Auto's

Filevorming? Ga altijd opzij en maak plaats (voor prioritaire voertuigen)

Deel op

Van zodra er file optreedt moeten bestuurders vanaf 1 oktober hun voertuig altijd uiterst links of rechts plaatsen, afhankelijk van hun positie. Zo hebben prioritaire voertuigen steeds plaats. De vorming van zo een ‘reddingsstrook’ is verplicht op elke rijbaan met minimum twee rijstroken.

De reddingsstrook of ‘spoedstrook’ is nieuw in België, maar heeft zijn nut al bewezen in het buitenland. Voertuigen van veiligheidsdiensten, ambulances of politiewagens zullen vanaf donderdag sneller hun bestemming bereiken. Ons huidige systeem leidt momenteel tot enige vertraging doordat we met ons voertuig enkel moeten uitwijken indien de sirenes van een prioritair voertuig loeien.

Een reddingsstrook vormen

Bij file moeten alle voertuigen op de linkerrijstrook uiterst links gaan staan en al de rest zoveel mogelijk naar rechts, zélfs als er op dat moment geen enkel prioritair voertuig nadert. Deze regel is van toepassing op alle wegen, vanaf het ogenblik dat er tenminste twee rijstroken zijn in de richting die je volgt.

Het Belgisch kenniscentrum voor de verkeersveiligheid Vias institute legt de nieuwe maatregel graag uit aan de hand van dit praktische filmpje.

Wie mag gebruikmaken van deze strook?

De reddingsstrook mag worden gebruikt door alle prioritaire voertuigen, zodat zij snel kunnen tussenkomen op de plaats van een ongeval (politie- en brandweervoertuigen, ziekenwagens, voertuigen van de civiele bescherming, ...). Deze voertuigen moeten zijn uitgerust met blauwe lichten en een sirene, maar ze zijn niet verplicht om die altijd te gebruiken.

Als je met de motorfiets rijdt onder de voorwaarden voorzien in de Wegcode (maximumsnelheid van 50 km/u met een maximaal snelheidsverschil van 20 km/u ten opzichte van de andere voertuigen), mag je de reddingsstrook gebruiken, maar enkel op voorwaarde dat er geen enkel prioritair voertuig van achteren nadert. Als dit wel het geval is, moet je onmiddellijk opzij om het de vrije doorgang te laten.

Pechstrook wordt geen hulpstrook

Het is niet de bedoeling om de pechstrook te gebruiken om een reddingsstrook te kunnen vormen. Vooral omdat sommige voertuigen, zoals takelwagens, vrije doorgang moeten hebben op de pechstrook. Je moet je dus naar de zijkant begeven maar wel binnen de grenzen van de rijbaan. Als je daarentegen geen andere keuze hebt, zal je misschien in sommige gevallen tijdelijk over de pechstrook moeten rijden wanneer een prioritair voertuig van achteren nadert en onvoldoende ruimte heeft om in jouw buurt op de reddingsstrook te rijden.

Fietspad is geen ‘reddingspad’

Je mag het fietspad en de bijzondere overrijdbare bedding in geen geval gebruiken bij het vormen van een reddingsstrook. Deze inrichtingen zijn voorbehouden voor voertuigen voor gemeenschappelijk vervoer en maken geen deel uit van de rijbaan. Maar ook hier is er een uitzondering op de regel wanneer er een prioritair voertuig van achteren nadert en niet genoeg ruimte heeft om op de reddingsstrook te rijden in jouw buurt.

We moeten ons aanpassen

Naast België voorzien ook Duitsland, Oostenrijk, het Groothertogdom Luxemburg, de Tsjechische Republiek en Hongarije in het vormen van een reddingsstrook bij filevorming. Zwitserland en Slovenië raden het sterk aan.

Leo Muyshondt, Expert mobiliteit bij Test Aankoop, stelt dat deze ‘nieuwe manier van in de file staan’ net zoals bij het invoeren van het ‘ritsen’ ook gewenning zal vereisen bij de bestuurders in ons land. “Hopelijk nemen ze dit snel op, zodat er geen extra ongevallen gebeuren door onwetende en verraste bestuurders.”

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...