Openbaar vervoer

Week van de mobiliteit: wat zijn de geplande acties?

Deel op

Naast autovrije dagen, het aanmoedigen van telewerk en andere initiatieven om vervuilende vervoersmiddelen te beperken, staat het Belgische stadslandschap van 16 tot en met 22 september in het teken van de Europese Week van de Mobiliteit.

Wat staat er op de agenda? Brussel vestigt de aandacht voornamelijk op het voetgangersverkeer, terwijl Wallonië zich zal concentreren op het aanmoedigen van verschillende vervoersmiddelen ter bevordering van de intermodaliteit. In Vlaanderen wordt tijdens de mobiliteitsweek de gelegenheid geboden om stil te staan bij onze woon-werkverplaatsingen aan de hand van verschillende themadagen.

Brussel

Dit jaar zet Brussel voetgangers in de schijnwerpers. De inwoners van de hoofdstad worden uitgenodigd om de auto te laten staan met de actie "Wandelen voor een beter leven". Door te wandelen help je niet alleen het milieu minder te belasten, het heeft ook significante voordelen voor je gezondheid. Het is een manier om milieubewustzijn te combineren met een gezonde levensstijl en tegelijkertijd de straten van de hoofdstad te herontdekken.

De Brusselaars worden uitgenodigd om de uitdaging aan te gaan en in een week 70.000 stappen te zetten, alleen of in teamverband, om zo verschillende prijzen te winnen. De deelnemers worden aangemoedigd om naar werk of school te wandelen in plaats van de auto te nemen. Dankzij de terbeschikkingstelling van gratis tickets aan bedrijven voor het openbaar vervoer, deelfietsen en deelscooters, kunnen werknemers naast de benenwagen ook een van deze opties uitproberen.

Ter motivatie van scholen die hun verplaatsingsgewoontes hebben verbeterd, krijgen vier scholen als prijs een ijskar voor de deur. Doel daarvan is om schoolkinderen aan te moedigen goede mobiliteitsgewoonten aan te nemen. En laten we de traditionele autoloze zondag niet vergeten, die dit jaar plaatsvindt op zondag 19 september van 9.30 tot 19.00 uur.

Wallonië

In Wallonië zal de Week van de Mobiliteit in het teken staan van intermodaliteit. Dat wil zeggen het combineren van verschillende vervoermiddelen om van A naar B te komen, bijvoorbeeld eerst de fiets, dan de trein en vervolgens de bus. Dat is namelijk milieuvriendelijker dan overal met de wagen naartoe te gaan. Hiervoor staan verschillende acties op de planning om inwoners aan te zetten hun (openbare) vervoersmiddelen te verruimen en hun trajecten duurzamer en aangenamer te maken.

SPW Mobiliteit en Infrastructuur organiseert een “Défi Mobilité”, een uitdaging bestaande uit verschillende categorieën voor overheidsdiensten, scholen, bedrijven en werknemersvertegenwoordigers. Voor de 7e editie wordt daar de nieuwe categorie “bevoorrading van handelszaken” aan toegevoegd. Het is de bedoeling dat deze verschillende groepen ertoe worden aangezet om te investeren in het thema mobiliteit, met prijzen die tot 2.000 euro kunnen oplopen.

Het Waals Gewest organiseert ook voor de 9e keer de actie "Tous vélo-actifs". Dit is een kans om enkele duizenden kilometers af te leggen en wellicht het record te overtreffen van 53.321 km dat in 2020 werd behaald.

Vind hier alle acties en evenementen die bij jou in de buurt worden georganiseerd.

Vlaanderen

Naast de nationale telewerkdag en de autoloze zondag staat het Vlaams Gewest tijdens de Week van de Mobiliteit tijdens de (F)Aces van de Toekomst-dag op 16 september ook stil bij de verschillende soorten vervoermiddelen. Een gezamenlijk project van het Netwerk Duurzame Mobiliteit, Autodelen.net en de stad Mechelen via het Europese project SURFLOGH. Het zal verschillende verenigingen uit de duurzame mobiliteitssector samenbrengen, waaronder Autodelen.net, Bond Beter Leefmilieu, Fietsersbond, Mobiel 21, Mpact, Trage Wegen, TreinTramBus en Voetgangersbeweging, met de ambitie om zich aan te bieden als ontmoetingsplaats, een plaats van interactie en inspiratie om de mobiliteit van morgen ter discussie te stellen.

Bovendien vindt StrapDag op 17 september plaats en viert dit jaar zijn 15e verjaardag. Dit evenement is normaalgesproken bedoeld voor het basisonderwijs, maar worden dit jaar voor het eerst ook alle Vlaamse middelbare scholen uitgenodigd. Zij zullen voor de uitdaging staan om de grootste WK-vlag te maken. Scholen die deelnemen en een foto publiceren, maken kans op een van de prijzen, zoals een freestyle BMX- of skate initiatie op hun school.

Om te weten te komen welke acties er bij jou in de buurt plaatsvinden, ga je hierheen.

Niet alleen in ons land, maar in heel Europa komt men deze week in actie voor een duurzamere mobiliteit. Voor meer informatie, zie www.mobilityweek.eu.

Commentaar

Openbaar vervoer

Hoe tackelen we de uitdagingen van het openbaar vervoer in de toekomst? Daar moeten we post-COVID-19 over nadenken.

Meer info...