laatst gewijzigd op: 12/12/2019

TA645: verwarrend gebruik van 'hybride camera'

In de laatste TA645 spreekt men constant over hybride camera, terwijl het gaat over systeemcamera's of ook wel mirroless camera's, dit tegenover de klassieke (en uitdovende) reflexcamera's.

Meer en meer zie ik het woord hybride opduiken naast het woord systeemcamera, jammer eigenlijk.

Dit is verwarrend, temeer dat Test Aankoop vindt dat het woord 'hybride' betekent dat men de lenzen kan verwisselen. Dat is niet het kenmerkende van een hybride toestel, want reflexcamera's hebben ook verwisselbare lenzen.

Men ziet de naam hybride o.a. niet tegenkomen op jullie eigen testoverzicht: compactcamera, robuuste camera, superzoom, hoogwaardige camera, systeemcamera en reflexcamera zijn de gehanteerde namen. Smijt daar aub niet nog eens hybride bij.

Hybride camera werd vroeger enkel gebruikt voor camera's met VASTE lenzen én die zich positioneren tussen een compactcamera en een camera met verwisselbare lens. In feite past dit type of de naam het best bij hoogwaardige compact, en ook de superzooms. Hou het daarbij aub.

Dus gebruik eerder systeemcamera voor spiegelloze camera's met verwisselbare lenzen. Het is al ingewikkeld genoeg.

Nog dit.

- de dagen van reflexcamera's zijn geteld, ze zullen wel nog even blijven circuleren bij de gratie van het groot aantal verkochte lenzen, de koopjes op de tweedehandsmarkt e.d. Canon en Nikon hebben de boot gemist van systeemcamera's.

- de fotocamera markt is ineengestuikt na 2010: een daling van 121 Mi verkochte stuks naar een schamele 19 Mi stuks in 2018. Grootste oorzaak: de smartphones. Het is ook de prijszetting tegenwoordig: wie wil een fotocamera van ca. 500 -1000 EUR kopen als men allemaal smartphones koopt in die prijsklasse? En waarmee men doorgaans goed kan fotograferen, filmpjes kan nemen en zoveel meer?

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

1 reacties

sorteer op :
Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/12/2019
Nuttig

Hallo,

Hier is de term hybride correct in het Frans om te spreken van "spiegelloze camera's met verwisselbare lens". Maar dit lid heeft gelijk en er was verwarring bij het vertalen van het artikel naar NL. De term systeemcamera zou beter zijn geweest in de NL-versie en in onze Product Selector en andere publicaties spreken we inderdaad van systeemcameras.^Pol