Openbaar vervoer

Waarom kiezen voor reservatiedienst NMBS "Kust-Express"?

Deel op

Bij de start van deze zomervakantie heeft de NMBS uitgepakt met haar online reservatiedienst "Kust-Express". Het doel? Een gunstiger aanbod voorzien en snellere ritten in een paar klikken. Een geschikte kans voor ons om na te gaan of deze dienst werkelijk voordelig is.

Na een eerste testweekend op 5 en 6 juni heeft de NMBS de “Kust-Express” gelanceerd, haar online reservatiesysteem voor treinen naar de Noordzee. Het biedt een rechtstreekse verbinding met de stations van Knokke, Oostende, De Panne en Blankenberge vanuit Brussel-Zuid, Luik-Guillemins, Antwerpen-Centraal en Gent-Sint-Pieters. Dit is een manier om de drukte te vermijden van dit voorjaar in de stations en rijtuigen, alsook de verplaatsing van de pendelaars te vergemakkelijken.

Extra reserveringskosten

In de praktijk rijden er in het weekend dagelijks twintig extra treinen: tien ’s morgens en tien ‘s avonds. Tijdens de week rijden er vier treinen tussen Brussel-Zuid en Oostende, waarvan twee naar de kust in de voormiddag en twee terug ‘s avonds. Om van deze dienst gebruik te kunnen maken, moet je bovenop de prijs van jouw ticket € 1 extra (reserveringskost) betalen. Ter herinnering: deze dienst is alleen online beschikbaar. Voor de vereniging Navetteurs.be druisen deze extra reserveringskost en de online exclusiviteit in tegen het belang van de consument. Een mening die ook wij delen.

Wat zijn de voordelen?

De zekerheid van een zitplaats, de zogenaamde kortere trajecten, het reisgemak: op papier is deze extra dienst zeer aantrekkelijk. Maar is het in werkelijkheid echt voordeliger? We hebben een simulatie gedaan om te zien of je hier wel degelijk baat bij hebt.

• Brussel-Zuid naar Oostende

Als je nu zaterdag 10 juli wilt reizen naar de kust, dan vertrekt de sneltrein vanuit Brussel-Zuid om 10.14 u. met aankomst in het station van Oostende om 11.20 u., wat neerkomt op een reistijd van 1 uur en 6 minuten voor een prijs van € 18,10, inclusief € 1 reservatiekosten.
Kies je voor een klassieke reis op dezelfde datum, dan vertrekt er een IC-trein om 10.08 u. vanuit Brussel-Zuid met aankomst in Oostende om 11.16 u. Er zijn twee tussenstops in Gent-Sint-Pieters en Brugge. De reis duurt 1 uur en 8 minuten en kost je € 17,10.

• Brussel-Zuid naar De Panne

Om van het Zuidstation naar De Panne te gaan met de sneltrein neem je die van 10.02 u. Hij komt aan om 11.28 u., zonder tussenstops of overstappen, voor een duur van 1 uur en 26 minuten en een kostprijs van € 21,50 inclusief € 1 reservatiekosten.
Bij een standaardreis vertrekt er een IC-trein om 10.08 u. uit Brussel-Zuid die twee uur later, om 12.08 u., aankomt in De Panne, met een overstap in het station Gent-Sint-Pieters en acht haltes tussen Gent en De Panne. Dit traject komt neer op een standaardtarief van € 20,50.

Samengevat is het reservatiesysteem, afhankelijk van jouw bestemming, meer of minder interessant in termen van tijdsduur en gemak. Voor Oostende heeft de rechtstreekse exprestrein weinig of geen impact op de reistijd, met een tijdwinst van slechts twee minuten. Anderzijds ben je wel zeker van een zitplaats op drukke momenten.

Als je daarentegen naar De Panne wilt en je kiest voor de exprestrein, moet je niet overstappen in het station van Gent-Sint-Pieters en je wint bovendien 34 minuten reistijd.
Wat uiteindelijk de prijs betreft, ook hierop heeft deze reservering weinig invloed. Je bespaart € 1 als je kiest voor een IC-trein naar de kust, zonder zekerheid dat je kunt neerzitten bij grote drukte.

Zit je krap bij kas deze zomer? Ontdek hoe je op jouw vakantie kunt besparen in ons dossier Onze tips om goedkoper te reizen.

Commentaar

Openbaar vervoer

Hoe tackelen we de uitdagingen van het openbaar vervoer in de toekomst? Daar moeten we post-COVID-19 over nadenken.

Meer info...