Openbaar vervoer

Hello Belgium Railpass : verderzetten of niet ?

Deel op

Elke Belg ouder dan 12 kreeg in september 2020 de gelegenheid om een gratis 'Hello Belgium railpass' te bestellen, geldig van 5 oktober 2020 tot 31 maart 2021. Goed voor twee ritten per maand gedurende zes maanden. Door de voortdurende coronabeperkingen en -verstrengingen zijn veel van die gratis railpassen mogelijks onderbenut.

De grote aankondiging dat de railpass de zachte mobiliteit naar plaatsen om te wandelen of te winkelen zou bevorderen, heeft weinig effect gehad. Om het zeker te weten hebben we de afgelopen dagen een enquête gehouden en de conclusie is vernietigend: veel consumenten (1100 respondenten volgens een representatief deel FR/NL) hebben de railpass aangevraagd en gekregen, maar de overgrote meerderheid heeft hem nog niet kunnen gebruiken.

De enquête bevestigt de tendensen:

  • 1 op de 2 Belgen heeft de railpass nog nooit gebruikt en 1 op de 5 te weinig.

  • 1 op de 2 Belgen die de pass bezit, heeft treinreizen tijdens de coronacrisis vermeden om het risico op besmetting te voorkomen.

  • Ongeveer 1 op de 4 is van mening dat de gebruiksvoorwaarden te restrictief waren.

Op de vraag of zij het in een toekomstige verlengingsperiode zouden gebruiken, is dat zeer duidelijk het geval voor 90% van de Franstalige respondenten, tegen 65% voor de Nederlandstalige respondenten.

Intussen zijn de coronamaatregelen niet opgeheven, maar zelfs nog verlengd. De mogelijkheden om te reizen en de vier uithoeken van ons land te bezoeken zijn voor de meeste Belgen zeer beperkt geweest. De reisomstandigheden konden nooit als normaal worden beschouwd en moedigden de mensen helemaal niet aan om van het gratis reisaanbod gebruik te maken. Het budget van ongeveer 120 miljoen euro was niettemin een belangrijke publieke investering.

Na vandaag (31/03) is de railpass niet meer geldig. Wij pleiten voor een verlenging tot ten minste het einde van de zomer of zelfs tot het einde van het jaar 2021. Zo zouden mensen hun ongebruikte ritten alsnog kunnen verzilveren.

Zoals uit onze enquête blijkt, zijn deze ongebruikte ritten talrijk. Het zou ook beter zijn te wachten tot de cafés, restaurants, bioscopen enz. in de stadscentra hun deuren openen om de railpass te gebruiken. Gratis openbaar vervoer kan immers meer mensen ertoe aanzetten te reizen en zo de Belgische en lokale economie ondersteunen vanaf het moment dat er meer flexibiliteit mogelijk is. Wij zijn uiteraard bereid de modaliteiten en mogelijke alternatieven te bespreken om te voorkomen dat het concept voor altijd wordt begraven als een goed, maar niet geslaagd idee. De bal ligt dus in het kamp van de regering.

Heb jij je gratis Hello Belgium Railpass al gebruikt? Vertel het ons hieronder door snel deze korte enquête te beantwoorden.

Commentaar

Openbaar vervoer

Hoe tackelen we de uitdagingen van het openbaar vervoer in de toekomst? Daar moeten we post-COVID-19 over nadenken.

Meer info...