proppen komt?
De berekening voor de compensatie is een lachertje voor zij die ZP en DM, en WP, en EV en accuverwarming. , en misschien nog anderen

Misschien al een kleine oplossing: De compensatie verrekenen in de belastingaangifte, ieder jaar een deel zoals de berekening aangeeft.

Een degelijk oplossing uitwerken voor zij die vooruitziend waren en aan milieu dachten en WP etall. aankochten.

Willen ze echt zorgen dat de doelstellingen bereikt worden gaan ze een flinke bocht moeten maken. Vlaanderen is het beu..

Net oproep van VREG voorzitter gezien: Dubbel aantal ZP op de daken, dubbel aantal Windmolens op land, en dubbel op zee.
Willen we een wedding op zetten: tegen 2025? 2030.

Reken dan nog eens de staatschuld: Net in NB gelezen , Arme Minister De Bleeker...

Wij staan voor naoorlogse tijden: watch my words
&ré


Meld je aan om toegang te krijgen.

07/02/2021
, Gereageerd:

Ik vind dat TA solidair moet zijn met de groep van FB die naar de rechtbank trekt. Hoe meer druk er komt hoe beter, maar nu kijken jullie de kat uit de boom..........teleurstellend.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/02/2021
, Gereageerd:

Na de dwaze procedure door de Vreg bij de raad van state, bestaat er geen goede oplossing meer. De goedgelovige burger trekt, met dank aan 'De Vreg' aan het kortste eind. Als het zover is, koppel dan gewoon uw zonnepanelen af (ik doe het) en laat ze zelf zorgen dat er genoeg groene stroom komt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/04/2021
, Gereageerd:

Inderdaad Gustave, dit ben ik eveneens van plan zonder enige twijfel , je krijgt zo goed niet als niets van je stroom die je terugstuurt maar intussen word de stroom die aflevert aan je buurman doorverkocht aan de volle enengie prijs een schande ! dus gewoon je zonnepanelen AFSLUITEN van de het net wanneer de digitale meter wordt geplaatst, ik niets jullie ook niets , MENSEN WEES SOLIDAIR !! maak u niet boos maar doe het !!! fluvius of wie dan ook rekenen op ons dat gewoon het zaakje verder laten begaan , stel u voor indien nu iederen solidair zou zijn !!!

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/01/2021

MEER DAN 400.000 ZONNEPANEELPLAATSERS VOOR 100.000 IS ER EEN
5% COMPENSATIEREGELING MAAR DE REST BLIJFT IN DE KOUDE !!!!
TESTAANKOOP BLIJFT OOK KOUD .VORIG JAAR NOG GROTE PROMOTIE VOOR PLAATSING IN 2020 OM TE GENIETEN VAN 15 JAAR VAN DE TERUGDRAAIENDE TELLER. ALS DIT GEEN MISLIJDENDE RECLAME IS ??????NEEN ZE BLIJVEN GEWOON WASMACHINES EN STOFZUIGERS TESTEN OM DE BESTE ERUIT TE HALEN MAAR IK HEB DIE NIET NODIG ZOLANG DE MIJNE NIET KAPOT IS !!
NIEUWE KLANTEN WINNEN MET ALS KADO EEN SMARTHPONEVAN 500?EURO OF ZO?? MAAR TROUWE LEDEN DIE AL JAREN LIDGELD BETALEN ?WIE ZIJT GIJ?ALS IK DE KOMENDE MAANDEN GEEN GROTE REACTIE VAN HUN ONDERVIND OF TE HOREN KRIJG DAN ZEG IK GEWOON MIJN LIDMAATSCHAP OP EN KAN IK VAN DAT MAANDELIJKSLIDGELD EEN AVONDJE OF TWEE MIJN WARMTEPOMP LATEN DRAAIEN.
BAAYBAAY OF TOT BINNEKORT????

