laatst gewijzigd op: 11/09/2020

Lokaal consumeren (Approved by Tomorrow)

Zoals recente studies hebben aangetoond, gaat de trend in de richting van het duurzame en lokale. Hoewel velen van ons vandaag de ambitie hebben gezonder en eerlijker te willen eten, is het niet altijd gemakkelijk om aan de slag te gaan.

De gezondheidscrisis heeft ons in staat gesteld om ons opnieuw te concentreren op onze eetgewoonten.  Velen onder ons hebben in tijden van lockdown het plezier van het koken (her)ontdekt, de voorkeur gegeven aan buurtwinkels of het telen van groenten en fruit in onze tuin (voor wie het geluk heeft om er een te hebben   ). Consumptiepatronen hebben zich aangepast en hebben de weg vrijgemaakt voor een meer lokale en eerlijkere consumptie.

Volgens een recente studie van Test Aankoop gaf bijna 60% van de ondervraagde Belgen in april 2020 aan dat er tijdens de lockdown thuis (bijna) geen voedsel werd verspild, waardoor het nuttigen van restjes werd bevoordeeld.  Volgens deze studie is worden maaltijden meer op voorhand gepland, met name door het opstellen van boodschappenlijstjes alvorens naar de supermarkt te gaan. Op die manier letten consumenten dus meer op hun portemonnee en hun consumptie. 

In een door Test Aankoop uitgevoerde studie in 2019 haalde de consument reeds verschillende redenen aan die hem ervan weerhouden om (meer) duurzaam te eten: de prijs, het gebrek aan informatie, het gebrek aan een duidelijke etikettering, het gebrek aan duurzame producten in de winkels, enz. En toch zijn consumenten bereid hun eetgewoonten te veranderen door bijvoorbeeld voedselverspilling te beperken, seizoensgebonden producten te eten en over het algemeen gezonder te eten, waarbij de consumptie van rood vlees en zuivelproducten wordt verminderd. 

In het kader van Approved by Tomorrow, vragen wij jouw mening!

Je mening telt: Is de consument van vandaag voldoende geïnformeerd over de herkomst, de samenstelling en de kwaliteit van het voedsel?

En heb je zelf je eetgewoonten veranderd? Wat weerhoud je ervan om dit te doen? (Gebrek aan informatie op de etiketten?, te duur?, beperkte keuze?, ...)

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

6 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/09/2020

Wij kopen zoveel mogelijk bij de landbouwer zelf. Verse producten en een eerlijkere prijs zowel voor de landbouwer zelf als voor de consument zonder de nodige (?) tussenhandelaars.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/09/2020

Ik vind het logisch dat we zoveel mogelijk lokaal consumeren. Het milieu kan er alleen maar beter van worden. Dit zal de uitstoot van Co2 en fijn stof door vliegtuigen en vrachtverkeer drastisch verminderen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/07/2020

Lokaal produceren en lokaal consumeren, niet minder maar meer maar op een andere manier. Inplaats van 1 boer met 50 ha grond, 25 boeren met 2 ha grond, inplaats van grote landbouwmachines en groot materiaal terug naar paard en kar zeg maar, seizoensgroenten kweken kleinschalig maar met meer mensen. De werkeloosheid zou kunnen dalen ja.
Ik vrees echter dat dit enkel voor een zeer beperkt publiek is, "mensen die op den buiten wonen". Wie lust nog melk vers van de koe, probeer het kinderen maar eens te laten drinken, veel succes.
Men schermt altijd met het vraag en aanbod spel, awel ik durf twijfelen of het aanbod in de grote ketens er ligt op vraag van de consument, elke winkel wil zo veel mogelijk klanten lokken door een zo groot en gevarieerd aanbod als mogelijk is, het gevolg is dat de lokale groenteboer, de lokale bakker, de lokale kruidenier er de brui aan geven omdat hij moet opboksen tegen een overgesubsidieerde keten die over heel de wereld inkoopt, prijzen bedingt waarvan hier de kat niet eens kan leven en vervolgens die lokale winkelier op straat zet omdat deze niet kan opboksen tegen die prijzen. Indien men overal dezelfde prijzen zou hanteren voor dezelfde producten denk ik dat het hele plaatje er anders zou uitzien, dan zouden lokaal geproduceerde producten wel gekocht worden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/07/2020

Met ons gezinsinkomen (2 lage pensioenen) voel ik mij verplicht om keuzes te blijven maken.
Als wij na-corona nog willen blijven "genieten van het leven", zoals van uitstapjes en/of reizen, dan kan ik mij niet veroorloven om de inkopen te doen in lokale winkels.
Dus ik blijf verder winkelen in de grote supermarkten in mijn woonomgeving.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/09/2020
, Gereageerd:

Dag Liliane, het is inderdaad opletten geblazen voor vele consumenten, oa als je inkopen doet, dat voel je direct in de portemonnee. Je kan gerust onze supermarktvergelijker raadplegen om op zoek te gaan naar de goedkoopste supermarkt bij jou in de buurt. Ik geef je even de link ernaartoe mee: https://bit.ly/2VyCXzd . Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/07/2020

Lokaal consumeren is allemaal goed en wel. Maar de doorsnee Belg moet zeer goed op zijn portemonnee letten om rond te komen. Corona heeft de prijzen alweer zeer fel omhoog gedreven. Lokaal consumeren, dat deden we al af en toe. Bij de aarbeienboer aardbeien kopen. Af en toe lokale bessen kopen. Maw. Groenten en fruit kopen, zoveel als mogelijk, in het seizoen. Lokaal consumeren is een goede oplossing en werkbaar in de economie als de prijzen niet veel hoger gaan liggen, als in de supermarkt. Kip kopen bij de lokale kippenkweker, alhoewel je dan ook niet weet of alle kip dan van hier komt. Lokaal kopen, dan moet je de dumpingsprijzen uit het verre buitenland ook gaan beknotten of extra takseren.