Auto's

Lynk & Co en Nio: veilig op weg met “made in China”

Deel op

Nieuwe Chinese merken kloppen steeds nadrukkelijker op de deur van de Europese automarkt, vaak met elektrische of hybride modellen. Op hun veiligheid is alvast niets aan te merken.

De automarkt is aan het veranderen, en er zijn steeds meer merken uit China die hier een rol in willen spelen. We hadden al het merk Aiways met de elektrische SUV U5, maar nu zijn zijn er ook de merken Lynk & Co en Nio. Euro NCAP testte hun recente wagens, de Lynk & Co 01 en Nio ES8, op hun veiligheid.

Meer dan 90 %

“Made in China” als etiket voor producten van bedenkelijke makelij? Voor zover die stelling nog niet helemaal achterhaald was, mag ze voor wat de wagens betreft echt wel de vuilnisbak in. Zowel de Lynk & Co 01 als de Nio ES8 scoren prima voor de verschillende veiligheidsfacetten. De wagen van Lynk & Co scoort vooral bijzonder goed op het vlak van passieve veiligheid voor de inzittenden vooraan. Zij worden prima beschermd bij een aanrijding, zowel frontaal, zijdelings als langs achter, zodat het risico op letsels beperkt is. Met een score van 96 % is de 01 dan ook geslaagd cum laude voor dit onderdeel. Lynk & Co maakt deel van het Chinese concern Geely, dat ook Volvo onder de vleugels heeft, en profiteert duidelijk optimaal van de knowhow van het Zweedse merk op vlak van veiligheid.

NIO ES8 maakt vooral indruk op het vlak van de actieve veiligheid, met rijhulpsystemen à volonté. Een camera die monitort of de bestuurder niet in slaap valt, ondersteuning om te beletten dat je onvrijwillig je rijstrook verlaat, een noodremsysteem voor als een botsing dreigt, een systeem om de toegelaten snelheid op te volgen: het is er allemaal en werkt prima. Een ronduit uitstekende score van 92 % is meer dan verdiend.

Daarnaast leggen deze modellen ook prima resultaten voor wat betreft de veiligheid voor (jongere) inzittenden achteraan in de auto en voor voetgangers en fietsers.

Waterstof en elektriciteit

Met de Toyota Mirai werd voor het eerst een wagen op waterstof getest door Euro NCAP. De Mirai doet het prima en behaalt de maximale eindscore van vijf sterren, met een prima bescherming voor alle inzittenden en ook voldoende aandacht voor het design van de wagen, zodat letsels bij een eventuele aanrijding met een voetganger of fietser tot een minimum worden beperkt. Ook rijhulpsystemen zijn volop aanwezig.

Met daarbij nog een prima score voor de Audi Q4 e-tron wordt nogmaals bevestigd dat de nieuwe generatie wagens volop inzet op veiligheid, wat we hier ook al aangaven.

Wil je zelf op zoek naar een veilige wagen? Check dan alle resultaten in onze koopwijzer.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...