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/01/2021

Zijn behoorlijk in het "ootje" genomen door een niet betrouwbare "leiding" van het land dat indertijd reeds een wantoestand had gecreëerd door de "groene stroomfabrikaten" en nu zodat veel mensen na lang sparen uiteindelijk eens een goede zaak gingen doen door 15 jaar voordeel schaft men dit af zogezegd voor de Europese meterteller maar in feite voor de multinationals die bepalen wat met deze elektriciteit gaat gebeuren, dus betalen. En het milieu is voor de zoveelste maal een drogreden want wie gaat zijn meerdere energie nu nodeloos gaan opbruisen ? Wat voor een redenering is dat nu ?
Mensen zand in de ogen strooien voor de volgende verkiezingen. Hetzelfde gaat gepaard met de elektrificeren van auto's. Wat met de reclame voor warmtepompen die behoorlijk wat stroom verbruiken ?
Dank aan al die bekwame beleidsmakers die "het och toch zo goed met ons voor hebben". Maak nog een "regerinske" bij met wat zakkenvullers.
mvg., GDB

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/01/2021

wat moet ik doen, en kan ik best doen met mijn zonnepanelen ik heb 5 panelen ( merk Sunrise - zijn zwarte ) van 290w = 1450 // mijn omvormer is 1 KVA merk Zeversoler TL 1000S /
maandag 1 febr. kom er iemand die mijn zonnepanelen heeft geplaats kijken om mij info te geven , hij heeft mij zelf gebeld. komt die mij goede raad geven of misschien iet verkopen BV. een batterij . kan u mij raad geven wat ik best doe als die komen, moet ik dat positief bekijken of niet. groetjes Lucien.

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2021

Ik hou mijn verbruik van stroom maandelijks (manueel) bij; eveneens de opbrengst van de zonnepanelen (5kw). Jaarlijkse opbrengst en verbruik (+/- 4200kwh) is in evenwicht.
In de wintermaanden is het verbruik maandelijks +/-450 kwh, in de zomer 320 kwh.

Heb nu al afgevraagd : 's avonds is het verbruik (licht, tv, pc; keuken...) groter dan overdag. Je kan je leven toch niet gaan 'aanpassen' als de zon schijnt ??
Waar gaat al die opbrengst dagelijks naartoe als je niet meteen kunt verbruiken ?

in de winter verbruik je meer, meer licht nodig, het rendement van de panelen halveer je toch op die manier ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/01/2021

Hallo William, je zou dat zo kunnen doen, een deel OOST en een deel west. Ik woon in een halfopen woning en heb dit nu eigenlijk al zo.
Diegene die in mijn tuin liggen (9 stuks met 1.5 kw piek aan 210€ groenestroomcertificaten / 1000kw) liggen nu gewoon op de grond in de tuin (weide) achteraan, omdat destijds ons dak nog niet vernieuwd was.
Inmiddels liggen er nog 3 panelen (3.5kw piek) ZUID gericht en de rest (12 stuks ook 3.5 kw piek) liggen ZW gericht.
Die overige 9 hebben nu te lijden onder bomen die ik op een nogal ongelukkige plaats heb gepland destijds en gegroeid zijn en de buurman die een schutting heeft gezet van 2m hoog, dus liggen per momenten deels in de schaduw... Als ik ze op mijn achterste gedeelte van het dak zou leggen (ook ZW gericht) zou ik misschien wel wat meer opbrengst hebben...
Wat het plaatsen van een batterij betreft, wel er is vandaag een madammeke langs geweest van Kreni Solar... verkoper van zonnepanelen maar ook van thuisbatterijen.
Zij had op zich een goed voorstel, zijnde :
8600 € voor de aanschaf (plaatsing) van een thuisbatterij van 10Kw
-2500 € premie die je nog tot april 2012 kan krijgen (daarna zakt het naar 2000 €) is nog slechts 6100 € netto te betalen.
Ik kon er wel een lening voor aangaan voor 4 jaar tegen 190€/maand aan 1.8 % ...
- Enig nadeel was wel dat ik onmiddellijk MOEST beslissen, want ze diende nog foto's te maken (een soort Site Survey) en een dossier opstellen voor haar financiele dienst om te zien of de lening zou goedgekeurd worden, maar daarvoor MOEST ik ook eerst bestellen eer dat kon...
- Ik vroeg haar contactgegevens en eventjes bedenktijd, maar veel verder dan haar Emailadres ben ik niet geraakt,... en de eerste 2 nrs van haar GSM nr.
- Toen ze hoorde dat ik 'bedenktijd' wou zei ze me PLOTS dat op afbetaling niet meer ging lukken en dat ze ook geen 2de keer kon langskomen want dat dit bugettair niet verantwoord was voor haar. ik MOEST onmiddellijk beslissen, of kon achteraf enkel nog maar CASH betalen en niet meer met een groene lening...
DIT RUIKT NAAR HARDSELLING en dat WAS HET OOK...
Dit zijn dus bedrijven die profiteren van de DRUK die door de POLITIEK veroorzaakt werd afgelopen week en jaren door hun geklungel...
Ik heb haar vriendelijk de deur gewezen...
Toen ik de prijs opzocht van die batterij was die effectief ook rond de 8000$ (geen €), dus heel veel winst maken ze er niet op, maar dan misschen wel comissie op de lening die

