Openbaar vervoer

All-in ticket Brussel, nu ook voor randgemeenten

Deel op

Binnenkort een combinatie nodig van de bus, metro, trein of tram om de rand van Brussel te bereiken? Vanaf 1 februari kan je dat tot 11,5 km buiten het Hoofdstedelijk Gewest met slechts één ticket.

Met de invoer van zone 30 in bijna heel Brussel was het openbaar vervoer als alternatief transportmiddel voor de auto nooit eerder zo aantrekkelijk. De Lijn, TEC, MIVB en NMBS presenteren dan ook met plezier hun nieuwe samenwerking. Jawel, je verplaatsen binnen Brussel met de trein én tram, bus of metro was al mogelijk met één ticket, onder de vorm van het vervoersbewijs JUMP of het abonnement MTB. Maar begin februari wijzigen die namen, wordt er een gemeenschappelijk tarief toegepast en breiden de zones uit. Opgelet, want de nieuwe voorwaarden gelden niet voor reizigers naar en van de luchthaven van Zaventem.

Openbaar vervoer in Brussel (19 gemeenten)

JUMP-vervoersbewijs en MTB-abonnement worden allebei BRUPASS

Je kan kiezen voor een BRUPASS-vervoersbewijs:

  • 1 rit voor € 2,40
  • 10 ritten voor € 15
  • 1 dag voor € 7,5

Of voor een BRUPASS-abonnement:

  • 1 maand voor € 55,5
  • School voor € 90
  • 12 maanden voor € 583

De 19 gemeenten die onder 'Brussel' vallen, zijn: Anderlecht, Brussel (stad), Elsene, Etterbeek, Evere, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Vorst en Watermaal-Bosvoorde.

Openbaar vervoer in en rond Brussel

Je kan kiezen voor een BRUPASS XL-vervoersbewijs:

  • 1 rit voor € 3
  • 10 ritten voor € 20

Of voor een BRUPASS XL-abonnement:

  • 1 maand € 74
  • 12 maanden € 775

Hiermee kan je je verplaatsen in zowel de 19 Brusselse gemeenten, als de volgende extra gemeenten en dorpen: Brussegem, Meise, Grimbergen, Vilvoorde, Melsbroek, Machelen, Diegem, Zaventem (met uitzondering van de luchthaven), Kraainem, Wezembeek-Oppem, Tervuren, Hoeilaart, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw, Dilbeek, Groot-Bijgaarden, Zellik en Kobbegem.

BRUPASS: niet aan te kopen via een applicatie

Initiatieven zoals deze waarbij je meerdere vervoermiddelen kan bestellen via één kanaal, zoals dat ook het geval is bij Mobility as a service (MaaS), juichen wij sterk toe.

De digitalisering van dit soort projecten blijft weliswaar noodzakelijk om te kunnen beantwoorden aan de huidige noden van de consument.

Recent zijn de NMBS- app en de MoveSafe-app succesvol samengevoegd tot één applicatie. Maar er is nog werk aan de winkel want reizigers die via de vernieuwde NMBS-app een BRUPASS (XL)-ticket willen aankopen, moeten nog even op hun honger blijven. Een digitaal aanbod voor de smartphone is immers ten vroegste voorzien begin 2022.

Vanaf 1 februari kan je de BRUPASS (XL) dus alleen maar aankopen via de verkoopautomaten, kiosks en online op de website van een van de vier vervoersmaatschappijen. Vergeet vervolgens niet om je vervoersbewijs altijd te valideren voordat je instapt: voor de tram, metro en bus gebruik je een valideertoestel van de MIVB, TEC en/of De Lijn en voor de trein valideer je via een verkoopautomaat.

Commentaar

Openbaar vervoer

Hoe tackelen we de uitdagingen van het openbaar vervoer in de toekomst? Daar moeten we post-COVID-19 over nadenken.

Meer info...