Auto's

Neemt mijn automatische piloot het stuur over als ik een boek lees in de auto?

Deel op

Test Aankoop testte in samenwerking met partnerorganisatie Euro NCAP tien auto’s met een elektronische rij-assistentie, op zoek naar de veiligste wagen voor jou.

Euro NCAP, bekend voor zijn veiligheidsbeoordelingen, en Test Aankoop presenteren voor de tweede maal de testresultaten van de zogenaamde Highway Assist-systemen, of rijhulpmiddelen. Tien automodellen die hierover beschikken werden aan een grondig onderzoek onderworpen: Audi Q8, BMW 3 reeks, Ford Kuga, Nissan Juke, Peugeot 2008, Renault Clio, Tesla Model 3, Volkswagen Passat, Volvo V60 en Mercedes-Benz GLE. Deze laatste pakt uit met de beste resultaten en komt zo een bescheiden stapje dichter bij de zelfrijdende auto.

Wat is het nut van Highway Assist-systemen?

Geautomatiseerde rijsystemen, in de volksmond bekend als de ‘automatische piloot’, ondersteunen een bestuurder tijdens zijn autorit. De huidige beschikbare technologieën zijn in het bijzonder bedoeld voor gebruik op wegen met duidelijk gemarkeerde rijstroken, zoals snelwegen, vandaar de naam Highway Assist-systemen. Adaptieve Cruise Control (ACC) en Lane Centering (LC) zijn twee voorbeelden van soortgelijke systemen die jou helpen om een bepaalde snelheid aan te houden, een veilige afstand tot jouw voorligger te bewaren en om jouw auto in het midden van de rijstrook te houden. Hierdoor kan je veiliger rijden en ervaar je minder stress.

Bovendien herkent een goed hulpsysteem een verkeerde handeling van een bestuurder zoals het niet-vasthouden van het stuurwiel. Daarop krijgt de automobilist een signaal om extra aandachtig te blijven. Dergelijk systeem moet bij elke rit opnieuw worden ingeschakeld, anders dan bij systemen die altijd ingrijpen, bijvoorbeeld het automatische noodstopsysteem (AEB).

De veiligste rijhulptechnologieën

De rijhulpmiddelen van de tien eerdergenoemde automerken werden beoordeeld op Assistance Competence - assistentie tijdens het rijden met aandacht voor de betrokkenheid van de bestuurder, en op Safety Backup - reactie op een onveilige situatie. De Mercedes-Benz GLE, gevolgd door de BMW 3 reeks en de Audi Q8 behalen alle drie een zeer goede score op beide. Tesla Model 3 scoort met 95 % beter dan de Mercedes GLE (89 %) op veiligheid, maar moet wel flink onderdoen op vlak van Assistance Competence: 36 % tegenover 85 %.

Bij de middenklassers haalt de Ford Kuga een goede score, met dank aan zijn gesofisticeerde en gebalanceerde assistentiesystemen. Peugeot 2008 eindigt onderaan de ladder, net onder de Renault Clio, voor zijn zwakke prestatie qua autonome veiligheid. Naast Tesla Model 3 krijgen ook de Volkswagen Passat, de Nissan Juke en de Volvo V60 een matige score. Vooral de Volvo die al enkele jaren op de markt is, bewijst dat de snelle vooruitgang in deze technologie snelle updates vereisen.

Helaas missen alle merken een goede Direct Driver Monitoring, die echt begrijpt of een bestuurder betrokken is bij het rijden of niet. Nochtans is dit aspect cruciaal om de technologie verder te laten evolueren.

Wil je meer weten over onze exclusieve testresultaten? Bezoek dan snel het online dossier op de website van Test Aankoop.

...schatten rijsituatie niet volledig autonoom in

Als je dus van plan was om een dutje te doen of een boek te lezen in jouw gloednieuwe wagen, uitgerust met de meest geavanceerde rijhulptechnologie, dan ben je eraan voor de moeite. Ondanks de sterke testresultaten in sommige wagens, blijft elke automatische piloot ondersteuning bieden, maar hij is daarbij niet feilloos. De eindverantwoordelijkheid en de controle over jouw wagen liggen nog steeds bij jou.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...