Auto's

Te veel in de koffer? Te lage bandenspanning? Je verbruik gaat erdoor stijgen

Deel op

Door het verbruik van je wagen te verlagen, kan je heel wat besparen. Dit kan je doen met vaak erg kleine aanpassingen. Met MILE21 kun je je verbruik gemakkelijk opvolgen.

Het verbruik van je wagen inschatten, is niet altijd even eenvoudig. Met MILE21 proberen we dat probleem uit de wereld te helpen. Door de verbruiksgegevens van echte bestuurders te verzamelen, krijgen we er een zicht op het reële verbruik van tientallen modellen. En dan kun je gaan vergelijken met het verbruik dat de fabrikant als officiële verbruik opgaf, en kun je echt op zoek naar een zuinige wagen.

Check zeker eerst onze video’s over hoe je minder kunt verbruiken en hoe je de wagens kunt vergelijken.

Goedkoper rijden is minder verbruiken

Maar ook als je niet meteen een nieuwe auto nodig hebt, kun je besparen. Door een aantal heel eenvoudige tips toe te passen, kun je aanzienlijk minder gaan verbruiken, waardoor je minder vaak aan de pomp moet stoppen.

  1. Schakel op tijd: Ga niet te hoog in toeren, maar schakel op tijd naar een hogere versnelling.
  2. Rijd aan een aangepaste snelheid: Door niet te snel te rijden en niet te bruusk op te trekken en af te remmen, kun je heel wat besparen.
  3. Hou de bandendruk in de gaten: Een band die niet hard genoeg staat, heeft een hogere rolweerstand dan een band die goed is opgepompt. Hierdoor gaat je verbruik stijgen. Hoe hoog de bandendruk mag zijn, verschilt van wagen tot wagen, en vind je in het instructieboekje, of op een sticker in de wagen (in de deuropening, achter de zonneklep of aan de binnenkant van de tankdop. Een goede bandendruk gaat ook slijtage van je banden tegen.
  4. Vermijd korte afstanden: Voor korte afstanden moet de motor van je wagen steeds opnieuw opwarmen, waardoor je relatief veel gaat verbruiken.
  5. Schakel de motor uit bij stilstand: Sta je langer dan 20 seconden stil, bv. aan een rood licht of bij een spooroverweg, schakel dan je motor uit. Ook in de file kun je dit soms doen.
  6. Rij anticiperend: Probeer het verkeer voor je zo goed mogelijk in te schatten en houd voldoende afstanden, zodat je niet steeds moet afremmen en terug optrekken. Nader je een rood licht, dan kun je tijdig afremmen, zodat het groen is en meteen kunt doorrijden als je effectief aan het kruispunt bent.
  7. Controleer je luchtfilter: Check regelmatig of je luchtfilter niet al te zeer vervuild of verstopt is geraakt, of laat dit doen. Als de filter verstopt zit, kan je verbruik hierdoor 10 % hoger liggen dan normaal.
  8. Zet de airco alleen aan wanneer nodig: Ook als je de airconditioning aanzet, gaat je verbruik de hoogte in. Zet die dus enkel aan wanneer het echt nodig is.
  9. Volg het onderhoudsboekje: Het is belangrijk dat je wagen regelmatig een onderhoud krijgt. Doorgaans gaat het om een klein onderhoud na 15 000 km, een groot onderhoud na 30 000 km, ofwel een ja arlijks onderhoud als je minder kilometers maakt.
  10. Vermijd overgewicht: Vaak ligt er heel wat in je koffer dat daar eigenlijk niet moet liggen. Elke kilo die je wagen moet vervoeren, doet het verbruik echter verhogen. Check dus geregeld of je geen overtollige kilo’s meesleurt.

Pas je de tips voortaan toe? Check dan met behulp van de MILE21-tool hoeveel je bespaart.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...