Auto's

Wat je echt moet controleren als je een tweedehandswagen koopt

Deel op

Je bent dringend toe aan een nieuwe auto. Maar wanneer je het peperdure prijskaartje krijgt voorgeschoteld van je glimmende bolide en de ellenlange leveringstermijn, overweeg je om toch maar een prima tweedehandswagen te kopen. Onze tips helpen jou om de juiste keuze te maken: let bijvoorbeeld op voor oplichters.

De voorbije vijf maanden ging de verkoop van tweedehandswagens in stijgende lijn, met een aanzienlijk verschil (tot ruim 15 %) tegenover dezelfde periode vorig jaar. Mobiliteitsfederatie TRAXIO berekende dat er vorige maand 2,3 % meer tweedehandsauto’s werden ingeschreven dan in oktober vorig jaar. Er is vooral een daling merkbaar van het aantal verkochte dieselwagens. Benzinewagens worden zo’n 2 % meer ingeschreven dan diesels. Het aandeel van de andere brandstofwagens is verwaarloosbaar. Maar het blijft wel degelijk belangrijk om je goed te informeren alvorens je op de tweedehandsautomarkt te begeven.

Lees verder onder de foto 1200x800 Grafiek Tweedehands

Opgelet voor oplichters

Nu we vooral zijn aangewezen op het internet om onze keuze te maken, doen gespecialiseerde oplichters massaal hun intrede op de tweedehandsautomarkt. Wees dus ten zeerste op je hoede en betaal geen euro vooraleer je de wagen in het echt hebt gezien. Stem er ook nooit mee in om cash te betalen.

Aandachtspunten bij de aankoop van een tweedehandsauto

Een tweedehandswagen kan je aankopen bij een particuliere, of bij een professionele verkoper. Beide hebben hun voor- en nadelen die je terugvindt in ons dossier over tweedehandswagens.

Raadpleeg ook onze koopwijzer voor tweedehandsauto's.

Nadat je jouw droomwagen hebt gekozen, is het tijd om deze van dichterbij te inspecteren.

  • Check de buitenkant bij daglicht. Inspecteer het koetswerk bij daglicht, niet in een zwak verlichte garage.
  • Controleer de algemene staat van het interieur. Controleer de werking van de rempedalen en van alle instrumenten, zoals mistlichten. Open en sluit de ruiten. Ga na of alle deurgrepen goed werken.
  • Laat je niet misleiden door een te schone motor. Let erop dat het motor- en chassisnummer overeenstemmen met wat op het inschrijvingsbewijs staat. Controleer alle vloeistoffen. De batterij mag niet ouder zijn dan vier jaar.
  • Test de ophanging. Een ongelijke slijtage van de banden wijst op een probleem. Controleer ook de profieldiepte en de schokdempers.
  • Zoek onder de wagen naar sporen van roest. Controleer de staat en de bevestiging van de uitlaat en de katalysator. Check of er geen sporen van olie-, brandstof- of waterlekkage zijn. Inspecteer de dichtingen.
  • Onderzoek de koffer en veiligheidsuitrusting. Open en sluit de kofferklep om de goede werking te controleren. Kijk na of het reservewiel in goede staat en op spanning is. Controleer de aanwezigheid en de staat van de krik, het gereedschap en de wettelijke voorzieningen: gevarendriehoek, reflecterend veiligheidshesje, verbanddoos.
  • Vraag een proefrit aan. Maak een proefrit van minstens een halfuur. Varieer je snelheid en verander geregeld van versnelling. Controleer de koppeling bij stilstand: trek de handrem aan, schakel de tweede versnelling in en laat het koppelingspedaal zachtjes omhoogkomen.

Controleer tot slot de aanwezigheid van alle boorddocumenten.

Bezoek ons online dossier voor extra tips over onder meer de garantie en de betrouwbaarheid van automodellen.

Al eens overwogen om een nieuwe auto te huren in plaats van te kopen?

Zorgeloos een wagen huren op langere termijn. Kies voor een Private Lease-formule, al vanaf 199 euro per maand.

FIAT 500 1.0 Hybrid Lounge

FIAT 500 1.0 Hybrid Lounge

vanaf 199€

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf 260€

Meer info
Ford Fiesta 1.0i EcoBoost Connected

Ford Fiesta 1.0i EcoBoost Connected

vanaf 246€

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...