Auto's

Zo start je de auto met startkabels

Deel op

In de winter worden de accu's in onze auto's op de proef gesteld. Krijg je je auto niet gestart? Gebruik startkabels in deze tien stappen.

Het is belangrijk dat je startkabels krachtig genoeg zijn. Een startkabel moet voldoen aan DIN 72.553 of ISO 6722 en flexibel zijn. Bij koud weer heeft het isolatiemateriaal echter de neiging om onbuigzaam te worden. De klembeugels moeten volledig met kunststof omhuld zijn. Alleen de contactdelen in de punt van de klem mogen van metaal zijn.

1. Raadpleeg de handleiding van beide auto’s

Raadpleeg eerst de handleiding van je eigen auto én van de auto waarmee de startkabels zullen worden verbonden. Ze geven informatie over de specifieke vereisten van elk voertuig. Volg de aanwijzingen in de handleiding. In extreme gevallen kan de accu of een besturingselement worden vernield en kun je in aanraking komen met lekkend accuzuur. Staat de defecte auto op een drukke weg of in een blinde hoek? Beveilig deze plaats dan met een gevarendriehoek en trek een veiligheidsvest aan.

2. Rode kabel

Sluit eerst de rode draad aan op de positieve klem van de accu van de hulpauto. Sluit vervolgens het andere uiteinde aan op de positieve klem van de defecte auto.

3. Zwarte kabel

Sluit nu de zwarte kabel aan op de minpool van de accu van de hulpauto. Het andere uiteinde verbind je met het opgegeven aardingspunt van de defecte auto (zie handleiding) of met een vrij metalen punt op het motorblok. Sluit de zwarte kabel niet aan op de accu van de kapotte auto, anders bestaat er gevaar voor vonken.

4. Start de motoren

Start eerst de motor van de hulpauto. Probeer na een paar minuten de defecte auto kort te starten. Lukt het niet, probeer dan na een minuut opnieuw. Wees voorzichtig, want na de derde mislukte poging kan de auto beschadigd raken. Dan bel je beter de pechdienst.

5. Laat beide motoren draaien

Als de defecte auto start, laat je beide motoren een paar minuten draaien. Slaat de motor van de defecte wagen toch af, schakel dan beide auto's uit en bel de pechdienst.

6. Steek de lichten aan

Als de motor in de defecte auto draait, schakel je de grootste energieverbruikers in, zoals verwarming, ventilatie en koplampen. Zo voorkom je spanningspieken die de elektronica aan boord kunnen beschadigen.

7. Verwijder de kabels

Maak nu eerst de zwarte kabel los van de hulpauto en daarna van de geholpen wagen. Verwijder dan de rode kabel.

8. Schakel de energieverbruikers uit

Laat de motor van de defecte auto draaien. Schakel nu de energieverbruikers uit die je niet meer nodig hebt.

9. Rij voorzichtig

Let op de foutmeldingen van het voertuig tijdens het rijden. Wordt er een storing gemeld, stop de auto dan en vraag de hulp van een mecanicien. Door de storing kan de elektrische ondersteuning van de stuurfuncties, zoals de stuurbekrachtiging, uitvallen.

10. Laad de accu op

Als je thuis bent, kun je de accu opladen met een externe acculader. Een kleine acculader is meestal voldoende. Heb je geen acculader voorhanden, rij dan een tijdje ononderbroken rond om de accu op te laden.

Als het probleem zich opnieuw voordoet, kan de accu kapot of versleten zijn. Bel een pechdienst, ga naar een dealer of garagist, of vervang de batterij zelf als je weet hoe dat moet.

Ben je op zoek naar nieuwe winterbanden of ander advies voor je auto? In de autosectie van onze website vind je artikels, dossiers en koopwijzers die je kunnen helpen.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...