Waarom gebruiken we cookies? We gebruiken eigen cookies en cookies van derden om de kwaliteit van de navigatie te verbeteren, inhoud te personaliseren, statistieken te genereren, advertenties aan te passen aan je voorkeuren en je interactie met je sociale netwerken te vergemakkelijken. Voor dit doel verwerken we persoonlijke gegevens, zoals je browsergegevens. Als je je bezoek aan onze website voortzet, aanvaard je onze cookies. Als je meer informatie wenst over ons cookiebeleid of alle of sommige cookies wilt annuleren, klik dan hier

Meer dan 170 Gentse restaurants deelden al 65.000 restorestjes uit

22 feb 2020

178 Gentse restaurants kunnen klanten de heerlijke overschotten op hun bord meenemen naar huis in een elegant doosje: het Restorestje. Zo gaat de stad voedselverspilling tegen. Om de 5e verjaardag van het Gentse voedselrestje te vieren, trakteerde de stad op zaterdag 22 februari met gratis taart uit een reuzegroot Restorestje.

Het succes van het Restorestje

Het initiatief werd gestart door de Stad Gent in samenwerking met Test Aankoop. Nu, 5 jaar later, doen al meer dan 170 Gentse restaurants mee. Burgers kunnen ze herkennen aan de raamsticker “Vraag hier je Restorestje”. Zo zorgen burgers, restaurants en stad samen dat minder voedsel in de vuilbak belandt. Want voedselverspilling zorgt voor een onnodige druk op het milieu en klimaat.

 

“Met Restorestje gaan we voedselverspilling tegen op restaurant. Zo kan de consument tot het laatste restje genieten van de maaltijd en zijn er minder afvalkosten voor de horeca. Dat intussen al zo veel restjes werden verdeeld en al meer dan 170 restaurants meedoen, bewijst het succes van het Restorestje.” - Tine Heyse, schepen van Milieu

 

  • Gemiddeld worden 36 restjes meegenomen per dag, goed voor 13.000 Restorestjes per jaar.
  • Al 6 andere overheden startten met hun eigen Restorestjes na Gent: Gewest Wallonië, Gewest Brussel, Roeselare, Kortrijk, POM West-Vlaanderen, Pelt. Nog vele andere steden en gemeenten tonen ook interesse.

 

“Volgens de Food and Agriculture Organization (FAO) wordt niet minder dan één derde van de mondiale voedselproductie weggegooid. Dit komt neer op een verspilling van 555 miljard euro per jaar zonder de enorme ecologische schade mee te rekenen. De Belg gooit jaarlijks tussen de 15 en de 23 kg eten weg. Vandaar ook dat we in 2014 al gestart zijn om een alternatieve naam te vinden voor de ‘doggy bag’. Zo werd het Restorestje geboren. Het is fantastisch om te zien hoe ver de Stad Gent hier nu mee staat. Hopelijk zullen nog meer andere steden dit snel oppikken of kan er op Vlaams niveau budget worden gevonden voor een nog grotere uitrol.” – Simon November, Test Aankoop

 

Gentse restauranthouders die zich willen inzetten tegen voedselverspilling kunnen de doosjes gratis afhalen in de Stadswinkel nadat ze zich geregistreerd hebben bij de Dienst Milieu en Klimaat.

Gent gaat voor duurzame voeding 

Restorestje is niet het enige succes van de Gentse duurzame voedselstrategie. Onder de naam Gent en Garde zet de stad in op lekkere, lokale en duurzame voeding doorheen de volledige voedselketen. Gent en Garde won het afgelopen jaar zelfs een Global Climate Action Award van de Verenigde Naties. Gent is de eerste Belgische stad die deze prestigieuze, internationale award wint. Bovendien was de stad de grote winnaar op de Belgian Vegan Awards met maar liefst 5 prijzen voor Gentse zaken.

Restorestje viert zijn 5e verjaardag

Restorestje verjaart en dat moest gevierd worden. Daarom trakteert de Stad Gent op 22 februari 2020 met gratis taart, die overigens volledig plantaardig was om maximaal in te zetten op duurzame  voeding. Burgers konden genieten van een lekker stukje taart, een woordje uitleg en verwonderd kijken naar het reuzegrote Restorestje.