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021
, Gereageerd:

Beste,nooit ingaan op voorstellen met onmiddellijke beslissing.u betaald altijd te veel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/01/2021
, Gereageerd:

Beste,
Hier een site waarop een meer dan interessante offerte staat!
solar-batteries.be/.../

André

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/01/2021

Graag transparante communicatie en een lange termijn oplossing voor het probleem van de terugdraaiende teller: waarom worden volgende zaken niet voldoende belicht:
1) wat is de juiste motivatie van het Grondwettelijk Hof om de terugdraaiende teller af te keuren? ik kan mij moeilijk voorstellen dat het GH niet akkoord is met een vergoeding voor de electriciteit die particulieren terugleveren aan het net?
2) zijn er geen technische oplossingen waarin je als particulier ook producent kan worden, met een tussenpersoon die ervoor zorgt dat we ook een gunstig tarief krijgen op het moment dat we een overschot hebben?
3) een éénmalige financiële compensatie is alleen politiek interessant (doekje voor het bloeden), beter (maar moeilijker) is een contractuele oplossing die zorgt voor juiste incentives om het energieverbruik ofwel te verminderen, ofwel te verbruiken op het moment dat de zon schijnt of nog om het overschot aan energie op dagbasis op te slaan.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/02/2021
, Gereageerd:

Hallo Frank, je bent een van de eerste die eindelijk eens die vraag stelt - proficiat! Ik heb het antwoord ook al lang gezocht maar nog nergens gevonden. Ik neem aan dat omdat de elektriciteitsbedrijven zelf geen opslagcapaciteit hebben om onze opgewekte energie op te slaan en er ook geen gemakkelijke capaciteitsregeling van de kerncentrales is, dat onze energie er alleen toe leidt dat er windmolens stilgelegd moeten worden... Dus ben ik ervan overtuigd dat de energielobby dit afgedwongen heeft van de VREG op een niet te definiëren manier. Ikzelf verlies om en nabij 2000Euro per jaar zonder terugdraaiende meter, dus voor de 13 overblijvende beloofde jaren zet dit arrest mij voor 26000 Euro in het verlies (alles is elektrisch en op warmtepompen gezet na verbouwing 3 jaar geleden). Een batterij zou dit verlies wat kunnen compenseren en als ik de lotto eens win dan investeer ik daar misschien nog in, maar gedurende de 4 koude wintermaanden zal 80% van mijn verbruik van het net gehaald moeten worden en dus ben ik zelfs met een batterij nog slechter af dan met de terugdraaiende teller.
Ik heb ook gekeken naar windenergie om de koude maanden te compenseren maar dat is residentieel niet haalbaar, rendementen liggen veel te laag indien vergunning al mogelijk zou zijn. Een alternatief zou investeren zijn in "groepsaankoop" van een windmolen maar dan komt er weer een netwerk tussen waar betaald voor moet worden dus het geld blijft altijd kleven aan de handjes van de energiesector, hoe je het ook draait of keert.
Naar mijn bescheiden mening moet 1 de energieopwekking meer gedecentraliseerd worden zodat meer lokaal aan de wisselende behoeften kan voldaan worden en 2 moet er meer onderzoek en technische oplossingen komen naar de lange termijn opslag van energie.
met vriendelijke groeten,
Bob Patteet

