Waarom gebruiken we cookies? We gebruiken eigen cookies en cookies van derden om de kwaliteit van de navigatie te verbeteren, inhoud te personaliseren, statistieken te genereren, advertenties aan te passen aan je voorkeuren en je interactie met je sociale netwerken te vergemakkelijken. Voor dit doel verwerken we persoonlijke gegevens, zoals je browsergegevens. Als je je bezoek aan onze website voortzet, aanvaard je onze cookies. Als je meer informatie wenst over ons cookiebeleid of alle of sommige cookies wilt annuleren, klik dan hier

Reclame voor voeding

Te veel bedrieglijke claims op voedingswaren: de EU heeft 9 jaar vertraging

26 jan 2018

Reeds 9 jaar pleiten BEUC en Test Aankoop voor de invoering van voedingsprofielen.  Deze instrumenten zouden er moeten voor zorgen dat voedingsproducten zich niet langer gezonder voordoen dan ze eigenlijk zijn, wat in de hand wordt gewerkt door verschillende voedings- en gezondheidsclaims.

#stopdodgyclaims

Tijdens een persconferentie deze ochtend in Brussel, hebben de consumentenvereniging Test Aankoop en BEUC samen het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims door de fabrikanten aan de kaak gesteld.  In het bijzonder gaat het om claims die de consument op een dwaalspoor brengen. 

In januari lanceren BEUC en 11 van zijn leden-organisaties een campagne om te protesteren tegen de verschillende producten die misbruik maken van een of andere claim.  Samen roepen ze de Europese Commissie op om de sinds 9 jaar geleden aangekondigde voedingsprofielen nu eindelijk te publiceren.

Claims die worden aangewend als verkoopargument

Voedingsclaims benadrukken de positieve effecten van een voedingsmiddel omwille van de aanwezigheid van bepaalde voedingsstoffen (bijvoorbeeld “rijk aan calcium”, “70% minder vet”).  Bovendien zijn er de gezondheidsclaims die het effect van de voedingsstof op het organisme onderlijnen (bijvoorbeeld “vitamine C verstrekt uw immuniteit).

Ivo Mechels, CEO van Test Aankoop, verduidelijkt “dat er een lijst bestaat van voedings- en gezondheidsclaims die toegelaten en verboden zijn maar we enkel kunnen vaststellen dat dit niet voldoende blijkt!”  Het klopt inderdaad dat deze lijst de fabrikanten er niet van weerhoudt om claims in de trant van “rijk aan vezels en vitamine D” te vermelden op een doos ontbijtgranen waarvan de inhoud vol suikers zit.  Een manier dus om het voedingsmiddel een stuk gezonder voor te stellen dat het eigenlijk is.

BEUC klaagt aan en lanceert een campagne

Test Aankoop en andere leden-organisaties van BEUC hebben tal van voorbeelden van probleemgevallen verzameld die op de Belgische markt, maar ook in andere landen, zijn terug te vinden.  Zo kan het gaan om zuivelproducten die veel te veel suiker bevatten maar zogezegd vol zitten met mineralen en vitaminen, de beenderen verstevigen en het immuniteitssysteem ondersteunen.  Andere voorbeelden zijn de ontbijtgranen voor ’jonge kinderen die uitpakken met de aanwezigheid van voedingsstoffen die een positieve invloed hebben op het immuunsysteem zoals ijzer en zink, belangrijk voor de cognitieve ontwikkeling van uw kind of cacaopoeders die 75% suiker bevatten maar het geheugen en de concentratie zouden stimuleren.  U ziet het, de lijst van producten is te lang om op te sommen! 

Monique Goyens, algemeen directeur van BEUC, licht toe: “Wie kan er zich nu inbeelden dat ontbijtgranen die er prat op gaan rijk te zijn aan vezels en calcium voor een derde bestaan uit suiker?  De talrijke claims die onze leden-organisaties hebben opgespoord over gans Europa lokken de consumenten.  Te sterk gesuikerde of vette voedingsmiddelen worden vermomd als gezonde voeding.  Dit is onaanvaardbaar.”

Op het moment dat obesitas in Europa aan een opmars bezig is, is het van groot belang dat consumenten kunnen vertrouwen op aantrekkelijke slogans.  Enkel Europese voedingsprofielen kunnen dit garanderen en dus is het hoog tijd om te reageren.”

De oplossing om te strijden tegen deze afleidingen laat op zich wachten sinds… januari 2009

De oplossing om ervoor te zorgen dat deze producten, die trouwens niet meteen aan te raden zijn vanuit gezondheidsoogpunt, zich door gebruik te maken van dergelijke claims positiever voor te doen dan ze eigenlijk zijn, is het gebruik van voedingsprofielen.  Dit zijn concrete tools die het mogelijk maken de voedingswaarde van een product goed in te schatten in functie van de maximum aanwezige hoeveelheid vetstoffen, suikers, zout enz. die nodig zijn om het te bestempelen als een meerwaarde voor de gezondheid en om te kijken of het zich een claim mag toe-eigenen.

Deze profielen werden voor het eerst op Europees niveau op tafel gelegd in 2006.  Er was zelfs sprake van om deze profielen uit te werken tegen januari 2009.  We zijn ondertussen 9 jaar later en staan nog steeds nergens…  Meer nog, afgelopen zomer kantte het Europees parlement zich vierkant tegen de voedingsprofielen.

Voor Test Aankoop en BEUC moeten deze profielen worden ingevoerd… in het belang van degelijke informatie en de gezondheid van de consument.  Beide organisaties wachten met ongeduld op het commissierapport dat verwacht wordt midden-2018.  Laten we hopen dat een tiende niet-verjaardag van voedingsprofielen niet dient te worden gevierd!