Auto's

Toyota Yaris veiligste kleine gezinsauto

Deel op

Vandaag onthult Euro NCAP het resultaat van de eerste auto die werd beoordeeld volgens het vernieuwde crash test protocol van 2020. De recentste kleine gezinswagen van Toyota, de Yaris, behaalt een score van maar liefst vijf sterren.

Euro NCAP, de partnerorganisatie van Test Aankoop die de veiligheid van auto’s test, pakt vandaag uit met schitterende resultaten voor Toyota. De vierde generatie Yaris van het Japanse automerk komt met vlag en wimpel uit het testprogramma voor dit jaar.

Frontale aanrijding met bewegend vervormbaar obstakel

De Toyota Yaris is de eerste die werd onderworpen aan een geheel nieuwe Mobile Progressive Deformable Barrier-test (MPDB). Bij de oprichting van Euro NCAP in 1997 bestond deze test uit een frontale offset-botsing. Een offsetaanrijding komt voor bij een frontale botsing tussen twee auto’s die elkaar met een hoge snelheid tegemoetkomen en waarbij de voorkanten van de voertuigen elkaar slechts gedeeltelijk raken. Maar in 2020 werd de oorspronkelijke test vervangen door de huidige MPDB-test: een frontale aanrijding met een bewegend vervormbaar obstakel. Deze test bootst een aanrijding na tussen het testvoertuig en een typische middelgrote gezinsauto. Bij de test worden verschillende aspecten van de veiligheid van een auto beoordeeld, onder meer de bescherming van de inzittenden bij een aanrijding en de schade die de wagen toebrengt aan een ander voertuig.

Standaard veiligheidsuitrusting Toyota Yaris

De Yaris doet het over het algemeen goed. Zijn kleine formaat en charmante uitstraling maken het model een van de minder agressieve crashpartners op de weg. Twee centraal geplaatste airbags blazen op bij een zijdelingse aanrijding. Die moeten voorkomen dat de inzittenden naar de andere kant van het voertuig worden gekatapulteerd en het risico verkleinen van onderling contact. De veiligheidsscore voor volwassen inzittenden is dan ook 86 %. De Yaris toont bovendien een snelle vooruitgang op het gebied van technologie om botsingen te vermijden: de nieuwste generatie van Toyota Safety Sense kan de wagen doen stoppen bij het afslaan, om een botsing met tegenliggers te voorkomen. Het standaard Multi Collision Brake systeem probeert dan weer een secundaire impact te vermijden door bij een eerste impact de remmen ogenblikkelijk te activeren. Dankzij dit soort systemen behaalt de Yaris op de deelscore veiligheidsassistentie 85 %. Kinderen en zwakke weggebruikers blijven daarbij niet in de kou staan, met een veiligheidsscore van respectievelijk 81 % en 78 %.

Naast Toyota, krijgt ook Audi een vijfsterrenbeoordeling voor zijn e-tron Sportback-variant uit 2019. Dezelfde succesvolle resultaten werden opgetekend voor de Renault Clio Hybrid E-Tech die het lijstje aanvult als variant van de Clio V, die vorig jaar werd getest. Beide modellen vallen dus onder de rating van 2019.

Voor een overzicht van alle resultaten, surf naar www.euroncap.com.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...