Openbaar vervoer

Nmbs-pas: zorg dat je er snel bij bent

Deel op

De NMBS biedt 12 gratis treinritten aan, geldig vanaf 5 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021. Weet echter wel dat je er snel bij moet zijn, want na 30 september 2020 loopt het aanbod af.

Hoe gebruik ik de gratis Railpass?

Om jouw Hello Belgium Railpass van NMBS te kunnen gebruiken, krijg je tot en met 30 september 2020 de tijd om een aanvraag in te dienen online. Na validatie van jouw aanvraag, ontvang je de gratis twaalfrittenkaart binnen 8 tot 10 werkdagen per post. Vul vóór het instappen je vertrek- en aankomststation handgeschreven in. Als je één of meer overstappen moet maken, vermeld dan alleen je vertrek- en eindstation. Vergeet je identiteitskaart of verblijfstitel niet, want die moet je tonen als de treinbegeleider je ticket controleert.

Je kan 12 enkele trajecten afleggen naar meer dan 500 bestemmingen in België, beperkt tot 2 gratis ritten per maand, vanaf 5 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021. In het weekend en op feestdagen is er geen tijdsbeperking.

De Railpass is beschikbaar voor elke Belgische inwoner ouder dan 12 jaar. Kinderen die 12 jaar worden voor 31 maart 2021 moeten deze aanvraag ook doen voor 30 september.

Welke beperkingen zijn er verbonden aan deze gratis twaalfrittenkaart?

De Hello Belgium Railpass is op naam en kan je niet doorverkopen of ruilen. Elke reiziger vult zijn rijksregisternummer in, waarna de Railpass zal worden opgestuurd naar de hoofdverblijfplaats zoals opgenomen in het Rijksregister. Het is niet mogelijk om je aanvraag te doen in het station.

Op weekdagen mag je pas reizen vanaf 9 uur. Als je van of naar Brussels Airport-Zaventem reist, moet je afzonderlijk en op voorhand een Brussels Airport Supplement kopen, tenzij je alleen een aansluiting neemt in het station. Je kan met de Railpass niet reizen met hogesnelheidstreinen zoals Thalys, Eurostar, TGV of ICE. Als je in eerste klas wilt reizen, kan dit alleen mits het betalen van een Supplement Klasverhoging. Daarnaast kan je geen reservatie maken voor groepsreizen.

Reizen in het buitenland is onmogelijk. Om de Railpass voor internationale reizen te gebruiken, kan je deze wel combineren met een internationaal vervoersbewijs dat geldig is op het buitenlandse spoorwegnet tot aan het eerste Belgische station.

Gelimiteerde uitvoering van dit initiatief

De ongebruikte ritten kunnen niet worden geruild of later gebruikt dan 31 maart 2021. Bovendien kan je deze gratis twaalfrittenkaart slechts eenmaal aanvragen. Als je Railpass verloren, gestolen of beschadigd is, kan je bijgevolg geen nieuw exemplaar vragen. Het gebruik van een gratis ticket geeft geen recht op enige vergoeding in geval van vertraging of annulering van de trein.

Leo Muyshondt, Expert mobiliteit bij Test Aankoop, vindt dat de besteltijd, beperkt tot een paar weken in september, nogal limiterend is. Ook meent hij dat het gebrek aan maatregelen in geval van verlies, diefstal of bij problemen met de treinverbindingen, te limitatief is. Bestel daarom best vandaag nog jouw gratis twaalfrittenkaart op www.hello-belgium.be en hou jouw treinkaart altijd stevig bij de hand.

Commentaar

Openbaar vervoer

Hoe tackelen we de uitdagingen van het openbaar vervoer in de toekomst? Daar moeten we post-COVID-19 over nadenken.

Meer info...