laatst gewijzigd op: 25/02/2021

Deel je ervaring : Je gewoonten veranderen om meer milieuvriendelijk te leven

Zorg dragen voor onze planeet is ook zorg dragen voor je medemens. Zelfs al is schade aan het milieu niet altijd onmiddellijk zichtbaar, het is wel degelijk de realiteit. Maar we kunnen nog steeds kiezen voor een duurzame toekomst door o.a. onze consumptiegewoonten aan te passen.

2020 zit er bijna op, 2021 komt eraan. Heb jij goede voornemens op het vlak van milieu of duurzaamheid? Wil je meer op bepaalde dingen gaan letten, bv. minder plastic gebruiken of minder vlees eten, of ga je je huis isoleren? Of heb je in 2020 al een extra inspanning gedaan voor het milieu? Wij willen het graag weten voor onze rubriek Planet. Reageren mag zoals steeds in de community.

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

8 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/12/2020

We proberen onze ecologische voetafdruk te verkleinen.
Zo hebben we toestellen veranderd naar een zuiniger type, slimme Thermostaat, inzamelen van batterijen. Maar, onze auto is een diesel met een zeer laag verbruik.
In onze tuin hebben we planten zo bij elkaar geplaatst waardoor we een biodiversiteit hebben om nuttige insecten aan te trekken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/12/2020

Ik ga niets anders doen normaal, ik pas me niet aan, mijn goede voornemens zijn ook weer voor dit jaar, om gewoon gezond te leven, voor mijn gezin te zorgen en me geen angst aan te laten praten. Ik zorg trouwens al voor het milieu, ik draag geen mondkapje, aangezien er al 1.5 biljoen van deze in de zee beland zijn! Ik zorg voor de natuur, voor mijn gezin eb voor vrienden die me lief zijn.

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/12/2020
Nuttig

De voorbije jaren hebben we al verschillende aanpassingen gedaan om onze voetafdruk te verminderen: kapotte smartphone vervangen door Fairphone, verminderen van plastic, minder vlees eten, dak isoleren, hogerendementsglas gestoken en grootverbruikers vervangen door energiezuinige toestellen.
De volgende zaken staan op het programma voor 2021: toestellen niet meer in standby zetten, onze wagen op CNG verkopen (we houden de elektrische), mini voedselbos (400m²) in onze tuin aanleggen met een bewust verwilderde hoek van zo'n 100m², nog een extra vegetarische dag inlassen en reizen met het openbaar vervoer (trein) wanneer het terug veilig is. Minder nieuwe spullen kopen, we hebben duidelijk genoeg en het is vooral mensen die we gemist hebben deze maanden.
En verder zien we als grootste actiepunt om meer actief actiegroepen te ondersteunen om zo politiek druk uit te oefenen op de voetafdruk van het systeem. Want een groot deel van de vervuiling zit niet bij individuele consumenten. En niet iedereen kan bepaalde maatregelen nemen vanwege hun kleine budget, dus moet daarvoor op politiek vlak een rechtvaardige keuze gemaakt worden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/02/2021
, Gereageerd:

Dat zijn zeker en vast een hele hoop bewuste en efficiënte aanpassingen die je hebt gedaan ! :) De meesten onder ons staan niet vaak stil bij onze ecologische voetafdruk wanneer we onze voedselkeuzes maken. Ik merk dat jij hier al inspanningen hebt gedaan, want deze keuze heeft wel degelijk een impact. Als abonnee van Test Gezond kan je ons dossier hierover raadplegen waarin we tien tips delen om jouw impact te verlagen en als surplus je gezondheid te verbeteren: https://bit.ly/3knx83p  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/02/2021
, Gereageerd:

Waw inderdaad goed bezig!

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/12/2020
, Gereageerd:
Nuttig

Dat vind ik nog eens echt goede voornemens. Zonder daarom zo heel veel aan je manier van leven te veranderen. Als iedereen zo zou redeneren dan zou onze wereld er al heel anders uit zien

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/12/2020
Nuttig

Er zijn al 'no waste shops' in elke Vlaamse provincie. Diegene waar ik al geweest ben, werken zo : je neemt enkele lege voedingsdozen (van glas of plastic bijvoorbeeld) mee naar de winkel. Bij het binnenkomen zet je telkens 1 lege verpakking MET deksel op hun speciale weegschaal. Dan druk je daar een etiket af met het gewicht van de verpakking en je kleeft dit etiket op de doos. Zo kan de kassierster het gewicht van de doos *** nadat je de doos in de now waste shop hebt gevuld. Ik en mijn 29 jarige dochter doen dit al enkele jaren.
Groetjes, Ann Kegels

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/12/2020
, Gereageerd:

Beste Ann, bedankt om je ervaring met ons te delen ! Inderdaad een waardevolle klimaatbijdrage :) Twijfel ook niet om onze petitie voor het klimaat te ondertekenen via volgende link :https://bit.ly/3gUkHKS  . Mvg, ^An