Auto's

Zo voorkom je rood keuringsbewijs voor je autolichten

Deel op

Vanaf 1 oktober krijg je in Vlaanderen een rood keuringsbewijs als je autolichten niet in orde zijn. De nieuwe regels moeten de verkeersveiligheid verhogen om bij te dragen aan de Vlaamse doelstelling van nul verkeersdoden tegen 2050.

Vlaanderen installeert begin oktober extra maatregelen om de auto veiliger te maken. Sinds 1 december 2019 kreeg je bij de autokeuring een waarschuwing voor bepaalde gebreken aan lichten en reflectoren. Vanaf volgende maand is dat onmiddellijk een rood keuringsbewijs. Volgens onze mobiliteitsexpert Leo Muyshondt is “de verkeersveiligheid (zien en gezien worden) zeker gebaat bij deze nieuwe Vlaamse regel”.

Vermijd je liever een herkeuring?

Lees dan onze tips en controleer vooraf:

  • of alle verklikkerlichtjes op het dashboard voor de grootlichtkoplampen en de mistachterlichten naar behoren werken;
  • de schakeling van de belangrijkste lichten op het voertuig;
  • of de kentekenplaatverlichting goed is bevestigd;
  • de werking van de waarschuwingsknipperlichten ('de 4 pinkers');
  • de werking, de staat en de bevestiging van de dagrijlichten, achterlichten, stoplichten en derde stoplicht, mistlichten vooraan en achteraan, achteruitrijlichten, breedtelichten, richtingaanwijzers, reflectoren en zijmarkeringslichten. Een barst of kras in de reflectoren, koplamplenzen of -glazen is niet erg, maar er mag geen water kunnen inlopen, anders moet het defect worden hersteld.

Kijk daarnaast je laatste keuringsbewijs na. Als er opmerkingen zijn over een technisch tekort, gerelateerd aan de verlichting, laat dit dan zo snel mogelijk herstellen. Plan tot slot je bezoek aan de keuring tijdig in.

Rood keuringsbewijs

Heb je ondanks je inspanningen toch een rood keuringsbewijs ontvangen? Weet dan dat je de herkeuring moet laten doorgaan in het keuringscentrum waar het voertuig is afgekeurd. Tijdens die afspraak worden enkel de vastgestelde gebreken van de vorige keuring gecontroleerd. Ga je toch liever naar een ander keuringscentrum, dan kan dat enkel als je opnieuw een volledige keuring laat uitvoeren in plaats van een herkeuring.

De herkeuring kost je € 13,20 en je krijgt twee weken tijd om de herstelling en herkeuring te laten uitvoeren. Ben je te laat, dan moet je auto opnieuw volledig worden gekeurd. Ontdek hier de Vlaamse tarieven voor een (her)keuring van je auto.

Auto verkopen of ecorijden?

Mag je vaker telewerken en overweeg je bijgevolg om je auto te verkopen? Bekijk dan eerst onze to-dolijst met een overzichtelijk stappenplan.

Ben je eerder op zoek naar een nieuwe, ecologische wagen? Raadpleeg dan onze koopwijzer voor de beste elektrische auto’s en plug-in-hybrides.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...