Openbaar vervoer

Week van de Mobiliteit: laat die auto even aan de kant

Deel op

Vandaag start de Week van de Mobiliteit. Door de coronamaatregelen ziet het programma er dit jaar anders uit dan vorige jaren, maar het doel blijft alternatieve transportmiddelen voor de auto in de verf zetten. De Week van de Mobiliteit is een jaarlijks initiatief op Europees niveau, dat dit jaar loopt tot 22 september. Zoals ieder jaar wordt de nadruk gelegd op meer ruimte voor de zwakke weggebruiker, en het gebruiken van alternatieve transportmiddelen in plaats van de auto. Dit jaar is het aantal evenementen beperkter en kleinschaliger door de coronabeperkingen, maar toch wordt er voldoende aandacht besteed aan verschillende initiatieven.

Vlaanderen

De Week van de Mobiliteit start vandaag met verschillende projecten in Vlaanderen, waaronder een aantal vaste waarden: zo wordt er morgen, donderdag 17 september, een Autovrije dag georganiseerd waarbij bedrijven hun werknemers aansporen om niet de wagen te nemen naar de werkplaats, maar alternatieven uit te testen. De al even traditionele Strapdag, waarbij leerlingen maar ook leerkrachten, (groot)ouders, politiekers en werknemers zich zoveel mogelijk met de fiets of te voet verplaatsen naar hun bestemming, vindt plaats op vrijdag. Diezelfde dag is er ook High 5, een bewustmakingscampagne gericht op verantwoord gedrag in het verkeer van leerlingen in het secundair onderwijs. In het weekend worden de groene mobiliteitsalternatieven belicht, met op zaterdag de TreinTramBus-Wandeldag en op zondag de bekendste blikvanger van de week, de Autovrije Zondag. Afsluiten doet Vlaanderen op dinsdag 22 september met de nationale telewerkdag. Een overzicht van alle Vlaamse initiatieven in jouw buurt vind je hier.

Brussel

Ook in Brussel worden tal van activiteiten georganiseerd, zoals de Bike Repair Tour in Jette om je fiets te laten herstellen, of de rondreizende expo van Brussel Mobiliteit. Deze expo heeft aandacht voor alternatieve mobiliteitsmogelijkheden en houdt vandaag halt in Elsene, morgen in Ukkel en vrijdag in Sint-Lambrechts-Woluwe, om uiteindelijk het weekend af te sluiten in Brussel-Stad. Meer informatie over alle Brusselse mobiliteitsprojecten, vind je op https://weekvandemobiliteit.brussels/.

Wallonië

In Wallonië wordt tijdens deze Semaine de la Mobilité vooral het accent gelegd op “Onze openbare ruimte is er om te delen”. Vandaag geeft “Challenge vélo” de aftrap met bijzondere aandacht voor meer verplaatsingen met de fiets. Morgen zal Wallonië de scholen aanmoedigen om voorzieningen te treffen voor de leerlingen om hen veilig te laten terugkeren naar school, zoals het invoeren van fietsstraten. Afsluiten doet Wallonië online op woensdag 23 september met een advies van de Waalse minister van Mobiliteit over duurzamere alternatieven voor vrachtvervoer.

Een samenvatting van de vele evenementen rond mobiliteit in Wallonië, vind je hier.

Niet alleen in ons land, maar in heel Europa voeren mensen deze week actie voor meer duurzame mobiliteit. Voor meer info, surf naar www.mobilityweek.eu.

Opinie Test Aankoop

Leo Muyshondt, Expert mobiliteit bij Test Aankoop, vindt dat er ondanks de onverwachte wijzigingen in ons mobiliteitspatroon gedurende de voorbije zes maanden, een voortgezette inspanning nodig blijft om ook in de nabije en verdere toekomst onze verplaatsingen te herorganiseren. “Enkel op die manier zullen zowel het milieu, als onze veiligheid er op lange termijn baat bij hebben. Dit is een continue inspanning, vandaar dat een jaarlijkse ‘reminder’ zoals de ‘week van de mobiliteit’ zeker nodig blijft.”

Commentaar

Openbaar vervoer

Hoe tackelen we de uitdagingen van het openbaar vervoer in de toekomst? Daar moeten we post-COVID-19 over nadenken.

Meer info...