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/01/2021

Mijn echtgenote beweert dat in Amsterdam, de autobatterijen massaal worden gebruikt om tijdens de dag met hun zonnepanelen op te laden en 's avonds en 's nachts te gebruiken als hun zonnepanelen uitgeschakeld zijn. Zou dat echt een oplossing zijn in België, nu dat het voordeel van de terugdraaiende teller, wordt afgeschat?

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/01/2021
, Gereageerd:

Hoeveel mensen hebben een elektrische wagen? En hoeveel hebben ook zonnepanelen? En die batterij gebruiken om je huis van stroom te voorzien? Hoe ga je dan de volgende dag naar je werk? En wat invloed heeft dit ook op de levensduur van die batterij. Meeste EV zijn bedrijfsvoertuigen, die kunnen vermoedelijk opgeladen worden op het werk! Rijden ook geen 100den km per dag. Dus oplossing is weer voor de beter begoeden?

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/01/2021
, Gereageerd:

Batterijen zijn te duur om rendabel te zijn volgens Testaankoop.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/01/2021
, Gereageerd:

Hopelijk komt er daar snel verandering in, ik ben spontaan opgebeld door een bedrijf dat die batterijen verkoopt... morgen komen ze een offerte maken. Ben es benieuwd...

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/01/2021
, Gereageerd:

Heb anders wel een offerte gekregen die wel het onderzoeken waard is!
solar-batteries.be/.../
André

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/01/2021

De grootste reden om de kleinere zonne producenten te weren op het landelijke laagspanningsnet is omdat bij volle capaciteit de spanning opgedreven wordt tot 238 V en zelfs meer met het risico van grote pannes door oververhitting van het nog altijd niet aangepaste net.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/01/2021
, Gereageerd:

toch hoor ik dat men de teruggeleverde stroom gaat vergoeden hetgeen een stimulans is om het net te overbelasten ... waarom dan deze stroom niet laten wegvloeien of aan de buren laten leveren

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/01/2021

Wil terugdraaiende meter behouden

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/01/2021
, Gereageerd:

Wat is jouw situatie? Zonnepanelen, OK --> afwachten, geen ZP, dan zal je wat inspanningen moeten doen om je verbruik te spreiden en pieken te vermijden, maar jij zou er wel beter uitkomen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/01/2021
, Gereageerd:

En gij alleen nie :-) ...

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/01/2021

Onze VLAAMSE regering maakt zich zorgen over het vertrouwensverlies door de bevolking, en zij zoeken een weg om dit vertrouwen terug te winnen. Ze mogen gerust zijn: de honderdduizenden gezinnen, die ze nu zullen treffen met hun geklungel, zullen hen niet vergeten, want deze regering heeft zopas de perfecte politieke zelfmoord gepleegd!

Kan Testaankoop terwijl niet eens navragen wat deze digitale meters op jaarbasis verbruiken aan energie, gezien de 24/7 werking ervan? En gaat er hiervoor een vergoeding tegenover staan? Of gaat dit ook nog maar eens gedragen worden door de consument?
Kan, in navolging van Wallonië en Brussel, ook niet nagegaan worden in Vlaanderen, wat de eventuele stralingen van deze toestellen inhouden; want deze kwestie heeft bij hen tot gevolg gehad dat men daar de keuze blijft houden tussen een analoge of digitale meter?

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.